Ο Νίκος Παππάς είναι ο άνθρωπος που κάποτε έκανε επαφές με δημοσιογράφους μεγάλων εφημερίδων, πηγαίνοντας με ποδήλατο και φορώντας βερμούδα. Διέγραψε μια πολύ περίεργη πορεία για τον ίδιον και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε έναν από τους ελάχιστους πιστούς πυλώνες στήριξης του Αλέξη Τσίπρα, δοκίμασε ολίγη από κομματική απομόνωση, επιχείρησε να ξαναβγεί στο προσκήνιο χωρίς αποτέλεσμα, απέκτησε το προσωνύμιο «ο κύριος 13-0» λόγω της ομόφωνης καταδίκης του από το Ειδικό Δικαστήριο για την κιτς πολιτικο-ιδεολογική παράσταση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κινήθηκε σε μυστηριώδεις δρόμους που άλλοτε τον έβγαζαν στη Βενεζουέλα και άλλοτε σε γκουρμέ ταβέρνες των Εξαρχείων. 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Τώρα, είναι ένας από τους διεκδικητές του τίτλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας να παραπαίει μεταξύ πραγματικότητας και επηρμένης φαντασίωσης. Με μία από τις σημαντικότερες αυτήν που δεν αμελεί να τονίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Oτι είναι περήφανος για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών γιατί «έφερε λεφτά στα δημόσια ταμεία». Παραλείποντας, βεβαίως, να θυμηθεί ότι τα χρήματα αυτά επεστράφησαν στους ιδιοκτήτες τους με τροπολογία που έφερε στη Βουλή η δική του κυβέρνηση, καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού κρίθηκε παράνομη. 

Προεκλογικό εργαλείο 

Και δεν το ξεχνά μόνο ο ίδιος. Το επιχείρημα ότι ο Νίκος Παππάς μπορεί να καταδικάστηκε από το Ειδικό Δικαστήριο αλλά «έφερε λεφτά στα ταμεία του κράτους» αποτέλεσε βασικό προεκλογικό εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πόπη Τσαπανίδου το ανέφερε με κάθε ευκαιρία σε κάθε τηλεοπτική της εμφάνιση, ενώ η ίδια είχε τονίσει ότι, παρά την καταδίκη του Νίκου Παππά, τον τελικό λόγο θα τον έχει το εκλογικό σώμα στις εκλογές... 

«Τιμή μου και καμάρι μου», είπε ο Νίκος Παππάς, πριν από λίγα 24ωρα όταν σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Attica ρωτήθηκε σχετικώς με την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο τον περασμένο Φεβρουάριο. «Τιμή μου και καμάρι μου. Εγώ συγκρούστηκα με συμφέροντα. Προάσπισα το δημόσιο συμφέρον. Εφερα λεφτά στα δημόσια ταμεία. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι μπορεί να κρίνει και ο κόσμος». 

Ο Νίκος Παππάς αναφέρεται στη βολική πλευρά της ιστορίας. Είναι αυτή στην οποία καταγράφεται η καταβολή, συνολικά, του ποσού των 85 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016 από τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού. Αυτά τα χρήματα εννοεί ο Νίκος Παππάς χωρίς να αναφέρεται στη συνέχεια και τα όσα αποκαλύφθηκαν σταδιακά με αποκορύφωμα τη διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκρινε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό –εκτός από φαρσοκωμωδία για εσωτερική κατανάλωση– και παράνομο. 

Η απόφαση του ΣτΕ πήγε στη Βουλή και στις αρχές Μαρτίου 2017 αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η επιστροφή των χρημάτων στις τέσσερις επιχειρήσεις στις οποίες είχαν κατακυρωθεί οι άδειες. Ποιο ήταν το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών για τον άνθρωπο που θεωρεί ότι η καταδίκη είναι «τιμή του και καμάρι του»; 

«Ο Νίκος Παππάς, με εξακολουθητικές ενέργειες (πράξεις ή παραλείψεις), επεδίωξε να υλοποιήσει το σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο, αλλά και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ), τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν εξακριβωθεί, με σκοπό την απόκτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία να τελούν υπό τον έλεγχο τους και να προωθούν τις πολιτικές θέσεις και ενέργειες της τότε κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κατηγορούμενου», πληροφορήθηκε η κοινή γνώμη όταν δημοσιεύτηκε το σκεπτικό των δικαστών. 

«Άσκηση επιρροής» 

Σε ένα, μάλιστα, σημείο αναφέρεται επί λέξει: «Ο ανωτέρω σχεδιασμός του πρώτου κατηγορουμένου (Νίκου Παππά) που τελούσε υπό την έγκριση του κομματικού μηχανισμού απέβλεπε στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά και πολιτικής εφημερίδας πανελλήνιας κυκλοφορίας που θα ελεγχόταν από τον Νίκο Παππά και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσης του κόμματος και της τότε κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου ως υπουργού αυτής, με σκοπό την υπέρ αυτών άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης». 

Η τροπολογία για την επιστροφή των χρημάτων στους υπερθεματιστές, την οποία κατέβασε στη Βουλή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της τότε σύνθεσης της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, και τα χρήματα επεστράφησαν αφού προηγήθηκε συμψηφισμός τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο ή ασφαλιστικούς φορείς, που δεν είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από εκείνη τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία ο Νίκος Παππάς απουσίαζε...