Πόσοι είναι οι… ΣΥΡΙΖΑ; Ή, μάλλον καλύτερα, πόσοι ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να γίνουν; Και τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι… ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό; Και ποιος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο… καλός; Αυτός του Στέφανου Κασσελάκη; Αυτός του Παύλου Πολάκη, ή αυτός των «87», ή κάποιων από τους «87»;

Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Με αυτά ξυπνούν οι πολίτες αγωνιώντας για τις εξελίξεις σε ένα κόμμα που το μόνο που παράγει είναι τοξικότητα και παραπολιτική, δράμα και γέλιο. Ένα κόμμα το οποίο τείνει να γίνει πολλά, εξίσου αδιάφορα για τους πολίτες που αναζητούν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και αγωνιούν για το μέλλον.

Το βέβαιο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί. Πόσα κομμάτια θα γίνει; Ουδείς γνωρίζει. Στα πόσα άλλωστε μπορεί να σπάσει το 9% που του δίνουν –προς το παρόν και μάλλον λίγο απλόχερα– οι δημοσκοπήσεις; Στα δύο; Στα τρία; Τι θα αλλάξει για τη χώρα. Τίποτα. Το πολύ πολύ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αν επιμείνει στην καταστροφολογία, τον λαικισμό και την τοξικότητα δεν αποκλείεται να έχει την ίδια μοίρα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μια βάση σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικείμενο επιθεωρησιογράφων. Τίποτα άλλο. Ο ένας βρίζει τον άλλον. Ο ένας τρολάρει τον άλλον, σε σημείο που το Διαδίκτυο και τα σόσιαλ μίντια παίρνουν φωτιά, όπως έγινε με την ανάρτηση φωτογραφίας-αφίσας του Στέφανου Κασσελάκη και το «είμαι εδώ» και την απάντηση του Παύλου Πολάκη με ανάλογη φωτογραφία και τη δήλωση «και εγώ εδώ είμαι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σβήνει. Χαμηλώνουν τα φώτα και ετοιμάζονται να τα κλείσουν αφού οι πελάτες φεύγουν προς άλλες πολιτείες, άλλοι απηυδισμένοι και άλλοι σε αναζήτηση στέγης κομματικής στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής ορισμένων να μετακινούνται σε κόμματα εξουσίας ή σε κόμματα που μπορεί έστω και κάποια στιγμή στο μέλλον να διεκδικήσουν την εξουσία. Δεν είναι πολλοί, όμως δεν είχαν μείνει και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε λίγο καιρό αυτό το –κατά Ζαννέτ Τσίπρα– πολιτικό μόρφωμα θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια, σίγουρα όμως μπορεί να αποτελέσει μάθημα σε… θεατρικές σχολές