Απομονωμένος πολιτικά εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Εχοντας μαζί του μια... παρέα λίγων –και πιστών– στελεχών, ο επικεφαλής του κόμματος ανακοίνωσε μεν την πρότασή του για εσωκομματικές κάλπες (που εγκρίθηκε για τις 6 και 13 Οκτωβρίου), αλλά εμφανίστηκε να «σέρνεται» πίσω από την ουρά όσων τον αμφισβητούν, λόγω του άσχημου αποτελέσματος. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι αρκετά «πράσινα» στελέχη σχολίαζαν αρνητικά την ομιλία του, καθώς ο λόγος του ήταν τοξικός και διχαστικός, σε αντίθεση με τους διεκδικητές της ηγεσίας, που πρωτίστως έβαλαν ως κεντρικό ζήτημα την ενότητα. Άλλωστε, όπως τόνιζαν ορισμένοι, περισσότερο με προεκλογική ομιλία έμοιαζε και προσέθεταν σκωπτικά ότι «αν είχε τόση ένταση και στις ευρωεκλογές ίσως το ΠΑΣΟΚ να έπιανε τους στόχους του»!

Σε κάθε περίπτωση, πλέον η κούρσα έχει τρεις διεκδικητές: τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος, τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του, επιτέθηκε στους δελφίνους (τόσο ο Χάρης Δούκας όσο και ο Παύλος Γερουλάνος απέφυγαν χαρακτηρισμούς), κάνοντας λόγο για «πασαρέλα» υποψηφίων, υπερασπίστηκε τα χρόνια της ηγεσίας του και κατόπιν εορτής ανέλαβε την ευθύνη του αποτελέσματος. «Κάναμε, έκανα λάθη», είπε δύο φορές μιλώντας προς το σώμα, αλλά δεν ξεκαθάρισε ποια είναι αυτά. Μονάχα επιφανειακές οργανωτικές αλλαγές πρότεινε, άνευ μεγάλης αξίας και ουσίας.

«Έκανα λάθη...»

«Θα σας πω με το χέρι στην καρδιά ότι θα μπορούσα να είμαι ο τελευταίος που θα έλεγε ότι δεν έχει κάνει λάθη. Έκανα λάθη και έχω χρέος να αναλαμβάνω την ευθύνη και αναλαμβάνω την ευθύνη και αναγνωρίζω ότι σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα. Εμφανιστήκαμε με διγλωσσία και αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να διορθώσουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά και αυτό είναι ευθύνη όλων μας και ιδιαιτέρως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πολλές φορές τραβήξαμε τα φώτα της δημοσιότητας για διαφωνίες και όχι για πολιτικές πολλαπλασιαστικής ισχύος και του προγραμματικού μας λόγου», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και φωτογραφίζοντας τους δελφίνους τόνισε: «Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά παρέλαβα κόμμα που το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω να γίνει συνιστώσα στα χέρια κανενός».

Νωρίτερα, δε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει υπαινιγμούς για παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα φιλοδοξιών. «Άρχισε από την Κυριακή των ευρωεκλογών ένα δημόσιο χαρακίρι. Δεν μπορεί να σύρεται το ΠΑΣΟΚ. Έχω ευθύνη ως πρόεδρος να κλείσω αυτήν τη συζήτηση το συντομότερο δυνατόν. Είπα από την αρχή ότι δεν θα γίνω ποτέ όμηρος κανενός – εντός ή εκτός ΠΑΣΟΚ», ανέφερε.

«Δεν πείσαμε...»

Σε εντελώς διαφορετικούς τόνους ο Χάρης Δούκας, αφού ξεκαθάρισε πως σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι παρών, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του, όμως δεν έπεισε τους πολίτες ότι μπορεί να είναι η λύση. «Η τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα δεν μας καθιστά δύναμη ανατροπής ούτε μας βάζει σε τροχιά διακυβέρνησης. Ούτε ο Μητσοτάκης θα φύγει έχοντας απέναντί του κόμματα του 13% και του 15%», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων. Είναι μάλιστα ενδεικτικό το γεγονός ότι έκανε αναφορά σε όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη («που ενίσχυσε τα ποσοστά»), δείχνοντας ότι θέλει να φέρει έναν νέο αέρα στο ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της Ιστορίας, να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής μας διαδρομής. Του Ανδρέα Παπανδρέου της αλλαγής, του Κώστα Σημίτη του εκσυγχρονισμού, του Γιώργου Παπανδρέου των μεγάλων τομών εν μέσω μιας κρίσης που ξεπερνούσε τα όρια και τις δυνάμεις της Ελλάδας, του Ευάγγελου Βενιζέλου που κράτησε την πατρίδα ζωντανή, της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που ξανάχτισε το ΠΑΣΟΚ από τις στάχτες του και του Νίκου Ανδρουλάκη που ενίσχυσε τα ποσοστά μας. Κλείνοντας τον κύκλο της επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ, είναι τώρα η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Δούκας.

«Τρίπτυχο ευθύνης»

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, μιλώντας για ένα «τρίπτυχο ευθύνης»: Σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική. «Θέλω να ανακοινώσω σήμερα, επίσης συντεταγμένα και ενώπιον του κεντρικού οργάνου του Κινήματος, ότι θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω την ψήφο των μελών και των φίλων μας, για να λάβω την εντολή να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Θα είναι τιμή μου, διότι αντιλαμβάνομαι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ως τη φυσική συνέχεια μιας μεγάλης παράδοσης. Της παράδοσης που ξεκινάει από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Που πίστεψε, πρώτος, ότι η Ελλάδα μπορεί και θα σταθεί στα πόδια της. Και το πέτυχε. Της προοδευτικής παράδοσης που πιστεύει ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, η Νάντια Γιαννακοπούλου, που δήλωσε «παρών» (δίχως να διευκρινίσει αν θα είναι υποψήφια), παρουσίασε 7+1 σημεία για την επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ. Αφησε, δε, αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μοντέλο διεύθυνσης του κόμματος απέτυχε. Παράλληλα, ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι όσοι πόνταραν στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν και θα ηττηθούν ξανά, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να ξαναγίνουμε η ουσιαστική δύναμη της πολιτικής αλλαγής, στην Ελλάδα του κατεστημένου και της συντήρησης. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε, να ενώσουμε, να διεκδικήσουμε, να νικήσουμε».