«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί. Αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των λεπτομερειών που αφορούν την επιστολική ψήφο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος είπε ότι προς το παρόν η επιστολική ψήφος αφορά τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του. Στο εξωτερικό η ψήφος θα είναι αποκλειστικά επιστολική και η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η αίτηση για επιστολική ψήφο θα μπορεί να υποβληθεί μέσω gov.gr έως και 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Οι φάκελοι θα στέλνονται στους ψηφοφόρους το αργότερο 20 ημέρες πριν τις εκλογές. Η επιλογή των αναδόχων θα γίνει με δημόσια πρόσκληση και συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ο φάκελος που θα λάβουν οι εκλογείς θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου, τον φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, ένα ενημερωτικό έντυπο και μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα λέει ότι ο ψηφοφόρος δεν θα ασκήσει και με άλλο τρόπο το εκλογικό του δικαίωμα και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων. Οι φάκελοι θα έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν. 

Ο εκλογέας θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική του ευθύνη. Για την επιστολική ψήφο από το εσωτερικό θα υπάρχει ατέλεια, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει πώς μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους εκλογείς του εξωτερικού.  

Το ψηφοδέλτιο θα είναι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι εκλογείς. Στη μια όψη θα έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα . Εκεί οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό στην επιλογή τους. Στην άλλη όψη θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο με 42 συνδυασμούς. Ο ψηφοφόρος θα βάλει σταυρό προτίμησης επιλέγοντας τον αριθμό του υποψηφίου. 

Δείτε την παρουσίαση των λεπτομερειών για την επιστολική ψήφο από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο