Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές με το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει και αποθεματικό, κυρίως για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Χρησιμοποιώντας τις έγκυρες πληροφορίες του από διάφορες πλευρές της Κομισιόν, υποστήριξε ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί στις Βρυξέλλες η διαδικασία, δίνοντας έμφαση και στα στάδια που απαιτούνται.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι σε περίπου δώδεκα εβδομάδες από σήμερα πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει έναν πλήρη φάκελο με αξιολόγηση και εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί, από θεομηνίες και από φυσικά φαινόμενα. Για το μέγεθος της καταστροφής τόνισε ότι οι ζημιές μπορεί να είναι και μεγαλύτερες από αυτές που εκτιμώνται για την ώρα, σε αρχικό στάδιο. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υποβάλει έναν πλήρη φάκελο. Υπάρχει όμως και ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που μας αφορά, συνέχισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όλο το αποθεματικό του Ταμείου Αλληλεγγύης δόθηκε πρόσφατα στη Σλοβενία, αφού είχαν γίνει μεγάλες καταστροφές εκεί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει η δυνατότητα για άμεση αντίδραση.

Πάντως, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στις Βρυξέλλες έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες ώστε να «τρέξει γρήγορα» η αποζημίωση. Οι πληροφορίες μιλούν ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρακολουθεί και ο ίδιος τη διαδικασία, με τις υψηλοτάτου επιπέδου επαφές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.