«Σήμερα η ΝΔ βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μη χάσει την ταυτότητά της», σημειώνει, σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο» για τα 50 χρόνια της παράταξης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής Α’ Αθήνας. Παραθέτει δε ιστορικές αποφάσεις της παράταξης με τις οποίες έμελλε να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο κράτος και σε ένα απάνεμο λιμάνι στις δύσκολες στιγμές για τη χώρα.

Η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη στο «Μανιφέστο» έχει ως εξής:

Οταν, στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωνε τη «γέννηση» της Νέας Δημοκρατίας ήξερε και τι έκανε και τι έγραφε σε καθεμία από τις 1.198 λέξεις της ιδρυτικής διακήρυξης, η οποία έμελλε να αποτελέσει τη πολιτική της «βίβλο» έως σήμερα, μισό αιώνα ύστερα.

Κάθε λέξη ήταν πραγματικά ένας «σπόρος», που είχε «προέλευση» από την καρδιά και την ψυχή του ελληνικού λαού. Αρκεί ένα απόσπασμα του ιστορικού κειμένου για να κατανοήσει κάποιος το «κοινωνικό βάθος», που «περιέχει»: «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Εθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Εννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Αυτοί ήταν, λοιπόν, οι «σπόροι» που «καλλιέργησε» ο Εθνάρχης, πριν από μισό αιώνα. Και δημιούργησαν τόσο ισχυρές «ρίζες» σε αυτό το πέρασμα των 50 ετών, που η Νέα Δημοκρατία δεν εξελίχθηκε μόνο στη μεγαλύτερη και πιο συγκροτημένη παράταξη στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι κάτι που αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα πολιτικό φαινόμενο, το οποίο για όσους έχουμε μεγαλώσει από έφηβοι μέσα στη ΝΔ δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί γνωρίζουμε την ψυχοσύνθεση του απλού κόσμου της παράταξης, που έμελλε με τις ιστορικές αποφάσεις της να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο κράτος και σε ένα απάνεμο λιμάνι στις δύσκολες στιγμές για τη χώρα:

-Επί κυβερνήσεως ΝΔ, το 1974, η Ελλάδα μετέβη από τη δικτατορία στην ελευθερία με τρόπο ανώδυνο.

-Επί κυβερνήσεως ΝΔ, το 1980, η χώρα συμπεριελήφθη μεταξύ των 10 πιο ισχυρών οικονομικά χωρών της Ευρώπης (ΕΟΚ).

-Επί κυβερνήσεως ΝΔ, το 1990, επιχειρήθηκε η Ελλάδα να «σπάσει» τις «αλυσίδες» του λαϊκισμού και να «επουλώσει» τις «πληγές» της οικονομικής «αιμορραγίας».

-Επί κυβερνήσεως ΝΔ, από το 2005 έως το 2009, ειπώθηκαν τα βροντερά «όχι» στη διχοτόμηση του Κύπρου (σχέδιο Ανάν) και στη μετονομασία των Σκοπίων σε Μακεδονία.

-Επί κυβερνήσεως ΝΔ, το 2012, η χώρα άρχισε να βγαίνει από το «τούνελ των μνημονίων».

Ακόμη και ως αντιπολίτευση (1985-1993, 1996-2004, 2015-2019) η ΝΔ ακολούθησε τον δύσκολο αλλά υπεύθυνο μονόδρομο, που θα ήταν όμως χρήσιμος αποκλειστικά για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Και οι επτά αρχηγοί της -Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γιώργος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Εβερτ, Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς- πρότασσαν το εθνικό συμφέρον για το Κυπριακό, το Αιγαίο και το Σκοπιανό, διατηρώντας αναλλοίωτη τη παρακαταθήκη της 4ης Οκτωβρίου του ’74.
Σήμερα, η ΝΔ βρίσκεται σε μία κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, για να μη χάσει την ταυτότητά της. Η «καμπάνα» που «ήχησε» δυνατά στις ευρωεκλογές επιβάλλεται να ακουστεί ιδιαίτερα από όσους έχουν παρεισφρήσει στις τάξεις της ως «ένοικοι», δηλώνουν «εκσυγχρονιστές» και «τεχνοκράτες» κι αγνοούν παντελώς την ιστορία και το DNA της μεγαλύτερης παράταξης πανευρωπαϊκά.

Χρόνια πολλά, Νέα Δημοκρατία!