Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περνούσε στην ιστορία με τις «ατάκες» του, ίσως να μη φανταζόταν ότι πολλές από αυτές θα παρέμεναν επίκαιρες μέχρι σήμερα. Μια από τις γνωστές φράσεις του ήταν και το περιβόητο «έξω πάμε καλά». 

Και αυτό φαίνεται και σήμερα καθώς η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό καμία σχέση δεν έχει με αυτήν του «μαύρου πρόβατου» που κυριαρχούσε στα μνημονιακά χρόνια και όχι μόνο. Η Ελλάδα επέστρεψε στα διεθνή φόρα, με αναβαθμισμένο ρόλο καθώς πλέον θα είναι για δύο χρόνια μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις και η ρευστότητα που επικρατεί δεν διαμορφώνουν ένα δύσκολο περιβάλλον και για τη χώρα μας. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά αμέσως μετά τα Φώτα ταξίδια και κρίσιμες συναντήσεις που πολλές από αυτές έχουν τα χαρακτηριστικά «επικίνδυνων αποστολών» και με την Ελλάδα να αναδεικνύει τον ρόλο της ως πόλο σταθερότητας. Πρώτος σταθμός σε αυτά τα ταξίδια είναι η προγραμματισμένη από καιρό τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο, στις 8 Ιανουαρίου. Σύνοδος που γίνεται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, από αυτό των τελευταίων συνομιλιών των τριών κρατών, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και τα «παιχνίδια» της Άγκυρας με την ενδεχόμενη συμφωνία για οριοθέτηση τουρκοσυριακής ΑΟΖ έχουν διαμορφώσει νέο σκηνικό. 

Ενεργειακές αναταράξεις 

Κάτι που δείχνει ότι στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη-Αλ Σίσι θα βρεθεί η επόμενη μέρα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα ενεργειακά παιχνίδια στην περιοχή, μετά τις αποφάσεις και του προέδρου της Ρωσίας Βλαδίμηρου Πούτιν. 

Οι τρεις ηγέτες θα αποτιμήσουν την επόμενη μέρα και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή και θα επαναβεβαιώσουν τη συμμαχία που έχουν διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια. Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν κρίσιμο να παραμένει εν ζωή ο άξονας με το Κάιρο, καθώς η Άγκυρα «φλερτάρει» τον Αλ Σίσι υποσχόμενη συμφωνία-«πακέτο» παρόμοια με αυτήν που σχεδιάζει με το καθεστώς της Συρίας. 

Για τους κ. Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη είναι προτεραιότητα το θέμα των θαλασσίων ζωνών ώστε να μπλοκάρει τα σχέδια της Αγκυρας και μια δήλωση του Αιγύπτιου ηγέτη προς αυτήν την κατεύθυνση θα επανατοποθετήσει Ελλάδα και Κύπρο στα όσα εξελίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Θα έχει ενδιαφέρον εάν στη συγκεκριμένη συνάντηση θα πέσουν στο τραπέζι και «χάρτες» για την επέκταση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως από πλευράς Αιγύπτου θα τεθούν μια σειρά από θέματα οικονομικής φύσεως τα οποία Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα αναλάβουν να μεταφέρουν στις Βρυξέλλες. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ατζέντα τη τριμερούς, δεν αποκλείεται να τεθεί προς διαβούλευση και το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς διάσκεψης μεταξύ των χωρών της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί και η Αθήνα θα είχε λόγο να στηρίξει. 

Παράλληλα μόνο τυχαία δεν ήταν η συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, καθώς στην Αθήνα εκτιμούν ότι ο ρόλος του Τελ Αβίβ είναι ο κρισιμότερος για τη θωράκιση των συμφερόντων Ελλάδας-Κύπρου σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια που παίζει στη Συρία η Τουρκία. 

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των ταξιδιών του έχει στην ατζέντα του είναι πιθανότατα και στη Γερμανία, όπου θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που στόχο θα έχει τη στήριξη του Φρίντριχ Μερτς στην πορεία για τις γερμανικές κάλπες. 

Συνάντηση με Ερντογάν 

Εντός του Ιανουαρίου ίσως είναι η δυσκολότερη αποστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί απομακρύνει την όποια προοπτική μιας επόμενης κίνησης στις σχέσεις Αθηνών-Άγκυρας. Από τη μια οι παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας και από την άλλη οι κινήσεις της στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και τα σχέδιά της για την τουρκοσυριακή ΑΟΖ, αγνοώντας τα συμφέροντα Κύπρου και Ελλάδας, έχουν φέρει πάλι σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αποκλειστικά και µόνο για την ευρωπαϊκή άµυνα, στις 3 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού.