Σημαντικές οικονομικές απολαβές, αλλά και «χρυσά» προνόμια περιλαμβάνει το... επάγγελμα του ευρωβουλευτή! Πρόκειται για ένα «πόστο», για το οποίο ερίζουν πολλοί, αφού στους πολιτικούς διαδρόμους αρκετοί αποδέχονται ότι ο ευρωβουλευτής είναι μια θέση που αντίστοιχή της δεν υπάρχει. Κάποιοι, βέβαια, φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος κυριολεκτικά από τους μισθούς και τις επενδύσεις του έχτισε την περιβόητη «Παπαδημούπολη». Αλλά δεν είναι ο μόνος... Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, έχει περί τα 700.000 ευρώ στη βελγική ING, ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης διαθέτει καταθέσεις που αγγίζουν τις 240.000 ευρώ στην ΚBC!
Με άλλα λόγια, οι ευρωβουλευτές καταφέρνουν στη θητεία τους να δημιουργήσουν σημαντικό κομπόδεμα, δεδομένου ότι ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός τους ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε 10.075,18 ευρώ. Ο μισθός αυτός πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου, ενώ οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μετά την παρακράτηση αυτών ο μισθός τους ανέρχεται σε 7.853,89 ευρώ. Ωστόσο, διαθέτουν πάρα πολλά προνόμια, τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στο εισόδημά τους.
Εξοδα μετακίνησης: Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι σύνοδοι της ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπών και οι συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο καλυπτόμενων δαπανών ποσό που αντιστοιχεί σε αεροπορικό εισιτήριο διακεκριμένης θέσης (ή παρόμοιο), σιδηροδρομικό ναύλο πρώτης θέσης ή 0,58 ευρώ ανά χιλιόμετρο της διαδρομής με αυτοκίνητο (με ανώτατο όριο τα 1.000 χλμ.), συν κατ’ αποκοπή αποζημίωση βάσει της απόστασης και της διάρκειας του ταξιδιού που καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού, όπως διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων. Οι ευρωβουλευτές οφείλουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να ταξιδεύουν συχνά εκτός ή εντός του κράτους-μέλους εκλογής τους, για σκοπούς άλλους από τις επίσημες συνεδριάσεις, όπως, για παράδειγμα, για να παραστούν σε διάσκεψη ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας. Για δραστηριότητες εκτός της χώρας εκλογής τους, μπορούν να τύχουν επιστροφής των εξόδων ταξιδίου και στέγασης, καθώς και συναφών εξόδων έως το ποσό των 4.950 ευρώ ετησίως.
Ημερήσια αποζημίωση: Το Κοινοβούλιο καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημίωση ύψους 350 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε μέρα που οι ευρωβουλευτές είναι παρόντες στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο κατά τις επίσημες ημέρες λειτουργίας και συνεδριάσεων, εφόσον υπογράψουν στην κατάσταση παράστασης στις συνεδριάσεις. Η αποζημίωση καλύπτει τα έξοδα για ξενοδοχείο, γεύματα και άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Τις ημέρες που διεξάγονται ψηφοφορίες στην ολομέλεια, εάν οι ευρωβουλευτές χάσουν περισσότερες από τις μισές ονομαστικές ψηφοφορίες, η ανωτέρω αποζημίωση μειώνεται κατά 50%, ακόμη και αν βρίσκονται εκεί.
Αποζημίωση γενικών εξόδων: Αυτή η κατ’ αποκοπή αποζημίωση καλύπτει το κόστος των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων των ευρωβουλευτών, όπως είναι τα μισθώματα γραφείων και το κόστος λειτουργίας, συνδρομές Διαδικτύου, υπολογιστές και τηλέφωνα, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων. Η αποζημίωση μειώνεται κατά το ήμισυ για τους ευρωβουλευτές που απουσιάζουν αδικαιολόγητα τις μισές τουλάχιστον ημέρες των συνόδων της ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος, από Σεπτέμβριο έως Αύγουστο. Η αποζημίωση είναι 4.886 ευρώ τον μήνα.
Ιατρικά έξοδα: Οι ευρωβουλευτές δικαιούνται επιστροφή των δύο τρίτων των ιατρικών τους εξόδων. Εκτός από το ποσοστό επιστροφής που λαμβάνουν, οι αναλυτικοί κανόνες και οι διαδικασίες αυτού του συστήματος είναι οι ίδιοι με αυτούς που καλύπτουν τους μόνιμους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αποζημίωση λήξης θητείας: Στο τέλος της περιόδου της θητείας τους, οι ευρωβουλευτές δικαιούνται μεταβατική αποζημίωση ίση με τον μισθό τους για έναν μήνα κάθε έτους της θητείας τους. Η μέγιστη διάρκεια καταβολής αυτής της αποζημίωσης είναι δύο έτη. Σε περίπτωση που πρώην βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου λάβει εντολή σε άλλο Κοινοβούλιο ή αναλάβει δημόσιο αξίωμα, ο μισθός που λαμβάνεται από αυτήν τη νέα λειτουργία συμψηφίζεται με τη μεταβατική αποζημίωση. Αν κάποιος ή κάποια ευρωβουλευτής δικαιούται ταυτόχρονα και σύνταξη λόγω γήρατος ή σύνταξη αναπηρίας, οφείλει να επιλέξει μεταξύ αυτών και της μεταβατικής αποζημίωσης.
Αλλα δικαιώματα: Το Ευρωκοινοβούλιο παρέχει στους ευρωβουλευτές εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. Οι ευρωβουλευτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων όταν βρίσκονται σε μία εκ των δύο πόλεων. Παράλληλα, από την ηλικία των 63 ετών έχουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος, η οποία ανέρχεται στο 3,5% του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της θητείας και δεν υπερβαίνει το 70% του μισθού συνολικά. Τέλος, μπορούν να επιλέγουν το δικό τους προσωπικό εντός των ορίων του προϋπολογισμού που ορίζει το Κοινοβούλιο. Το 2024, το ανώτατο μηνιαίο ποσό που διατίθεται για όλες τις δαπάνες είναι 28.696 ευρώ ανά βουλευτή.