Βλέπεις ποδόσφαιρο στην Αγγλία και χαίρεται η ψυχή σου και μαζί και οι ψυχές των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Βλέπεις ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στις περισσότερες των περιπτώσεων είτε κλείνεις την τηλεόραση είτε κάνεις τον σταυρό σου μετά το σφύριγμα του διαιτητή να μην υπάρχουν θύματα.

Δυστυχώς, τα ελληνικά γήπεδα μοιάζουν με εμπόλεμη ζώνη κάθε Κυριακή.

Με τους χουλιγκάνους να «παίζουν» το παιχνίδι τους και με την ανοχή –στην καλή περίπτωση– κάποιων ΠΑΕ οι οποίες, αντί να ξεριζώσουν αυτά τα καρκινώματα, τα χαϊδεύουν, τα χαρτζιλικώνουν και ενίοτε τα χρησιμοποιούν ως στρατό μίσους και βίας.

Όλα αυτά είναι γνωστά και διαχρονικά. Το ερώτημα είναι τι κάνει αφενός η πολιτεία και αφετέρου τα αφεντικά των μεγάλων ΠΑΕ;

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτεία, έχει αυστηροποιήσει τους νόμους, οι ποινές είναι βαριές, αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι ασπιρίνες για τον καρκίνο.

Η μόνη λύση, λένε, είναι να υιοθετηθεί ο «δρόμος» που χάραξε η Θάτσερ όταν –μετά τον τραγικό θάνατο 39 ανθρώπων στο στάδιο Χέιζελ των Βρυξελλών στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Λίβερπουλ με τη Γιουβέντους (μισή ώρα πριν αρχίσει ο αγώνας, οπαδοί της Λίβερπουλ παραβίασαν το βαρύ κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους οπαδούς της Γιουβέντους)– αποφάσισε για πέντε χρόνια τον αποκλεισμό των βρετανικών ομάδων από την Ευρώπη, ενώ ειδικά για τη Λίβερπουλ ο αποκλεισμός ίσχυε για έξι χρόνια.

Ίσως ήρθε η ώρα η ελληνική πολιτεία να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Τα όσα ανατριχιαστικά αποκαλύφθηκαν για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη δεν επιτρέπουν, πλέον, εφησυχασμό και αδράνεια.

Ήρθε η ώρα να βάλει τέλος στον αργό και βασανιστικό θάνατο του ποδοσφαίρου. Αυτό που ονομάζεται ελληνικό ποδόσφαιρο είναι για... ευθανασία.

Επίσης, οι ΠΑΕ ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους και μαζί με την πολιτεία να βοηθήσουν ώστε να αλλάξουν τα πάντα. Για να μπορούν οι φίλαθλοι να πηγαίνουν στα γήπεδα γνωρίζοντας ότι θα απολαύσουν την αγαπημένη τους ομάδα και όχι για να τους περιμένει, μετά τη λήξη του αγώνα, κάποιος χουλιγκάνος... μπαμπούλας με τη νεκροφόρα για να τους πάει στην πάνω γειτονιά.

Υγ.: Θα περίμενε κανείς από τη ιδιοκτησία της ΠΑΕ Ολυμπιακός να βγει, άμεσα και χωρίς αστερίσκους, και να καταδικάσει όλους αυτούς του χουλιγκάνους της Θύρας 7 που συνελήφθησαν.

Θα περίμενε κανείς να βγει η ηγεσία της ομάδας και να ανακοινώσει τη διάλυση αυτής της εγκληματικής Θύρας 7 (σ.σ.: σύμφωνα με τη δικογραφία μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο ηγέτης της Θύρας 7 και δεκάδες μέλη της) και τη διάλυση όλων των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Αν δεν υπερασπιστούν τώρα την ιστορία αυτού του μεγάλου συλλόγου με τα εκατομμύρια των οπαδών, πότε θα το κάνουν;