Ενα ακόμη «βαρυσήμαντο» άρθρο του Στέφανου Κασσελάκη, μέσω του οποίου ζητεί και πάλι εκλογές, ήρθε να δει το φως της δημοσιότητας. Εθνικές εκλογές για όποιον δεν έχει καταλάβει τι εννοεί ο ποιητής Στέφανος της Ελλάδας, μετατρέποντας σε μικροκομματικό παιχνίδι τον θεσμό της Δημοκρατίας. Και ναι μεν είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης, ειδικά της αξιωματικής, να ζητεί εκλογές όποτε το κρίνει, το ερώτημα όμως για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο.

Για παράδειγμα, ας ξεκινήσουμε από τους λόγους για τους οποίους ζητεί εκλογές με το άρθρο του στην «Καθημερινή». Πρώτα από όλα για την τραγωδία στα Τέμπη, αμέσως μετά και πάλι για την τραγωδία στα Τέμπη. Και αφού συνεχίζει και πάλι με την τραγωδία στα Τέμπη, υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας και ό,τι άλλο έχει πέσει στο τραπέζι κυρίως από την πλευρά του Κυριάκου Βελόπουλου, συνεχίζει με ολίγη από το ζήτημα των παρακολουθήσεων για να περάσει σε αυτό με τα e-mails.

Με fake news, λάσπη, τσιτάτα περί οικογενειοκρατίας και άλλων τινών, επιμένοντας σε ζητήματα που έχουν απαντηθεί, αναπαράγει όλη τη φρασεολογία του Αλέξη Τσίπρα μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2023, επιχειρεί να διατηρήσει στο προσκήνιο τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ουρά του –δηλαδή το ΠΑΣΟΚ– περί κράτους Δικαίου για να ασχοληθεί με την οικονομία. Το ατού του ίδιου –και του προκατόχου του, μην το ξεχνάμε– για να δώσει μια εικόνα καταστροφολογίας. Ίδια με αυτήν που εμφάνιζε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει πάρει τη σκυτάλη και συνεχίζει.

Όπως είπαμε, δικαίωμα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά να ζητεί προσφυγή στις κάλπες. Μόνο που ο Στέφανος Κασσελάκης ζητεί εκλογές αναγνωρίζοντας ο ίδιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Διότι μπορεί να μιλά για… ανατροπή, την ίδια ώρα όμως βάζει τον πήχη για τις ευρωεκλογές στο 17%, τα στελέχη του βέβαια –κινούμενα πιο προσεκτικά– τον κατεβάζουν υπό τον φόβο να περάσει το κόμμα από κάτω. Ως εκ τούτου, το να ζητάς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να δηλώνεις ταυτόχρονα ότι θα είσαι δεύτερος, τι νόημα έχει;

Και όμως για τον Στέφανο Κασσελάκη έχει νόημα. Αφενός διότι εκτιμά πως συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας να παίρνει πίσω κάποιους, ελάχιστους, από αυτούς που πήγαιναν προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, αφετέρου γνωρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται θεσμικά –όπως απέδειξε την προηγούμενη τετραετία– δεν προτίθεται να μπει σε αυτό το παιχνίδι. Αυτό εξυπηρετεί τον Στέφανο Κασσελάκη που θα προκαλεί διαρκώς υποστηρίζοντας πως ο πρωθυπουργός φοβάται.

Θα ήθελε εθνικές εκλογές τώρα; Η απάντηση είναι «γιατί όχι;». Τι άραγε έχει να χάσει; Μια θητεία προέδρου είναι η απάντηση. Μόνο που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει να έχει το προσόν της υπομονής. Εξάλλου δείχνει να κρίνει τις εθνικές εκλογές με τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές. Και δείχνει επίσης να πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία, άρα δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Είναι έτοιμος να παίξει τη χώρα και τη σταθερότητα στα ζάρια; Φυσικά ναι. Σίγουρα και χωρίς δεύτερη σκέψη. Και μόνο το γεγονός πως θα γινόταν ο ίδιος βουλευτής τού είναι αρκετό. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που σκάλωσε το ενδεχόμενο να μπει στη Βουλή μέσα από διαδοχικές παραιτήσεις εν ενεργεία αλλά και υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μπροστά σε τέτοιες λεπτομέρειες ο πρόεδρος Στέφανος δεν… κωλώνει. Ολα όσα λέει και όλα όσα κάνει έχουν έναν και μοναδικό στόχο: να επιβιώσει πολιτικά. Να διαμορφωθούν οι ικανές και αναγκαίες συνθήκες που θα αποτρέψουν μετά την 9η Ιουνίου την… αποπομπή του από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τ’ άλλα είναι λεπτομέρειες και ο Στέφανος της Ελλάδας δεν ασχολείται με αυτές. Όπως δεν ασχολείται και με την αλήθεια.