Οι επόμενοι μήνες -αν όχι χρόνια- στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν… ξηρασία. Η (νέα) διάσπαση μετά τις εσωκομματικές εκλογές… έρχεται με βήμα ταχύ. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Είτε κερδίσει ο Κασσσελάκης είτε πάρουν το κόμμα οι «87» και οι τσιπροφύλακες. Ολοι μαζί δεν μπορούν να πορευτούν. Στοιχειώδες, Γουάτσον.

Εξάλλου, είναι τόσο βαθύ το χάσμα -ιδεολογικό, πολιτικό, αισθητικό- που πιο πιθανό είναι κάποιος να κερδίσει το τζάκποτ του ΟΠΑΠ, παρά να είναι όλοι αυτοί μαζί.

Και πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, όταν:

-Βγαίνει η Γεροβασίλη -μάλλον ενθυμούμενη το πέρασμά της από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- και με αυστηρό ύφος λέει ότι «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλη ανοχή στον Στέφανο Κασσελάκη. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην κερδίσει ξανά».

-Βγαίνει ο Πέτρος Παππάς και δηλώνει ότι «δεν έχουν θέση στο κόμμα όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο Κασσελάκη».

-Βγαίνει η Θεοδώρα Τζάκρη και ξεκαθαρίζει ότι «με τον κύριο Ραγκούση μοίρα κακή με έφερε “να μπλέξω” ήδη δυο φορές! Στο ΠΑΣΟΚ παλιότερα και στον ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα. Συνάντησή μας από κοινού για τρίτη φορά προφανώς δεν προβλέπεται, οπότε μάλλον ξεμπλέκουμε».

Οι παραπάνω δηλώσεις είναι ενδεικτικές, αλλά δείχνουν το αβυσσαλέο χάος που τους χωρίζει.

Γι’ άλλες πολιτείες

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και εκλεγεί εκ νέου ο Στέφανος Κασσελάκης, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ομάδα των «87» θα πάρει το καπελάκι της και θα πάει για άλλες πολιτείες. Οι… νέες πολιτείες μπορεί να είναι είτε το κόμμα της Νέας Αριστεράς είτε η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο είναι οι βουλευτές και τα στελέχη των «87» να… μετακομίσουν στο κόμμα της Αχτσιόγλου και του Χαρίτση.

Μάλιστα, κάποιοι που γνωρίζουν καλά τα του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει και οι απαραίτητες συζητήσεις.

Μπορεί στο στρατόπεδο Κασσελάκη να περισσεύει η αισιοδοξία για «άνετη επικράτηση» του «έκπτωτου» προέδρου, ωστόσο οι εκλογές ενίοτε μπορεί να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Εφόσον λοιπόν ο Κασσελάκης δεν καταφέρει να κερδίσει τις φυλές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται απέναντί του, τότε θα τους… χαιρετήσει αλά αμερικάνικα, με τις προθέσεις του να παραμένουν άγνωστες αυτήν τη στιγμή. Θα κάνει κόμμα ή θα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του και θα επιστρέψει στα… πάτρια εδάφη της Αμερικής;

Στενοί του συνεργάτες και οι «ταλιμπάν» οπαδοί του στο διαδίκτυο λένε πως αν ηττηθεί από τη «νομενκλατούρα» του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση νέου κόμματος. «Ο Κασσελάκης ήρθε για να μείνει», λένε αυτάρεσκα. Πάντως, αν κερδίσει, τότε θα… χυθεί αίμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη στο… μπλοκάκι του ξεχωρίζουν τα ονόματα των Σπίρτζη, Πολάκη, Γεροβασίλη και πάει λέγοντας.

Το παίζει ψύχραιμος

Ο «αψύς» βουλευτής Χανίων μπήκε με ορμή στην άτυπη προεκλογική κούρσα, αλλά, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ξεφούσκωσε… άμα τη εμφανίσει του. Ισως γιατί μπέρδεψε τον ίσκιο του με το μπόι του. Ισως γιατί δεν έχει και τόσο πολλές συμπάθειες -όσες νόμιζε ότι είχε- μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως πάλι γιατί οι οπαδοί του Κασσελάκη που τον στήριζαν τον εγκατέλειψαν, μόλις αυτός αποφάσισε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ο ίδιος, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στα όσα δραματικά βιώνει το κόμμα του, λέει ότι «είναι επώδυνο αυτό που έχουμε περάσει, καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, να οδηγηθούμε συντεταγμένα στις διαδικασίες αυτές και στην εκλογή του προέδρου και κατόπιν σε εκλογή και Κεντρικής Επιτροπής και καταστατικού συνεδρίου και προγραμματικής ανασυγκρότησης», προσθέτοντας πως «είναι δύσκολη διαδρομή, αλλά θα την περπατήσουμε και θα βγούμε νικητές».