Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης –σε επίπεδο αρχηγών– στη Βουλή πέρασε από τους δημοσιογράφους και φέρεται να σχολίασε και την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς.

Η απάντησή του δείχνει μια στήριξη προς τον Νίκο Παππά αφού δήλωσε ότι «δεν μπορείς να υποτιμάς την αντιπολίτευση». Είναι βέβαιο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά του να δείξει ότι αυτός είναι ο πολιτικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό άλλωστε διέδιδαν και οι συνεργάτες του μετά τη συζήτηση στη Βουλή.

Άλλο αυτό όμως και άλλο να εμφανίζεται να ταυτίζει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Νίκου Παππά –του πρώην υπουργού που έχει καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο ομοφώνως και αμετάκλητα για παράβαση καθήκοντος– συνολικά με την αντιπολίτευση.

Διότι το πρόσωπο είναι το θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης το ξέρει. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ σύρθηκε και διασύρθηκε από το σύστημα στο οποίο ο Νίκος Παππάς ήταν το νούμερο 2 επί μακρόν. Όπως ξέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο τον Σωκράτη Φάμελλο ούτε και στο παρελθόν τον Μιχάλη Κατρίνη που είχε τον ρόλο του επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε και τι ακριβώς δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του: «Απόρησαν κάποιοι γιατί δεν παρακολούθησα την τοποθέτηση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής καθώς είναι η πρώτη φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτήν την τοποθέτηση και θα την κάνω μία μόνο φορά. Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος από το Ειδικό Δικαστήριο. Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του. Και αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης κοινοβουλευτικός σεβασμός. Αυτό επιβάλλει αυτή η φράση. Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση. Και, βέβαια, οφείλω να επισημάνω και μία δεύτερη διάσταση. Ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αρχηγό –εντός εισαγωγικών– αντιπολίτευσης, ο οποίος είναι μεταβατικός. Κανείς δεν ξέρει εξ ονόματος ποίου ομιλεί, του κ. Κασσελάκη, του κ. Φάμελλου, του κ. Φαραντούρη, του κ. Γκλέτσου;».

Αν τώρα από αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός υποτιμά την αντιπολίτευση, μάλλον πάει κάτι στραβά. Εκτός και αν άκουσε τις παραινέσεις –που είχαν τη μορφή καρφιών– του Χάρη Δούκα αναφορικά με το ενδεχόμενο να στραφεί το ΠΑΣΟΚ προς μια πολιτική κατεύθυνση. Τότε μια εξήγηση υπάρχει…