Η πρωτοφανής εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ωφέλησε τον Νίκο Παππά, ο οποίος μετά την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη έγινε αυτό που πάντα επιθυμούσε: πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και μεταβατικός. Ο καταδικασμένος πρώην υπουργός από την αρχή φρόντισε να κάνει σαφές σε όλους τους συνεργάτες του πρώην προέδρου ότι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ κουμάντο κάνει αυτός, ωστόσο ένα πράγμα δεν κατάφερε να πράξει, αν και το επιθυμούσε επίσης πολύ: να μιλήσει ως πρόεδρος κόμματος στη ΔΕΘ.

Πολλοί θα αναρωτηθούν τι ακριβώς μπορεί να πει ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ, ένας μεταβατικός πρόεδρος ενός κόμματος υπό διάλυση που τα ίδια τα στελέχη του ομολογούν ότι όλα αυτά που πρότειναν μέχρι τώρα οδηγούν σε χρεοκοπία και νέα μνημόνια. Ωστόσο, ο λόγος που δεν θα μιλήσει ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ δεν έχει σχέση με την ανυπαρξία ρεαλιστικού και σοβαρού προγράμματος. Άλλωστε για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν ήταν ποτέ θέμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πραγματικός λόγος είναι ότι ο χώρος του Βελλίδειου, όπου γίνονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, θα ήταν άδειος! Τα κομματικά στελέχη της πόλης έκαναν τις κατάλληλες βολιδοσκοπήσεις και ενημέρωσαν την Κουμουνδούρου ότι πολύ απλά δεν υπάρχει κοινό που θα έρθει να παρακολουθήσει την ομιλία του Νίκου Παππά. Το κόμμα βρίσκεται υπό κατάρρευση και οι φίλοι και τα μέλη του τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Κοινώς οι κάμερες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νίκου Παππά θα έδειχναν κενές θέσεις, έναν άδειο ουσιαστικά χώρο, καθώς η αποσυσπείρωση είναι μεγάλη και η βάση απογοητευμένη. Άλλωστε το πρόβλημα αυτό αντιμετώπιζαν στην Κουμουνδούρου το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για τη ΔΕΘ και με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τα οικονομικά προβλήματα

Φυσικά οι κακές γλώσσες λένε και άλλα. Στελέχη της Κουμουνδούρου εξηγούσαν ότι πέρα από την ανυπαρξία χειροκροτητών, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση και δεν μπορεί να νοικιάσει την αίθουσα της ΔΕΘ για την ομιλία. Το κονδύλι ύψους περίπου 4.000€ για την ενοικίαση του χώρου κρίθηκε απαγορευτικό, την ίδια ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι του κόμματος είναι απλήρωτοι. Άλλωστε η πλευρά Κασσελάκη, τουλάχιστον όσα στελέχη έμειναν να τον στηρίζουν, βγαίνουν σήμερα με ένα κοινό αφήγημα στα κανάλια: ότι η αποπομπή του προέδρου ήταν παράνομη και ακριβώς επειδή το καταστατικό δεν προβλέπει προσωρινό πρόεδρο, αυτός δεν μπορεί να διαχειρίζεται ούτε τα οικονομικά του κόμματος. Όπως έλεγε σήμερα τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και ο Πέτρος Παππάς, αμφότεροι υποστηρικτές Κασσελάκη, το κόμμα τώρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τον λογαριασμό του ρεύματος! Γιατί; Διότι, όπως υποστηρίζουν, ο Νίκος Παππάς δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα οικονομικά του κόμματος. Τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι σε άθλια κατάσταση. Βέβαια ποιος τα έφερε σε άθλια κατάσταση, απέφυγαν να το πουν. Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.