Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναζητούν ρόλο και επιλέγουν τον λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία για να δηλώσουν παρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθορίζει την πολιτική ατζέντα και προωθεί μεταρρυθμίσεις και ριζικές τομές, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας με τρόπο που αναδεικνύει την Ελλάδα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό σκηνικό.

Η καθιέρωση της επιστολής ψήφου –σε πρώτη φάση για τις ευρωεκλογές και για δημοψηφίσματα– που ανακοινώθηκε από τον ίδιο και αναλύθηκε στη συνέχεια από τη Νίκη Κεραμέως και τον Θοδωρή Λιβάνιο αποτελεί τομή στα δεδομένα της χώρας. Και αυτό διότι αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και αυτούς στο εσωτερικό της χώρας που για διάφορους λόγους (π.χ. εποχική εργασία ή άτομα με αναπηρία) αδυνατούν να βρεθούν στο εκλογικό τους κέντρο για να ψηφίσουν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, είναι μια πράξη Δημοκρατίας που επί της ουσίας θέτει προ των ευθυνών τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτά που έβαλαν εμπόδια ως προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και στη συνέχεια επέκριναν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διότι δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσει μεγαλύτερος αριθμός από αυτός που δήλωσε συμμετοχή.

Η επιστολική ψήφος είναι πράγματι μια τομή. Αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μεταρρύθμισης που αφορά τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία αλλά επί σειρά ετών δεν προχωρούσε σε μια βασική παρέμβαση. Ποια; Να υπάρχει για όλους η δυνατότητα να ψηφίσουν. Διότι μέχρι τώρα κάποιος που ήταν εγγεγραμμένος στους καταλόγους μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει όποιον ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να το πράξει αυτό από τον τόπο διαμονής του.

Όπως και να έχει, πρόκειται για μια κίνηση που επιβεβαιώνει την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για το οποίο τον εξέλεξαν οι πολίτες και τη δεύτερη φορά. Να προωθήσει και να υλοποιήσει τη θετική του ατζέντα. Και να κάνει πράξη και αυτά που την πρώτη τετραετία εν μέσω διαδοχικών διεθνών κρίσεων δεν κατέστη δυνατό να προωθηθούν.

Ο πρωθυπουργός έχει στείλει τα σχετικά μηνύματα και στα μέλη της κυβέρνησης. Στόχος του να κριθεί για το έργο που θα παραχθεί. Για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα… βιντεάκια του Στέφανου Κασσελάκη και του κόμματός του που θυμίζουν –σε πιο εξελιγμένη μορφή– τις «μαύρες αγκινάρες» του Αλέξη Τσίπρα ουδόλως αλλάζουν την πραγματικότητα. Αυτή που αφορά στην οικονομία με την επενδυτική βαθμίδα και τις παρεμβάσεις ως προς τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα κάτω του 10%, την προώθηση έργων για την ανάταξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, για τις παρεμβάσεις στην Παιδεία αλλά και τα μέτρα για την αναμόρφωση του τομέα της Υγείας.