Η σημερινή μέρα είναι κομβική για τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί πριν από έναν χρόνο ανέλαβε και επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εναν χρόνο μετά, είναι ξανά στην ίδια αφετηρία και κάνει προεργασία για τη νέα υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος, αρχής γενομένης από τη χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Σε μαύρο και μοβ φόντο και με φωτογραφία το πρόσωπό του, ο Στέφανος Κασσελάκης έγραφε «Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ», επαναλαμβάνοντας το #Ειμαι_εδω, που ξεκίνησε ως hashtag μετά την έκπτωσή του από την ηγεσία.

Η συγκεκριμένη παρέμβασή του αναμενόταν με ενδιαφέρον, τόσο από τους οπαδούς όσο και από τους αντιπάλους, καθώς τις τελευταίες ημέρες είχε αλλάξει την επικοινωνιακή τακτική του, απέχοντας από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνη επανεμφάνιση ήταν αυτή στην Αρτα, το περασμένο Σάββατο και ενώ στην Αθήνα συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, αν και δεν έκανε κάποιο σχόλιο ή δήλωση, η εκεί επίσκεψή του ερμηνεύεται ως μήνυμα που ήθελε να στείλει στην Ολγα Γεροβασίλη, καθώς η Αρτα είναι η εκλογική της περιφέρεια.

Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται πως ανέμενε τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με τον οδικό χάρτη προς την εκλογή προέδρου και πλέον προχωρά στις επόμενες κινήσεις του. Υπάρχει όμως ένα κρίσιμο σημείο και αυτό είναι τα κριτήρια που έχουν μπει προκειμένου να μπορεί κάποιος να ανακηρυχθεί υποψήφιος πρόεδρος. Πέρα από τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, το θέμα του Πόθεν Εσχες παραμένει ανοιχτό ως προς την ερμηνεία του, αφού η πρόταση Σπίρτζη αναφέρει ότι η δήλωση των υποψηφίων θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του κόμματος, στη συνέχεια, όμως, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να εγκριθούν από το συνέδριο.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αναφορικά με το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης τελικά θα μπορέσει να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή μόλις 60 μέλη στάθηκαν στο πλευρό του έκπτωτου προέδρου, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης, σε σειρά συνεντεύξεών του, αφήνει ξεκάθαρα υπονοούμενα για το αν τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πολιτικός του μέντορας, Παύλος Πολάκης, αντέδρασε στην ανάρτηση Κασσελάκη γράφοντας «Κι εγώ εδώ είμαι» και αφήνει νέες αιχμές: «Καμιά σοβαρή κουβέντα θα πούμε;».

Από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι τελικά υποψήφια για την ηγεσία και κληθείσα να σχολιάσει τις τοποθετήσεις Κασσελάκη περί στοχοποίησής του, διαφώνησε λέγοντας πως «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη ανοχή».

«Ημουν η πρώτη που έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου, στο συνέδριο του Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια συντάχθηκα για τις ευρωεκλογές. Απόδειξη ότι ο νομός μου ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα. Δεν επέλεξα για τον εαυτό μου τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Κι ας με έβαλαν εκεί», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Δίνοντας παραδείγματα του διχαστικού κλίματος που περιγράφει στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε πως «δεν ακούστηκαν πράγματα κι από τις δύο πλευρές, αλλά μόνο από τη μία. Η πλευρά των στελεχών που ήταν και παραμένουν ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν σε τέτοιο διάλογο. Μονόπλευρο ήταν» και έκανε λόγο για «οργανωμένο στρατό δολοφονίας χαρακτήρων», ο οποίος μάλιστα, όπως τόνισε, «υπάρχει ακόμα».

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην κερδίσει ο Κασσελάκης» υπογράμμισε και ερωτηθείσα για το αν θα παραμείνει στο κόμμα αν τελικά εκλεγεί, αντέστρεψε το ερώτημα λέγοντας: «Αν χάσει ο κ. Κασσελάκης, θα μείνει; Αυτοί που τον υποστηρίζουν θα μείνουν; Δύσκολες απαντήσεις».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά είπε ότι «αυτή η συζήτηση ούτε έχει ξεκινήσει κι είναι πολύ πρόχειρη», ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε πως αφενός «έχει επιλέξει να απέχει», αφετέρου «δεν πατρονάρει τις διαδικασίες».

Η Ολγα Γεροβασίλη κατέληξε διατυπώνοντας την προσωπική της άποψη για μια μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη στη χώρα, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα μπορούσε να ήταν επικεφαλής ο Τσίπρας. Ξεκαθάρισε όμως ότι πρόκειται για δική της θέση κι όχι του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο κόμμα του και μπορεί να διαψεύδεται η άμεση εμπλοκή του στα τεκταινόμενα, ωστόσο βοά ότι στενοί του συνεργάτες πρωταγωνιστούν στον αγώνα κατά Κασσελάκη.

Την εκτίμηση ότι «όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο Κασσελάκη δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στο κόμμα» σε περίπτωση επανεκλογής του έκπτωτου προέδρου διατύπωσε ο βουλευτής Πέτρος Παππάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση νίκης του Στέφανου Κασσελάκη «θα είναι ένα κόμμα στο οποίο ο πρόεδρος θα έχει προεδρικές εξουσίες, θα έχει το δικαίωμα να διαγράφει βουλευτές, θα λειτουργεί κανονικά η Επιτροπή Δεοντολογίας, θα είναι ένα κόμμα που δεν θα αμφισβητείται η επάρκεια του προέδρου και θα παράγει πολιτικές».
Λάβρος κατά επώνυμων και ανώνυμων τρολ του Στέφανου Κασσελάκη, που κάνουν περιφρονητικά λόγο για 3%, εμφανίστηκε ο Θανάσης Καρτερός, σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής». Οπως αναφέρει, αυτό το 3% που «μέσα σε διωγμούς και δυσκολίες, κράτησε αναμμένο το φαναράκι της σύγχρονης και μαχόμενης Αριστεράς», το «ελεεινολογούν ξαφνικά διάφοροι σώγαμπροι».

Τέλος, η ΚΕ αποφάσισε την ενίσχυση της οικονομικής επιτροπής του κόμματος και η νέα σύνθεσή της είναι η εξής: Αλεξιάδης Τρύφωνας, Κασιμάτη Νίνα, Μελαχροινός Παναγιώτης, Πούλου Γιώτα, Σαπουνά Αναστασία, Σκούφας Βαγγέλης, Τσιριγώτη Ζαχαρούλα, Χαλαζωνίτης Δημήτρης, Χρηστίδου Ραλλία.