Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα... Κάπως έτσι φαίνεται να εξελίσσεται η σχέση των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα, στο εσωκομματικό πεδίο, παρά τα προσχήματα της ενότητας που προβάλλονται και από τις δύο πλευρές. Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέπληξε άπαντες στο ΠΑΣΟΚ για την επικριτική στάση που επέδειξε με το «καλημέρα» των αλλαγών τις οποίες ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρότι προηγήθηκε τετ α τετ των δύο και συμφωνήθηκε από τον Χάρη Δούκα η συμμετοχή του στο νέο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, το Πολιτικό Συντονιστικό Κέντρο.
Εκείνος όμως που λογικά εξεπλάγη περισσότερο απ’ όλους ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού, προτού ανακοινώσει τα ονόματα, κάλεσε τον Χάρη Δούκα, τον ενημέρωσε αναλυτικά και εκείνος, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, δεν έφερε καμία αντίρρηση. Η στάση του Χάρη Δούκα στηλιτεύτηκε την ίδια μέρα από πολλά ΜΜΕ, ειδικά για τις αιχμές που άφηνε μέσω διαρροών και κύκλων ο δήμαρχος Αθηναίων, με σχόλια του τύπου «αρνείται ο Δούκας να αποδεχθεί ακόμη την ήττα» και πως «με τέτοια πολιτική συμπεριφορά διαρρηγνύεται η έννοια του "όλοι μαζί" και κατ' επέκταση της ενότητας στο ΠΑΣΟΚ».
Πού βρίσκεται, ωστόσο, η αλήθεια; Κάθε πολιτική συμπεριφορά έχει τις ερμηνείες της. Πίσω από τις γραμμές υπάρχει πάντα εξήγηση και φυσικά ο Χάρης Δούκας είχε σίγουρα τους λόγους του για να εκφράσει με το «καλημέρα» μια δυσαρέσκεια για τις ανακοινώσεις των νέων αλλαγών. Καταρχήν, στο προκείμενο της υπόθεσης... Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο όργανο αποδεικνύοντας στην πράξη όσα είχε δηλώσει και στην προεκλογική περίοδο ότι «το κόμμα έχει ανάγκη από στρατιώτες και όχι από πολλούς στρατηγούς». Το είπε και το έδειξε με τη συμμετοχή του.
Πληρώνει το αντίτιμο
Από εκεί και πέρα έπραξε τα δέοντα... Απλά, εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τις νέες αλλαγές. Αλίμονο εάν ο διεκδικητής της προεδρίας στον δεύτερο γύρο δεν μπορεί να μιλήσει, να σχολιάσει ή να επιδοκιμάσει και να αποδοκιμάσει κάτι στο μέλλον. Αυτό επιτάσσει η έννοια της Δημοκρατίας, την ελεύθερη φωνή, την ανεπηρέαστη πολιτική έκφραση. Η αντίθετη άποψη δεν είναι απαραίτητα και εσωκομματική αντιπολίτευση, αν και στην περίπτωση Δούκα θα μπορούσε να είναι, βάσει των αποτελεσμάτων που τον έφεραν διεκδικητή της προεδρίας απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο Χάρης Δούκας ήθελε να καταδείξει τη διαφωνία του για τον γενικότερο σχεδιασμό του μοιράσματος της πίτας και ειδικότερα για το γεγονός ότι στα νέα όργανα δεν κρίθηκε από τη νέα ηγεσία απαραίτητο να προσφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητά του, όπως οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Απόστολος Πάνας, Χρήστος Πρωτόπαπας, Τόνια Αντωνίου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Λάζαρος Καραούλης κ.ά., στην προσπάθεια και στον αγώνα για κοινή συστράτευση.
Ολα αυτά τα στελέχη κρίθηκαν μη αναγκαία και αχρείαστα από τη νέα ηγεσία, που δείχνει κατ’ αυτόν τον τρόπο να κινείται στη λογική της εσωκομματικής καχυποψίας απέναντι στον Χάρη Δούκα, ο οποίος φαίνεται να πληρώνει το αντίτιμο επειδή όρθωσε ανάστημα και τόλμησε να βρεθεί απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Κάτι που φυσικά έρχεται σε αντίφαση με την έννοια της ενότητας, όταν πλέον είναι ολοφάνερο σε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι «ο Δούκας, πιθανώς, με τις ιδέες, τις προτάσεις και τη γενικότερη στρατηγική του φαίνεται να ενόχλησε την ηγεσία που εμμένει να τον βλέπει ακόμη ως εσωκομματικό αντίπαλο και ξεχωριστό πόλο». Και καλά κάνουν, γιατί άλλωστε αυτό επιτάσσει ο ρόλος του και οι εσωκομματικές διαδικασίες που τον ανέδειξαν δεύτερο στις εσωκομματικές εκλογές.
Προσχηματική ανοχή
Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει μια προσχηματική ανοχή στις διατυπώσεις του Χάρη Δούκα. Τυχαίο; Δεν νομίζω... Το στενό επικοινωνιακό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη κινείται με σχέδιο και σε αυτό το πλαίσιο δεν προτίθεται επ’ ουδενί, τουλάχιστον δημόσια, να σηκώσει το γάντι ανάγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο σε εσωκομματικό πόλο τον Χάρη Δούκα. Σε κάθε περίπτωση, επενδύουν στην προβολή μιας εικόνας που έχει να κάνει με την έννοια της ενότητας επιδιώκοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, να εμφανίζουν τον Χάρη Δούκα ως «διασπαστικό στοιχείο που ακόμη δεν μπορεί να αποδεχθεί την ήττα του και στοχεύει μόνο στην υστεροφημία του και στο ατομικό συμφέρον». Ετσι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στοχεύουν να πλήξουν «ακόμη περισσότερο τη δημόσια εικόνα του Χάρη Δούκα».
Σαν να λέμε δηλαδή: «Αιχμές εσύ, ενότητα εμείς», κάτι που άλλωστε φάνηκε και από το πώς αντιμετώπισαν το πρώτο αντάρτικο του Χάρη Δούκα στην απάντηση που έδωσαν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σε όσα διέρρευσαν από συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων για τα νέα όργανα του ΠΑΣΟΚ και τις τοποθετήσεις προσώπων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις κύκλων, αλλά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σε μια πολύ προσεκτική διατύπωση σημείωσαν πως «είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του προέδρου υπηρετούν την ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών, θεωρώντας επίσης ότι «κάποιες διαρροές συντηρούν αχρείαστα το προεκλογικό κλίμα». Και αυτή είναι μία δήλωση που τα λέει όλα!