Την πεποίθηση πως «αυτές τις στιγμές της πολιτικής αποσύνθεσης, η Νέα Δημοκρατία συναντάται για ακόμη μία φορά με την ιστορία, ως η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την οικονομική και κοινωνική συνοχή στη χώρα» υπογραμμίζει σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο» ο Κώστας Μπακογιάννης, τέως δήμαρχος Αθηναίων, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Πενήντα χρόνια Νέα Δημοκρατία. Δικαιούται άραγε να γιορτάζει ένα κόμμα; Για να γιορτάζει, πρέπει να γιορτάζουν οι πολίτες και να είναι περήφανοι γι’ αυτό. Σε εποχές, δε, κυνισμού και δυσπιστίας, αυτό μπορεί φαντάζει δύσκολο.

Η ΝΔ δεν είναι όμως άλλο ένα κόμμα. Είναι ταυτισμένη με τη Μεταπολίτευση. Ποτέ στην ιστορία ένα κόμμα δεν έχει συνδεθεί σε τέτοιο βαθμό όχι μόνο με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλά με τις κομβικές πολιτικές επιλογές της χώρας και φυσικά με το ίδιο το πολίτευμα.

Γενεές και γενεές Νεοδημοκρατών σήμερα λοιπόν, δικαιούνται και να είναι περήφανοι και να γιορτάζουν στη Ρηγίλλης, στην ιστορική έδρα της μεγάλης φιλελεύθερης και δημοκρατικής παράταξης, καθώς 50 χρόνια μετά, οι αρχές της ιδρυτικής διακήρυξής της, οι αρχές που ποτέ δεν εγκατέλειψε, παραμένουν επίκαιρες:

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος (…) και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται ότι η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει δεν ημπορεί να αποκλείσει τη διεύρυνση του οικονομικού τομέως, τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει τη δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα φεισθεί κόπων και θυσιών για να καταστήσει την Ελλάδα ισχυρή και απρόσβλητη (...) Και θα είναι σεβαστή από όλους.

Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται ότι θα αγωνισθεί για την πλήρη και καθολική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και ότι θα επιδιώξει προς τούτο την προσαρμογή του πολιτεύματος προς τις συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητος.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάς όχι μόνο δικαιούται αλλά και ημπορεί να εξασφαλίσει την εξέχουσα θέση και την ευτυχία του λαού της μέσα στην Ευρώπη όπου ανήκει (...) ημπορεί, δε, να συμβάλλει πολιτικά, ηθικά και πολιτιστικά στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης.

Εγγύηση

Η Νέα Δημοκρατία των ιστορικών στιγμών, των καθοριστικών αποφάσεων, των υπεύθυνων επιλογών, γεννήθηκε μαζί με την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων γεννήθηκε και με μια μεγάλη ευθύνη στις πλάτες της. Να αποτελεί τον θεματοφύλακα της δημοκρατίας. Να την ενδυναμώνει, να την παγιώνει, να τη διασφαλίζει. Σε εποχές δύσκολες, να εγγυάται τη σταθερότητα. Και αυτό πράττει διαχρονικά και με υπευθυνότητα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας.

Στα πυκνά αυτά 50 χρόνια, έγιναν και λάθη, υπήρξαν και αστοχίες. Ομως το κόμμα επέδειξε μια αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα, παρά τις ταλαντεύσεις και τα πάνω-κάτω. Κρατήθηκε χάρη σε μια διαδοχή ηγετών: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Εβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Με σεβασμό σε ένα παρελθόν γεμάτο αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κοιτάει κατάματα το μέλλον. Οι νέες γενιές παίρνουν τη σκυτάλη. Απαντούν σε νέα κοινωνικά αιτήματα και ανοίγουν τον δρόμο για μια σταθερή πορεία σε ένα νέο και αχαρτογράφητο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτές τις στιγμές της πολιτικής αποσύνθεσης, η Νέα Δημοκρατία συναντάται για ακόμη μία φορά με την ιστορία, ως η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την οικονομική και κοινωνική συνοχή στη χώρα».