Τη βούληση να «ολοκληρώσουμε μία σειρά βημάτων που χρειάζονται για να προχωρήσουμε στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου», υπογράμμισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι τα σχετικά ζητήματα θα δρομολογηθούν τους πρώτους είκοσι μήνες της θητείας. «Θέλω στο τέλος της 5ετίας, να μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να ξερουν ότι έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βελτιώσω τη ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο mega.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, «αν χρειαστεί να ενεργοποιήσω δυνατότητες που μου δίνει ο νόμος 4662/2020 περί δημιουργίας μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα το κάνω. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τώρα ότι κηρύσσαμε περιοχές σε έκτακτη περιοχή μετά την καταστροφή. Για πρώτη φορά εισαγάγαμε το ζήτημα της έκτακτης ανάγκης επαπειλούμενου κινδύνου».

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα και τον κίνδυνο από ακραία καιρικά φαινόμενα εντός της Αττικής, αλλά και το πρόβλημα που υπάρχει στον Κηφισό, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Γνωρίζουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας το πρόβλημα που υπάρχει στον Κηφισό, αλλά και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών. Είναι οι κλασικές περιπτώσεις αυτές. Στον Κηφισό εμπλέκονται 3 διαφορετικά επίπεδα διοίκησης, άλλη δουλειά κάνει το Υποδομών, άλλη η Περιφέρεια, άλλη οι Δήμοι, αυτό πρέπει να σταματήσει ή να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος. Ένας να παρακολουθεί τι ακριβώς χρειάζεται, αν υλοποιείται το κάθε έργο ξεχωριστά και αν υλοποιείται στον χρόνο που πρέπει. Αυτό είναι το πρόβλημα με τα ζητήματα συντονισμού».

«Η κυβέρνηση έχει πει πως σε αυτά τα ζητήματα επικαλύψεων πρέπει να υπάρχει ένας, ένας να δρομολογεί, ένας να υλοποιεί και ένας να λογοδοτεί. Κάθε μέρα δίνουμε την μάχη του αυτονόητου. Ο κόσμος θέλει άμεσες λύσεις, έχει βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια. Η συζήτηση που έχει γίνει και έχει γίνει στο επίπεδο της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις, έτσι ώστε τα ζητήματα που υπερβαίνουν τα όρια των Δήμων, είναι ζητήματα που πρέπει να τα παρακολουθήσουμε μητροπολιτικά. Να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο παρακολούθησης», συμπλήρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ξέρω τι ακριβώς κάνει η αυτοδιοίκηση και τι δυνατότητες έχει. Ξέρω που υπάρχουν αρρυθμίες και έλλειψη συντονισμού στο κράτος. Ένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την συνολική εικόνα των έργων και τον έλεγχο. Η Περιφέρεια πονάει σε θέματα συντονισμού. Δεν ισοπεδώνω ό,τι έχει γίνει, αλλά το βασικότερο είναι ότι πολλά έργα έχουν μείνει στάσιμα λόγω των επικαλύψεων, της γραφειοκρατίας».

Για τη σχέση δήμου και Περιφέρειας ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε: «Η ελληνική Πολιτεία αυτό που έκανε πάντα είναι να έχει μία οριζόντια προσέγγιση του θέματος των αρμοδιοτήτων των δήμων. Πρέπει να προσεγγίσουμε τα θέματα αυτά με βάση τη δυνατότητα και όχι την αρμοδιότητα. Χρειαζόμαστε ένα παρατηρητήριο, ώστε να βλέπουμε τα έργα που γίνονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε μία νομοθετική διευθέτηση που θα επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Έχουν γίνει εξαιρετικά βήματα στο κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων, η χώρα δεν είχε γενικά σχέδια και εργαλεία και απέκτησε».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης έκλεισε με αναφορά στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας: «Η κλιματική κατάρρευση κάνει άλματα, και πρέπει να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας. Αυτό που έγινε στην θεσσαλία ξεπέρασε κάθε δεδομένο πρόβλεψης, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα. Θέλουμε οι πολίτες μας, όχι να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά να είναι ασφαλείς. Στην ζωή μου πάντα αγαπούσα την ευθύνη, ποτέ δεν κρύφτηκα, και είμαι εδώ για να μπορώ να είμαι χρήσιμος στους πολίτες. Θέλω στο τέλος της 5ετίας, να μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια κι να ξερουν ότι έκανα ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να βελτιώσω τη ζωή τους».