Το σύνηθες μετά την ολοκλήρωση της θητείας μιας κυβέρνησης είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της να απαριθμεί τις ευκαιρίες που χάθηκαν και να αναλογίζεται τον χαμένο χρόνο. Φαίνεται ότι ο σημερινός πρωθυπουργός φροντίζει ώστε να μην αφήνει εκκρεμότητες και ως εκ τούτου να χρειάζεται να ασκήσει το δικαίωμα στην υστεροφημία του. Ως είθισται άλλωστε για κάθε πολιτικό ηγέτη την ώρα του απολογισμού.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης είχε πει: Είμαστε η χώρα των αξιοποιημένων αναξιοτήτων και των αναξιοποίητων αξιών. Δικαίως, αφού η Ελλάδα επί σειρά ετών επιβεβαίωνε τα λόγια του. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλές εκ των οποίων υπερβαίνουν τις διαχωριστικές των κομματικών ορίων, δείχνει ότι θέλει η χώρα να αφήσει πίσω της τα λόγια του Ραφαηλίδη.

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν σαφές κοινωνικό πρόσημο και ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα ως προς τα δικαιώματα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη, γίνονται αυτόπτες μάρτυρες ιστορικών κοινωνικών αλλαγών. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, και είναι αξιοσημείωτο ότι όταν κάποιοι εμποδίζουν τη σελίδα να γυρίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διστάζει να τη σκίσει για να γράψει ιστορία σε καινούργια σελίδα.