Την αισιοδοξία του για την οικονομική προοπτική της χώρας, στο φόντο και της αλματώδους αύξησης κατά 16,2% του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους εξέφρασε στο briefing των πολιτικών συντακτών ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Επέμεινε, μάλιστα, πως τα στοιχεία «όχι μόνο δεν είναι προσωρινά, αλλά θα είναι και ακόμη καλύτερα στο μέλλον» σημειώνοντας πως σε αυτά δεν έχει ενσωματωθεί η «πολύ καλή περίοδος του τουρισμού» και εξήγησε ότι «έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι καθώς πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβονται 40.000 επιχειρήσεις και 70.000 θέσεις εργασίας περισσότερες όχι σε σύγκριση με την έναρξη της πανδημίας του κορονοιού, αλλά με το 2019. Αυτό αποδεικνύει πως η πολιτική της κυβέρνησης να στηρίξει την πραγματική οικονομία, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε εδώ, που είμαστε σήμερα. Και αυτό έχει αντανάκλαση κυρίως στη μεσαία τάξη».
Αναφορικά με τις αποδοκιμασίες κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την χθεσινή τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Συμφωνούμε όλοι πως το τελευταίο πράγμα, που αρμόζει στον αποχαιρετισμό αυτού του μεγάλου Έλληνα είναι ο διχασμός και οι απρέπειες. Τα σχόλια περιττεύουν και είναι απορίας άξιον πως όλοι δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές. Όταν στο παρελθόν είχαν ακουστεί αποδοκιμασίες στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η καταδίκη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση. Δεν θέλω να φαντάζομαι πως ορισμένοι πιστεύουν πως το 2021 μοιάζει με το 2011, εάν κάνουν τέτοιες σκέψεις τότε είναι μακριά νυχτωμένοι. Η Ελλάδα πλέον κερδίζει στοιχήματα και το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Εκεί είναι προσανατολισμένες η κυβέρνηση και η κοινωνία, αυτά είναι τα σημαντικά».
Σε ερώτηση για το πλαίσιο, που διέπει την εμβολιαστική εκστρατεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επέμεινε πως «δεν υπάρχει σκέψη για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πλην αυτών, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και επεσήμανε ότι «δίνουμε έμφαση στην υλοποίηση όσων έχουμε εξαγγείλει. Εάν υπάρξει συνεργασία και δουλέψουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα, που θα μας θωρακίσουν από την πανδημία του κορονοιού. Η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στον εμβολιασμό των ανηλίκων και επ’ αυτού η εμπλοκή των παιδιάτρων είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη». Μάλιστα σε ερώτηση για το κατά πόσον μπορεί να ενισχυθούν τα κίνητρα εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 12 – 17 ετών και εάν μπορεί να δοθεί κάτι παρόμοιο με το freedom pass, που δόθηκε στην ομάδα 18 – 25 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ας δούμε πως θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες και θα επανέλθουμε».
Ειδικότερα για την επικείμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα μέτρα προστασίας κατά του κορΩνοιού ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σημείωσε ότι «τα μέτρα και οι πρόνοιες είναι απολύτως συγκεκριμένες, ήτοι ο εμβολιασμός και τα συχνά τεστ για καθηγητές και μαθητές όχι ως μέσο καταναγκασμού, αλλά για να πιστοποιείται η υγειονομική τους κατάσταση. Εάν συμφωνούμε όλοι πως κανείς δεν αντέχει ακόμη μία χρονιά απουσίας των παιδιών από το σχολείο τότε θα πρέπει να δούμε υπεύθυνα την εφαρμογή των μέτρων. Χρειάζεται προθυμία και συνεργασία όλων, ώστε τα μέτρα, που έχουν ανακοινωθεί να τηρηθούν».
Σε αντίστοιχη ερώτηση για τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς εν μέσω πανδημίας, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «τα μέτρα είναι γνωστά εδώ και καιρό και προφανώς η αγορά, που θέλει να μην ξανακλείσει, έχει φροντίσει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες για να τηρηθούν τα μέτρα. Ειδικότερα για την εστίαση, εάν αναλογιστεί κανείς πως πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί αντιλαμβάνεται το εύρος του κόσμου στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι επιχειρηματίες για να συνεχίσουν να έχουν μία επιτυχημένη χρονιά, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα προστίθενται και άλλοι πολίτες στην ομάδα των εμβολιασμένων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε, μάλιστα, ότι «όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες, ισχύουν και για τους επισκέπτες».
Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «για ό,τι συγκεκριμένο μπορεί να υπάρξει, όπως επικοινωνία ανάμεσα στους δύο θα ενημερωθείτε εγκαίρως, όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα προς ανακοίνωση».
Για δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι ο αγωγός Eastmed είναι δύσκολο να κατασκευαστεί, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως «δεν έχω κανένα σχόλιο».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της Αθήνας για τον επικείμενο νέο γύρο του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδος είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα και πολύ ψηλά στην ατζέντα αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν από το Υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα στοιχεία και ανακοινώσεις».