«Η ιστορία διδάσκει, αλλά δεν έχει κανέναν μαθητή», έλεγε ο Ιταλός κομμουνιστής ηγέτης και φιλόσοφος, Αντόνιο Γκράμσι... Μια προσεκτική μελέτη της ιστορίας θα μπορούσε να αποκαλύψει το πώς ο Ερντογάν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο οι Κούρδοι της Συρίας να καταστούν κρατική οντότητα. Και ο τρόπος αυτός είναι ιστορικά γνωστός ως «Iskenderun model», δηλαδή το «πρότυπο της Αλεξανδρέττας».
Η Αλεξανδρέττα είναι λιμάνι στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Τον 7ο αιώνα την κατέλαβαν οι Άραβες και πήρε το όνομα Ισκεντερούμ (Ισκαντάρ είναι στα περσικά το όνομα του Αλεξάνδρου). Μετά την ήττα των Οθωμανών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα διαμελίστηκε και τη Συρία, μαζί με την Αλεξανδρέττα, την πήραν με «διακυβέρνηση εντολής», έως το 1935, οι Γάλλοι. Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δεν αποδέχθηκε τη γαλλική κυριαρχία στην Αλεξανδρέττα και ξεκίνησε την επιχείρηση ενσωμάτωσης της περιοχής στην Τουρκία και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι ήταν μειοψηφία σε σχέση με τους Άραβες.
Μάλιστα ο Κεμάλ για να «αποκόψει» την περιοχή από την ιστορία της βάφτισε την Αλεξανδρέττα «Χατάι». Μετά από πιέσεις στις Μεγάλες Δυνάμεις, τον Νοέμβριο του 1937, το «Χατάι» αποκτά αυτονομία, παραμένοντας όμως στη Συρία. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το καθεστώς αυτό, στέλνει χιλιάδες εποίκους σε μια προσπάθεια να αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού. Η προσάρτηση της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία ολοκληρώθηκε μ’ ένα δημοψήφισμα-παρωδία, στις 29 Ιουνίου του 1939, μια διαδικασία που μέχρι σήμερα (τουλάχιστον μέχρι και την περίοδο των Άσαντ) η Συρία τη θεωρούσε παράνομη και αρνείτο να την αναγνωρίσει!
Την πρακτική του Κεμάλ στην Αλεξανδρέττα είναι προφανές ότι ο Ερντογάν την έχει αντιγράψει και θα προσπαθήσει να την εφαρμόσει στις περιοχές των Κούρδων της Συρίας.
Με τον τρόπο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει πετύχει δύο στόχους: Να μεταφέρει από τη χώρα του στα βορειοανατολικά της Συρίας δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να επιδιώξει την ενσωμάτωση των περιοχών στην Τουρκία, στο πλαίσιο του διαβόητου «εθνικού όρκου».
Πάντως, ο «Αττίλας», το «Iskenderun model» το εφαρμόζει ήδη στα Κατεχόμενα με στόχο την ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία. Μάλιστα, ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο αυτό, δηλώνοντας στον «Guardian» ότι δεν θα γίνει «δεύτερος Ταϊφού Σοκμέν», αναφερόμενος στον μοναδικό ηγέτη της αυτόνομης Αλεξανδρέττας!