Από το «όχι σε όλα» και την καταψήφιση νομοσχεδίων που έχουν αντίκτυπο θετικό στην καθημερινότητα των πολιτών μέχρι τη στάση σε ελληνοτουρκικά και εξωτερικές σχέσεις το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει να είναι σε σύγχυση αναζητώντας ρόλο στο πολιτικό σκηνικό ενόψει και της διάσπασης, ενδεχομένωνς και της διάλυσης, του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα 5 «όχι» που κατέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συνδέονται με τα περί σοβαρής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και δείχνουν ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στρέφοντας το ΠΑΣΟΚ στη λογική του λαϊκισμο, της τοξικότητας και της διχαστικής ρητορικής.
Φαίνεται όμως ότι αναζητεί και αντιστάθμισμα. Όχι όμως προς την πλευρά κέντρου αλλά προς αυτήν του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, ακόμη όμως και προς την πλευρά ψηφοφόρων που κινούνται στα όρια της ακροδεξιάς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και τις δηλώσεις πολιτικών που θέτουν θέμα υποχωρητικότητας έναντι των τουρκικών αξιώσεων.
Μίλησε ήδη για δήθεν παζάρια την ώρα που η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει ξεκαθαρίσει πως η εθνική γραμμή ως προς τα ελληνοτουρκικά δεν αλλάζει. Και σήμερα από την Αριδαία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 112η επέτειο απελευθέρωσής της από τους Τούρκους, πέταξε και την κορόνα περί αναθεωρητικής θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας που, όπως είπε, είναι επικίνδυνη για τη σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Απέφυγε να πει περισσότερα, αλλά δείχνει διατεθειμένος να κρατήσει τα ελληνοτουρκικά στο προσκήνιο αναμένοντας και τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στην Αθήνα στις 8 του μήνα.
Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε και για τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Δηλώσεις που και το ΥΠΕΞ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέρριψαν κατηγορηματικά, ξεκαθαρίζοντας πως η ιστορία δεν παραγράφεται αναφορικά με τα περί Βόρειας Ηπείρου και Αλβανίας που υποστήριξε.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς ανέφερε ότι «είχαμε μια νέα επικοινωνιακή παράσταση του κ. Ράμα στη Θεσσαλονίκη, η οποία ήταν αφενός προσβλητική για ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορίας της Βορείου Ηπείρου και της χώρας μας και αφετέρου δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ αρνητική εξέλιξη, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Και, βέβαια, είδαμε μια διαρροή κύκλων του υπουργείου, δεν είδαμε σχετική ανακοίνωση να θέτει πρακτικά τα εν λόγω θέματα. Τα θέτει ο κ. Πλεύρης, όπως ακούσαμε εδώ στο τηλεοπτικό μας πάνελ. Η κυβέρνηση επίσημα δεν τα έθεσε».
Ζήτησε μάλιστα πιο σαφή καταδίκη. Δηλαδή; Υπάρχει σαφέστερη καταδίκη από τις ενέργειες της κυβέρνησης έναντι της Αλβανίας και των παρεμβάσεων Ράμα; Και τι εννοεί ως προς την ευθύνη της κυβέρνησης για τα όσα κάνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας;
Σε κάθε περίπτωση, τα εθνικά θέματα θέλουν προσοχή. Το να ολισθήσει το ΠΑΣΟΚ στη λογική ΣΥΡΙΖΑ μόνο καλό δεν θα κάνει. Ειδικά στο κόμμα που συνεχίζει να μιλά για σοβαρή αντιπολίτευση.