Η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, η οποία επί δεκαετίες αποτελεί το σύμβολο και την ουσία του τουρισμού στη χώρα μας, αμαυρώθηκε προχθές από ελάχιστους ανθρώπους οι οποίοι έκριναν σκόπιμο να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για όσα συμβαίνουν στη Γάζα εκδιώκοντας με τον χειρότερο τρόπο Ισραηλινούς τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν τη Σύρο.

Γράφει η Μαρίνα Πλέσσα

Οι Ισραηλινοί τουρίστες που τους απαγορεύτηκε να αποβιβαστούν στο νησί από περίπου 150 «αριστερούς» διαδηλωτές έχουν πλέον μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας. Γι’ αυτούς και για άλλους συμπατριώτες τους οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και προσέχουν σε κάθε βήμα τους για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με εξοργισμένους «αλληλέγγυους» και «τάγματα εφόδου» του Ρουβίκωνα, η χώρα μας έχει ίσως μετατραπεί σε συνώνυμο του αντισημιτισμού και του ρατσισμού.
Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι η κατάσταση με το ρατσιστικό bullying στους Ισραηλινούς τουρίστες κινδυνεύει να ξεφύγει, και ξεκαθαρίζει ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές σε καμία περίπτωση.

«Θεωρώ ότι είναι εξοργιστικό αυτό το οποίο συνέβη στη Σύρο. Δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψουν. Είναι ένα περιστατικό το οποίο οφείλω να πω, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ότι είναι μεμονωμένο και θα πρέπει οι Αρχές να κάνουν τα αδύνατα δυνατά σε οποιαδήποτε επόμενη περίπτωση να μην ξανασυμβεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ο αντισημιτισμός και οποιαδήποτε μορφή φασισμού και ρατσισμού δεν θα γίνουν ανεκτά στην Ελλάδα».

Ο Παύλος Μαρινάκης συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται η χώρα μας –και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το στείλουμε και στις Αρχές και σε όλους, οι οποίοι κάνουν σε γενικές γραμμές πολύ καλά τη δουλειά τους– να επιτρέψει ρατσιστικές συμπεριφορές και πρέπει να λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο, ούτως ώστε σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις να προστατεύονται οι πολίτες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, ποια είναι η καταγωγή τους, ποιο είναι το θρήσκευμά τους ή οτιδήποτε άλλο».

Αλλά και στη Σύρο, όπου εκτυλίχθηκε το ντροπιαστικό περιστατικό, το κοινό αίσθημα βρίσκεται απέναντι στη μειοψηφία που αμαύρωσε την εικόνα του νησιού. «Τα χθεσινά γεγονότα ήταν πρωτόγνωρα για το νησί. Δεν έχουν ξανασυμβεί και δεν τα περιμέναμε. Περιμέναμε μια ειρηνική διαμαρτυρία η οποία θα τελείωνε με την έκφραση των απόψεων αυτών των κυρίων που πήγαν εκεί και ήταν περί τους 150-200. Δεν περιμέναμε ότι ως ένδειξη διαμαρτυρίας θα απαιτηθεί να αποχωρήσει το κρουαζιερόπλοιο. Αυτά συνέβησαν από μια μερίδα ανθρώπων η οποία δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τον Συριανό πολίτη ο οποίος έχει το στοιχείο της φιλοξενίας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Γιάννης Βουτσίνος.