Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες του εξωτερικού ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Περισσότερες λεπτομέρεις θα δοθούν το απόγευμα της Πέμπτης από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.

«Είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη και είναι ώρα να ισχύσει στον τόπο μας. Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απαντηση στην αποχή» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η επιστολική ψήφος στο εσωτερικό «θα δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Και αναφέρομαι σε αρκετές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι τις ημέρες των εκλογών» επισήμανε. 

«Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πληροφορία δεν θα μπορούσε να συζητηθεί πριν διασφαλιστούν ο όροι της επιτυχίας της» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και παρουσίασε τους δειγματοληπτικούς φακέλους και τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. «Είναι μια ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας μας» είπε.

«Απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσοτέρων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα. Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια, μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

6043310.jpg

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές του 2024 θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. «Πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών» επισήμανε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα γίνει διαίρεση των περιφερειών, αλλά η άποψη του είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η μια περιφέρεια όπως ισχύει από το 1981. 

Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και νέο καθεστώς για δανειολήπτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου «με αιχμή την επιτάχυνση των αποφάσεων, αφού καθιερώνεται η μία και μόνη αναβολή στις δίκες και βέβαια αλλάζει και το καθεστώς των αναστολών προκειμένου οι ποινές επιτέλους να εκτελούνται, υπό προϋπόθεση να υπάρχει φυλάκιση και για πλημμελήματα, κάτι το οποίο πρακτικά δεν συμβαίνει ποτέ σήμερα, ενώ αυστηροποιείται και η τιμωρία ειδεχθών αδικημάτων και επανεξετάζεται συνολικά και το σύστημα της υφ’ όρον απόλυσης κρατουμένων» επισήμανε. 

Πρόσθεσε ότι έως τη Δευτέρα θα έχει ψηφιστεί το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες «με τις διατάξεις που καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεωτικό για τους servicers, οι οποίοι και θα πρέπει να παρέχουν πια πολύ περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους και οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν "κούρεμα" ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα πηγαίνουν στην Ολομέλεια της Βουλής οι 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής. «Κατατέθηκαν πολλά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, σχεδόν 3.000. Αρκετά από αυτά έγιναν δεκτά, χωρίς πάντως να αλλοιώνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου. Είναι μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία. Και γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης. Και φυσικά δέσμευση της κυβέρνησης, τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. Εξάλλου, αυτό προβλέπει ήδη ο Προϋπολογισμός, τον οποίο θα συζητήσουμε στη συνέχεια, σχεδόν 500 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι θα διατεθούν στην Υγεία και παραπάνω από 250 εκατομμύρια στην Παιδεία» τόνισε.

Δείτε την εισήγηση του: