Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστολική ψήφο για τις προσεχείς ευρωεκλογές, αιφνιδιάζοντας τους πάντες. Οι Έλληνες ομογενείς ανά τον κόσμο τάχθηκαν αμέσως υπέρμαχοι της πρωτοβουλίας καθώς όχι μόνο θα βοηθήσει να ψηφίσουν πιο εύκολα και να μειωθεί η αποχή αλλά είναι και ένας θεσμός που υφίσταται επί χρόνια σε πολλές χώρες.


Το σχέδιο επεξεργάστηκαν υπό άκρα μυστικότητα, με εντολή του Πρωθυπουργού, μια επιτροπή τεχνοκρατών με επικεφαλής τον αναπληρωτή Υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και φυσικά σε πλήρη γνώση της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Το σχέδιο εξέπληξε ευχάριστα τους ομογενείς, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν στις ελληνικές Πρεσβείες για να ψηφίσουν. 


Συγκεκριμένα Έλληνας κάτοικος της Νέας Υόρκης που μίλησε στο OPEN, ανέφερε ότι «αυτό που προσπάθησαν να κάνουν πρόσφατα στις εκλογές (σ.σ. μετακίνηση σε καθορισμένα εκλογικά κέντρα) δεν λειτούργησε πολύ καλά, διότι ο κόσμος έπρεπε να μεταβεί σε συγκεκριμένα μέρη και η Αμερική είναι πάρα πολύ μεγάλη, ωστόσο η επιστολή ψήφος θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.» Επιπλέον ο Πρόεδρος των Ελλήνων Βραζιλίας, Σταύρος Κυριακόπουλος, ανέφερε ότι η επιστολή ψήφος είναι κάτι που ζητά η ομογένεια εδώ και πολλά χρόνια και ευτυχώς αυτή η κυβέρνηση ακούει τους Έλληνες του εξωτερικού. 


Στο ίδιο κύματος και στην άλλη μεριά του κόσμου, με τον Πρόεδρο Ελλήνων της Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, να τονίζει ότι «είναι πρόοδος, μία ιστορική μέρα και μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, δεν θα έχουμε δύο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών και θα μπορούμε να ασκούμε όλοι το εκλογικό μας δικαίωμα, όπου κι αν βρισκόμαστε». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιστολική ψήφος είναι μία ιστορική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει άρδην τον τρόπο που διενεργούνται οι εκλογές και θα εμβαθύνει τη δημοκρατία στην χώρα μας.