Αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, από την επομένη της εκλογής νέου αρχηγού, δεν έχει προηγούμενο· αποτελεί δε συνέχεια των όσων είδαν και άκουσαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου, με τη σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων που στήθηκαν να παίρνει διαστάσεις αντί να αμβλύνεται. Η… παρότρυνση του Στέφανου Κασσελάκη για συντροφικότητα και κοινούς αγώνες έπεσε στο κενό.

Ο Νίκος Φίλης εμφανίζεται ως ο πλέον σκληρός επικριτής της περίπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Και παρότι τα στελέχη που βρέθηκαν στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου ασκούν κριτική αλλά όχι ακραία, η κατάσταση τείνει να μετατραπεί σε έναν ακόμη εμφύλιο της… Αριστεράς. Που έχει αποδείξει ότι, αν μη τι άλλο, ξέρει να κάνει εσωτερικές εκκαθαρίσεις και στο παρελθόν.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεχυθεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Υπάρχουν και αυτά που επιλέγουν τα σόσιαλ μίντια. Και γίνεται ο κακός χαμός. Βγάζουν τα άπλυτα στη φόρα, επιβεβαιώνοντας μια ακόμη φορά ότι η συντροφικότητα της –κατά Στέλιο Παππά– δρακογενιάς συνδεόταν αποκλειστικά και μόνο με τη συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Η ιδεολογικές διαφορές μπορεί να μπαίνουν μπροστά, όμως η σύγκρουση που προηγήθηκε των εκλογών στο κόμμα είχε αποκλειστικό και μόνο στόχο την κατάληψη της προεδρίας του κόμματος.

Οι «κασσελόφρονες» από κοινού με τους πραιτοριανούς του Αλέξη Τσίπρα, που μετακόμισαν ως ομάδα στο πλευρό του νέου προέδρου, δείχνουν με σαφήνεια τον δρόμο της εξόδου σε όσους αντιδρούν και καταγράφουν μια πραγματικότητα: ότι ο νέος πρόεδρος δεν διαθέτει μέχρι στιγμής καμία πολιτική πρόταση και κανένα πολιτικό πρόγραμμα. Ο ίδιος και οι συνοδοιπόροι του παραπέμπουν στο μέλλον, αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή του για τα ελληνικά δρώμενα.

Από την άλλη, οι της Ομπρέλας, συνεπικουρούμενοι και από συντρόφους άλλων τάσεων, βάλλουν κατά του Στέφανου Κασσελάκη σημειώνοντας ότι τα στελέχη που βρέθηκαν να διοικούν πλέον το κόμμα ούτε νέα είναι ούτε μπορούν να μεταφέρουν θέσεις της Αριστεράς.

Οι παραιτήσεις και οι αποστασιοποιήσεις ξεκίνησαν. Μέχρι και ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας κήρυξε το τέλος της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ύπαρξης του think tank που είχε συστήσει ο Αλέξης Τσίπρας και στο οποίο ο ίδιος συμμετείχε. Να σημειωθεί πως, παρότι ήταν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στον χαμό βγήκε και ο Νίκος Καρανίκας για να δείξει την πόρτα της εξόδου στους συντρόφους του. Σε αυτούς με τους οποίους πορεύθηκε επί σειρά ετών. Επιχείρησε δε να μιλήσει για το παλαιό και το νέο με όρους ηλικιακούς αφού εξίσου παλιοί στον ΣΥΡΙΖΑ της κυβερνώσας Αριστεράς είναι και οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης που ανέλαβαν επισήμως τα ηνία του κόμματος.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή μορφή του, θα φτάσει μέχρι το Συνέδριο προκειμένου να λυθούν εκεί οι διαφορές μεταξύ των στελεχών. Δηλαδή αν το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που αναμένει και ο Παύλος Πολάκης θα γίνει στα όργανα ή πολύ νωρίτερα. Ήδη άλλωστε στην Κουμουνδούρου αναζητούν τρόπους για να διαγράψουν τον Νίκο Φίλη χωρίς να προκληθούν προβλήματα στις σχέσεις με άλλα στελέχη που ναι μεν αποστασιοποιούνται από τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν προχωρούν όμως σε ακραίου τύπου εκφράσεις.

Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη τίθεται θέμα μετάθεσης του Συνεδρίου. Η νέα ηγετική ομάδα του κόμματος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ώστε να αποφευχθεί μια ανοιχτή και μεγάλη σε όγκο ρήξη σε ζωντανή μετάδοση, αλλά και να δοθεί χρόνος στον Στέφανο Κασσελάκη να εκπαιδευτεί για τις καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Ομπρέλας και των αριστερών συνιστωσών.

Τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις δύο πρώτες ημέρες μετά την εκλογή Κασσελάκη θεωρούνται πάντως ως η αρχή μια πορείας που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με μαθηματική ακρίβεια σε καταστάσεις ακραίας εσωστρέφειας.