Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για την πολιτική προστασία και τις πυρκαγιές, σαν να μην πέρασε μια ημέρα. Λες και δεν έγιναν εσωκομματικές εκλογές που παραλίγο να του στερήσουν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ –και αυτό δεν αμφισβητείται– λες και δεν κατάλαβε τίποτα από το σύνολο των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ξεκίνησε την πρωτολογία του με επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Έμπλεξε οικονομία, ασφάλεια μέχρι και Τέμπη για να δικαιολογήσει το επιθετικό του ύφος, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αυτός ηγείται της αντιπολίτευσης, αλλά με λάθος τρόπο.

«Κυβερνάτε σχεδόν έξι χρόνια, αλλά τα πεπραγμένα σας είναι χαμένος χρόνος» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης βγάζοντας από μέσα του τον Αλέξη Τσίπρα, που ενδεχομένως λόγω επανεμφάνισης αποφάσισε και πάλι να μιμηθεί όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα.

Ο «όχι σε όλα» πρόεδρος Νίκος είναι εδώ –κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι του οποίου τον επανεξέλεξαν– και απλά αντί να είναι ουρά του ΣΥΡΙΖΑ όπως έκανε επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα παίρνει τα ηνία στην καταστροφολογία και την τοξικότητα. Η ομιλία του χαρακτηριστική. Το ίδιο και η αντίληψή του για την πραγματικότητα.

Διότι όταν μιλά για «χαμένο χρόνο» μάλλον δεν έχει δει τι έχει γίνει στη χώρα. Δεν έχει κατανοήσει τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως ένα βασικό γεγονός: Ότι όσα έγιναν και γίνονται είναι αυτά που διατηρούν στη θέση του καταλληλότερου πρωθυπουργού τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μεγάλη απόσταση από τον ίδιο και όλους τους υπόλοιπους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μια ευκαιρία και είναι κοντά στο να τη χάσει από την αφετηρία δείχνοντας πως μόνο αυτό μπορεί να κάνει. Άραγε τα στελέχη που συντάσσονται δίπλα του αναλαμβάνοντας κεντρικούς ρόλους έχουν τις ίδιες απόψεις; Εκτιμούν πως με αυτήν την τακτική θα ανέβει το ΠΑΣΟΚ και θα καταστεί κόμμα εξουσίας; Εκτός και αν απλά περιμένουν την επόμενη ήττα. Μόνο που αυτήν τη φορά θα είναι συμμέτοχοι, κατ’ επέκταση και… συνένοχοι.