Ο δρόμος που χαράσσει για το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον σαφής μετά το νέο «Όχι» στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος κινείται με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, αντιγράφοντας τον Αλέξη Τσίπρα και δείχνει ότι επιλέγει να στραφεί στ' αριστερά του επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που βρέθηκαν, τα τελευταία χρόνια, στην Κουμουνδούρου.
Την ίδια ώρα, φτάνει στο σημείο να στραφεί και κατά της Δικαιοσύνης στην ίδια λογική με αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ανοιχτά ότι η ηγεσία της εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση που την τοποθετεί και καταθέτοντας προτάσσεις ανέφικτες ως προς την υλοποίησή τους, όπως αυτή της επιλογής της από την πλειοψηφία της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει το «όχι σε όλα». Αυτό είναι σαφές. Γιατί το κάνει; Ουδείς γνωρίζει, όπως ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του οποίου –μαζί και όσα επανέκαμψαν– δείχνουν να συμβαδίζουν με την τακτική που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση ακόμη και την ώρα που διαλυόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη επενδύει στην καταστροφολογία. Και για να στηρίξει αυτήν την επένδυση ξεχνά τα περί «σοβαρής» αντιπολίτευσης. Διότι πόσο σοβαρή είναι μια αντιπολίτευση όταν φτάνει στο σημείο να μην ψηφίζει ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους για τη θέση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη επικαλούμενο δήθεν, την ύπαρξη ερευνών που είναι σε εξέλιξη.
Και πόσο σοβαρή είναι μια αντιπολίτευση που την ίδια στιγμή διά του ίδιου του προέδρου της έρχεται να δηλώνει πως θα προτείνει την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μέσα από την ίδια Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά με τη στάση του υποσκάπτει.
Ποιος θα συμφωνήσει και με ποιον. Πώς γίνεται να υποστηρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι θα απευθυνθεί στην αντιπολίτευση; Σε ποιον; Στον ΣΥΡΙΖΑ; Το κόμμα που πρώην υπουργός του ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για «παραϋπουργείο Δικαιοσύνης» στο Μέγαρο Μαξίμου επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα;
Διότι οι προτάσεις πρέπει να έχουν αντίκρισμα. Εδώ τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην τοποθέτηση ενός επικεφαλής σε μια ανεξάρτητη Αρχή, θα συμφωνήσουν στην ηγεσία της Δικαιοσύνης; Ή θα συνεχίσουν με… παρατάσεις να ηγούνται μέχρι να καταλήξουν τα κόμματα; Ίσως ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην κατάλαβε ότι αυτά που είπε είναι προσβλητικά για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Αν κατάλαβε, τότε όντως γίνεται πράσινος ΣΥΡΙΖΑ.
Το να δηλώνεις πως «εργαλειοποιείται» από την πολιτική ηγεσία που την τοποθετεί με διαδικασία που άλλαξε αυτή η κυβέρνηση τότε αυτό είναι και επίθεση και προσβλητική αναφορά.Σε ό,τι αφορά τώρα το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν αλλάζει. Και ότι δεν σκοπεύει ν' αλλάξει.
Δεν μπορεί να κάνει άλλου είδους αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να καταθέσει προτάσεις για να εμφανιστεί έστω ως εναλλακτική λύση. Η επιλογή του λαϊκισμού και της άρνησης είναι η εύκολη λύση. Όσοι την ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια πάντως δεν είχαν και την καλύτερη δυνατή πολιτική τύχη.