Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ πετά πυροτεχνήματα προκειμένου να ψαρέψει στα θολά νερά των μεταναστών που έχουν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα. Μόνο που ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε το θέμα, μια ακόμη φορά, ένα βήμα πιο πάνω. Τα όσα είπε για την αλβανική γλώσσα και τη δυνατότητα να αποτελέσει γλώσσα δεύτερης επιλογής, χαρακτηριστικά.

Πρώτα απ' όλα η δήλωσή του γεννά ένα ερώτημα. Γιατί μόνο αλβανικά; Γιατί να μην μπουν ως γλώσσες δεύτερης επιλογής αυτές άλλων χωρών; Για παράδειγμα γιατί όχι πολωνικά; Γιατί όχι αραβικά; Γιατί όχι τέλος πάντων σουαχίλι;

Διότι με αυτό που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης προκύπτει το συμπέρασμα ότι αν συναντηθεί με μια άλλη κοινότητα μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα μπορεί να θέσει και αυτό το ζήτημα. Και πάει λέγοντας.

Το πρόβλημα είναι πως αυτό με την αλβανική γλώσσα το ζητούν εδώ και χρόνια –και επισήμως οι αλβανικές αρχές που πιέζονται– διάφορες εθνικιστικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι αυτοαποκαλούμενοι τσάμηδες που ζητούν την επιστροφή της «τσαμουριάς».

Προσοχή. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ζήτησε να γίνονται φροντιστήρια αλβανικής γλώσσας όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις ώστε τα παιδιά να διδάσκονται τη γλώσσα και τον πολιισμό της χώρας καταγωγής τους. Πρότεινε αυτά που προτείνουν κάποιες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα και «μεριμνούν» για ανάλογα ζητήματα.

Το θέμα δεν είναι απλό. Και φυσικά δεν μπορεί να πετάγεται ως πυροτέχνημα από ένα πρόσωπο που διαθέτει μια θεσμική ιδιότητα. Αυτήν του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ναι, είναι αλήθεια. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να κάνει… ντόρο. Πετά διάφορα για ν' ασχολούνται μαζί, στέλνοντας παράλληλα και τα απαραίτητα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Άλλωστε με κάθε ομάδα, εκπροσώπους κοινωνικών τάξεων αλλά και περαστικούς που συναντάται μοιράζει και από κάτι. Προσπαθεί να γίνει αρεστός.

Προσπαθεί να ξεπεράσει την ανύπαρκτη δημοφιλία του και την ακόμη χειρότερη θέση στην οποία βρίσκεται ως προς το ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Δημιουργεί όμως με τις παρεμβάσεις του ζητήματα.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι εμφανίζεται να κάνει προτάσεις την ώρα που η χώρα επιχειρεί να στριμώξει τον Αλβανό πρωθυπουργό σχετικά με το ζήτημα της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μη μεταφέρει εκτός Κουμουνδούρου τα εσωκομματικά του προβλήματα με τρόπους που ενδεχομένως εκτιμά πως διαμορφώνουν μια πολιτική ατζέντα. Και ο νοών νοείτω…