Με συνθήματα, σημαίες της Ελλάδας και του συνδυασμού «Αττική Μπροστά», χιλιάδες Αθηναίοι εκδήλωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά προχθές το βράδυ στο Ζάππειο, στην κεντρική ομιλία του. Χθες τον συναντήσαμε για μια συζήτηση επί όλων όσα οραματίζεται, σχεδιάζει και προγραμματίζει εάν οι πολίτες τον αναδείξουν περιφερειάρχη την Κυριακή – όλα δείχνουν πως η Αττική θα πάει μπροστά και γιατί το χρειάζεται και γιατί ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει την εμπειρία και τη γνώση που απαιτούν οι καιροί. Ξέρει, θέλει και μπορεί να τα καταφέρει.

Είναι η Αττική έτοιμη για να αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Εlias»; Εχετε έτοιμο σχέδιο διαχείρισης παρόμοιων κρίσεων, εφόσον είστε ο νέος περιφερειάρχης;

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη τόσο ακραία φαινόμενα που κανένας μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να προβλέψει. Οφείλουμε να κινηθούμε με βάση τα νέα δεδομένα και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Εφόσον μας εμπιστευτούν την Κυριακή οι συμπολίτες μας και από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, την 1η Ιανουαρίου, θα ριχτούμε στη μάχη για άμεσες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις. Θα ξεκινήσουμε χωρίς καμία καθυστέρηση από τους αναγκαίους καθαρισμούς, τη συντήρηση οδικών δικτύων και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Θα δώσουμε προτεραιότητα στην ταχεία προώθηση αναγκαίων έργων, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου, ενώ θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση μελετών και τη δρομολόγηση νέων έργων, με βάση τα νέα δεδομένα. Για την επίσπευσή τους, εφόσον χρειαστεί, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει ο Νόμος 4662/2020, εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου, και θα κηρύξουμε την Περιφέρεια Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ανταποκρινόμενοι, παράλληλα, στις πρόνοιες του ίδιου νόμου θα προχωρήσουμε στη λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου για την εφαρμογή συγκροτημένου σχεδίου προστασίας. Στο σχέδιό μας περιλαμβάνεται και η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την περιφέρεια και τους δήμους της. Εχουμε τόσο τα θεσμικά όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε πόρους του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μπορούμε ακόμη να αντλήσουμε κοινοτικά κονδύλια από προγράμματα που αφορούν το πράσινο και την αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων. Εχουμε και την εμπειρία και τη γνώση που απαιτούν οι καιροί. Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ποια είναι η άποψή σας για τον διαχωρισμό μεταξύ Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης; Εχει αποσαφηνιστεί επαρκώς το πού ξεκινούν και πού σταματούν οι ευθύνες της περιφέρειας;

Σε σχέση με τις ευθύνες, θέλω να ξεκαθαρίσω πως, εφόσον μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας, οτιδήποτε αφορά την ταλαιπωρία τους και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους θα είναι ευθύνη μου. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις αρμοδιότητες, είναι από τα πρώτα θέματα που θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να υπάρξει το συντομότερο δυνατό νομοθετική παρέμβαση. Είναι άλλωστε και δική του προτεραιότητα, όπως τόνισε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και επανέλαβε στη ΔΕΘ. Κοινή επιδίωξη είναι η άρση των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, ώστε ένας να είναι υπεύθυνος για κάθε ζήτημα, να έχει την ευθύνη προώθησης όλων των αναγκαίων δράσεων για κάθε περίπτωση και να λογοδοτεί για ό,τι έγινε ή δεν έγινε. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, για άλλα από τα ρέματα της Αττικής να είναι αρμόδιο το υπουργείο Υποδομών, για άλλα η περιφέρεια και για άλλα οι δήμοι. Δεν μπορεί σε δύσκολες καταστάσεις οι πολίτες να παρακολουθούν ένα γαϊτανάκι ευθυνών που εκπέμπει ανευθυνότητα. Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε ένα Παρατηρητήριο, ένα Κέντρο Επιχειρήσεων, που θα υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη και θα λειτουργεί σαν «μάτι» και «λυσάρι» για όποια προβλήματα εντοπίζονται στην προώθηση έργων σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Θα συγκροτείται από οικονομολόγους, μηχανικούς, νομικούς, λογιστές, αναλυτές, οι οποίοι θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση, μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όλα τα βήματα που χρειάζονται για όλα τα έργα σε κάθε έναν από τους δήμους της Αττικής και, εφόσον εντοπίζονται προβλήματα, θα προτείνουν άμεσα τις αναγκαίες λύσεις. Θα λειτουργεί σαν ένα helpdesk των δήμων, που θα συμβάλλει ώστε να ξεπερνάμε γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρρυθμίες και παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν. Θα είναι μια νέα μονάδα που θα εργάζεται για να ανταποκρινόμαστε, το συντομότερο δυνατόν, στις πιεστικές ανάγκες των καιρών.

Ποιο θεωρείτε το δυσκολότερο θέμα που θα έχετε να διαχειριστείτε από τη νέα θέση, εφόσον αναλάβετε; Ποιο θα χαρακτηρίζατε ως το μεγαλύτερο στοίχημα για την Αττική;

Προσωπικό μου στοίχημα είναι να κάνουμε κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτα από όσα ταλαιπωρούν, ανησυχούν και προβληματίζουν τον πολίτη δεν θα μείνει στην ίδια κατάσταση. Η αντιπλημμυρική θωράκιση με έργα που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα απαιτεί, πέρα από σημαντικούς πόρους, και χρόνο που οφείλουμε να περιορίσουμε. Η διαχείριση των σκουπιδιών απαιτεί αλλαγή μοντέλου, σημαντικά έργα, αλλά και συνεργασία όχι μόνο όλων των δήμων, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεσμεύομαι ότι μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας μου θα έχω δρομολογήσει όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στο πρόβλημα. Και αυτό αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα. Αφορά, άλλωστε, όχι μόνο την εικόνα που εκπέμπουν οι γειτονιές μας, αλλά και την υγεία όλων μας. Θα δώσουμε έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Θα δημιουργήσουμε νέες υποδομές αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική και θα ενισχύσουμε το πράσινο. Παράλληλα, θα αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις για το κυκλοφοριακό και την οδική ασφάλεια, με την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών, την αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως τα «έξυπνα φανάρια» για τη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου και οι κάμερες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Δεσμευόμαστε ακόμα για τη λειτουργία και την αναβάθμιση όλων των κοινωνικών δομών, την κατασκευή νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών υποδομών, τη στήριξη των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής με σύγχρονο εξοπλισμό και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες.

Από τον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης στον Βύρωνα, στην Πολιτική Προστασία, στη διαχείριση της πανδημίας, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τώρα στην περιφέρεια... Θα έλεγε κανείς πως είστε ο άνθρωπος για όλα. Είστε;

Εχω υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση για τρεις συνεχόμενες θητείες ως δήμαρχος Βύρωνα και στη συνέχεια ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Είδα από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και έχω την εμπειρία από δύσκολες μάχες για την αντιμετώπισή τους. Υπηρέτησα στη συνέχεια σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις, όπως η Πολιτική Προστασία, αναλαμβάνοντας δύσκολες αποστολές και αντιμετωπίζοντας έκτακτες καταστάσεις. Ξέρω τα προβλήματα της κοινωνίας, ξέρω πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, ξέρω και πώς λειτουργεί το κράτος. Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς οι πολίτες δεν προσδοκούν, απαιτούν. Απαιτούν λύσεις και όχι συζητήσεις και αναλύσεις. Απαιτούν γνώση, εμπειρία, αποτελεσματικότητα, πάθος για δουλειά. Απαιτούν συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, αλλά και διαρκή παρουσία στις 66 γειτονιές της Αττικής, δίπλα στους πολίτες, απέναντι στα προβλήματά τους, στο πεδίο και όχι στο γραφείο.

Υπήρξε στιγμή στην καριέρα σας που σκεφτήκατε για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους να μην αναλάβετε θέση ευθύνης;

Είμαι άνθρωπος του σκοπού, που θέλω να φέρω εις πέρας οτιδήποτε αναλαμβάνω, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες. Αγαπώ την ευθύνη. Δεν το έβαλα κάτω ούτε στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, όταν είχα την ευθύνη του συντονισμού δύσκολων, αλλά επιτακτικά αναγκαίων δράσεων, ούτε όταν, στις φωτιές του 2021, μετά από έξι μέρες αγρυπνίας, άγχους και αγωνίας για τη ζωή συμπολιτών μας, «με επισκέφθηκε» ένα καρδιακό επεισόδιο. Ξέρω και αποδέχομαι τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας υπεύθυνος λειτουργός. Αισθάνομαι συμπαραστάτη τον κόσμο στον οποίο απευθύνονται οι δράσεις που αναλαμβάνω να φέρω σε πέρας. Και, βέβαια, έχω τη συμπαράσταση της οικογένειάς μου, από την οποία ζητώ αυστηρή κριτική για να τα καταφέρνω καλύτερα.

Με ποιο κριτήριο καλείτε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες; Γιατί τον Νίκο Χαρδαλιά και όχι κάποιον άλλον;

Δεν ζητώ να πουν «όχι» στους άλλους, ζητώ να πουν «ναι» στον συνδυασμό «Αττική Μπροστά». Να πουν «ναι» σε ανθρώπους με εμπειρία, γνώση, αποφασιστικότητα, δοκιμασμένους στα δύσκολα, μαχητές απέναντι στις αντιξοότητες, παρόντες στα πεδία των προκλήσεων. Να πουν «ναι» σε συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις που παράγουν απτό αποτέλεσμα. Δεν κινούμαι σε λογικές «αντί» και πρακτικές «κατά». Με τους ανθυποψήφιούς μου δεν είμαστε εχθροί, αλλά ανταγωνιστές σε ένα πεδίο προτάσεων και ιδεών. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα των πολιτών. Και, εφόσον οι πολίτες μού αναθέσουν τα καθήκοντα του περιφερειάρχη Αττικής, θα επιδιώξω, από την επομένη των εκλογών, συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε στόχους που είναι κοινοί για όλους. Ως επικεφαλής συνδυασμού έμπειρων και καταξιωμένων προσώπων, με τα οποία μοιράζομαι το ίδιο όραμα για την Αττική, ζητώ από τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν για να πάμε την περιφέρειά μας πιο μπροστά, πιο ψηλά, πιο γρήγορα. Ζητώ την εμπιστοσύνη τους για να διεκδικήσω τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Ζητώ να είναι παρόντες στην κάλπη της Κυριακής για να χτίσουμε μαζί την Αττική που θέλουμε και μπορούμε.