Ουδείς γνωρίζει ακόμη πού θα σταματήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού οι συνεργάτες του τού έχουν δώσει το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης 2014 του Αλέξη Τσίπρα και τις θέσεις του συνεδρίου του 2013 του ΣΥΡΙΖΑ για να… πορεύεται. Έτσι υπόσχεται τα πάντα φτάνοντας στο σημείο να αναβιώσει προτάσεις για αναδιανομή γης σε αγρότες και για την ίδρυση αγροτικής τράπεζας. Ό,τι έλεγαν δηλαδή πριν γίνουν κυβέρνηση για να υφαρπάξουν την ψήφο των αγροτών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ευρισκόμενος στη Θεσσαλία ανέβηκε και πάλι στα τρακτέρ, όπως ο προκάτοχός του, και αφού ανακάτεψε φασολάδα σε καζάνι άρχισε να μοιράζει υποσχέσεις που τις βαπτίζει τομές, υποστηρίζοντας πως έχει σχέδιο και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε:

Για εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής γης, δηλαδή είπε πως θα δώσει γη του Δημοσίου στους αγρότες για να καλλιεργούν.

Για ίδρυση τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.

Και τα δύο αυτά τα χαρακτήρισε προτάσεις-τομές. Προτάσεις για να εφαρμοστούν. Προτάσεις που υποτίθεται θα υλοποιήσει στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός. Ό,τι έλεγε δηλαδή και ο Αλέξης Τσίπρας πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και έρθει η πρώτη φορά Αριστερά που τελικά δεν ήταν πρώτη και όλα τα γνωστά.

Μόνο που ούτε τομές είναι ούτε… πρωτοποριακές προτάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προτάσεις που τόσο το 2013 όσο και το 2014 είχε ρίξει στην… αγορά των ψήφων για να καταφέρει να τις υφαρπάξει και να γίνει κυβέρνηση προκειμένου στην πορεία να φορολογήσει τους αγρότες με τον πλέον ακραίο τρόπο, να καταργήσει το αφορολόγητο στο αγροτικό πετρέλαιο και να αφαιμάξει τον παραγωγικό αυτόν τομέα.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας στο ξακουστό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αυτό που τελικά ήταν γεμάτο αυταπάτες –όπως χαρακτηρίστηκαν τα ψέματα που περιελάμβανε– υποσχόταν την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.

Και πιο συγκεκριμένα έλεγε: «Για μας η νέα αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες, νέες συνεταιριστικές, τράπεζες ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ιδρύουμε αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.

Για να στηρίξουμε τις ανάγκες σε ρευστότητα των δυναμικών επαγγελματικών ομάδων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Υποσχόταν δηλαδή τράπεζα ειδικού σκοπού για τους αγρότες. Απλά και ξεκάθαρα. Και όσο την είδαμε εμείς, άλλο τόσο την είδαν και οι αγρότες.

Ως προς το θέμα της αναδιανομής γης; Εκεί φρόντισε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το 2013 να το ξεκαθαρίσει:

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας/αυτάρκειας. Γι’ αυτό προωθούμε μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον αγροτικό τομέα, μέρος της οποίας αποτελεί η αναδιανομή της αγροτικής γης (δημόσιας, εκκλησιαστικής ή μεγάλης ιδιωτικής)».

Ο προηγούμενος ΣΥΡΙΖΑ έβαζε και την εκκλησιαστική και την ιδιωτική. Αυτός του Κασσελάκη βάζει μόνο τη δημόσια αγροτική βέβαια – είναι κάπως πιο… μαζεμένος. Όμως το συμπέρασμα είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει. Νομίζει πως απευθύνεται σε ιθαγενείς όχι διότι πιστεύουν τα στελέχη του πως θα τους ψηφίσουν, αλλά διότι θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Ούτως ή άλλως, δεν θα κληθούν να τα υλοποιήσουν αυτά που τάζουν.