Με ποικίλες αποχρώσεις στο φάσμα του... γκρι υποδέχτηκαν την ενωτική -στα λόγια τουλάχιστον- τοποθέτηση Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κορυφαία στελέχη του κόμματος. Η Όλγα Γεροβασίλη.διεμήνυσε ότι «η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής», επισημαίνοντας πως «όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση».

Κατέληξε δε, με την επανάληψη της πρότασης για εσωτερικό δημοψήφισμα: «Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται». Της πρότασης για δημοψήφισμα αναφορικά με τη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου διακυβέρνησης υπεραμύνθθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης. «Η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα: «θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές;», ή με άλλα λόγια «θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας πως «το επί της αρχής Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα» ανέφερε ο Γιάννης Ραγούσης και πρόσθεσε:

«Πως; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση» υπενθύμισε, συμπληρώνοντας πως «η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα».

Ο Νίκος Παππάς, στον γνώριμο ρόλο του εξισορροπίστή ζήτησε να αποφευχθούν οι απολυτότητες και οι δίκες προθέσεων και προτάσεων, ενώ τόνισε πως ««η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο».

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων», ενώ «δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας».