Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Αδριατικής και Ιονίου στα Ιωάννινα, έθεσε τον βιώσιμο τουρισμό ως κεντρικό άξονα της εθνικής στρατηγικής. Τόνισε τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της τουριστικής διαφοροποίησης, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση πολιτισμού, τεχνολογίας και πράσινων πρακτικών, με στόχο έναν τουρισμό ανθεκτικό, προσβάσιμο και επωφελή για τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μίλησε στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων Αδριατικής και Ιονίου που φιλοξενήθηκε στα Ιωάννινα τονίζοντας τη δυνατότητα του τουρισμού να λειτουργήσει ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τις περιοχές του Ιονίου και της Αδριατικής, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Επισήμανε ότι, με σωστή διαχείριση, ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική κρίση, οι οικονομικές ανισότητες, η ανεργία των νέων και η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας.

Ο τουρισμός μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για Ιόνιο – Αδριατική

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για γεωγραφική και χρονική κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας, διαφοροποιώντας τα τουριστικά μοντέλα πέρα από τα παραδοσιακά (ήλιος και θάλασσα) που χαρακτηρίζονται από έντονη εποχικότητα. Η περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικών τοπίων και πολιτιστικών θησαυρών, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία ενός εξελιγμένου τουριστικού προϊόντος. Ο πολιτισμός, η αρχαιολογική κληρονομιά, η γαστρονομία και η ναυτική ιστορία μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για θεματικές διαδρομές και εμπειρίες. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού μέσω φυσικών δραστηριοτήτων όπως η πεζοπορία, η ποδηλασία, η ιστιοπλοΐα και οι καταδύσεις, εμπλουτίζοντας την τουριστική εμπειρία και επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο.

H διαφοροποίηση δεν συνδέεται μόνο με τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων δεν αφορά μόνο το τι αλλά και το πώς συνδέεται με νέες αγορές καθώς και την υιοθέτηση βιώσιμων πράσινων πρακτικών σε όλο το φάσμα της τουριστικής προσφοράς.Kαθοριστικής σημασίας είναι και τα ψηφιακά μέσα από τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη επαυξημένη πραγματικότητα οι εφαρμογές για φορητές συσκευές και τα εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ ο τουρισμός μπορεί να γίνει πιο διάσημος για όλους συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία πιο βιωματικός με εξατομικευμένο περιεχόμενο και διαδραστικές εμπειρίες, τόνισε.

Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει στρατηγική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού προϊόντος της, με ενέργειες που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τουριστικών σπουδών και την ίδρυση Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMOs) σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος είναι μια ανάπτυξη που σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ενώ ενισχύει την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.