Στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, διθυραμβικό δημοσίευμα των New York Times για τη θετική πορεία που καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η Ελλάδα με ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, συγκαταλέγεται στις οικονομίες που αναπτύσσονται πιο γρήγορα στην Ευρώπη. 

Αναφορικά με την ανεργία, μπορεί να παραμένει στο υψηλό ποσοστό της τάξεως του 11%, αλλά είναι η χαμηλότερη για πάνω από μία δεκαετία. Επίσης, έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό η συρροή επενδυτών και πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα, ο τουρισμός έχει συμβάλλει στην άνοδο του κλάδου των κατασκευών και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, ενώ οι τράπεζες, από πλευράς τους, έχουν ξεκινήσει εκ νέου τους δανεισμούς, ωφελώντας την ευρύτερη οικονομία και σημαίνοντας την εξυγίανσή τους.

Το δημοσίευμα των New York Times παρουσιάζει, παράλληλα, τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για τότε που ήταν φορτωμένη με χρέη που δεν μπορούσε να αποπληρώσει και παραλίγο να διασπάσει την ευρωζώνη πριν από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης. Σε μια σημαντική αναγνώριση της ανάκαμψης της χώρας, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την εκτίμησή τους για το χρέος της Ελλάδας και ανοίγουν την πόρτα για μεγάλους ξένους επενδυτές, όπως επισημαίνεται.

Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης 

Όπως παρουσιάζει το δημοσίευμα, αυτόν τον μήνα, ο DBRS Morningstar, ένας παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους σε επενδυτική βαθμίδα, μια κίνηση που ανοίγει την πόρτα για τις συντάξεις και άλλους μεγάλους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση. Και αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση, αφού η Ε.Κ.Τ. αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Moody's, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, αύξησε την αξιολόγηση του χρέους της Ελλάδας στις 15 Σεπτεμβρίου κατά δύο βαθμίδες, λίγο πριν από την επενδυτική βαθμίδα, επικαλούμενος «βαθιά διαρθρωτική αλλαγή» στην οικονομία, τα οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Μεγάλες εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα - Ο τουρισμός ωφελεί και άλλους κλάδους

Η New York Times, μιλώντας για τις επενδύει που έχει προσελκύσει η χώρα μας, κάνει λόγο για εταιρείες-κολοσσούς που επενδύουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι. Η Microsoft κατασκευάζει ένα data center αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ανατολικά της Αθήνας.

Πιο βόρεια, η Pfizer εδραιώνει ένα ερευνητικό κέντρο αξίας 650 εκατ. ευρώ. Αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες προωθούν συμφωνίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και οι επενδύσεις της Cisco, της JPMorgan, της Meta και άλλων πολυεθνικών προβλέπεται να έχουν οικονομικό αντίκτυπο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Αναφορά γίνεται και στη μαζική παρουσία τουριστών που γνωρίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινή περιόδου. Όπως επισημαίνεται, πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες συνέρρευσαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, παρά την έξαρση των πυρκαγιών, αποφέροντας εκτιμώμενα έσοδα άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δραστηριότητα των κατασκευαστικών εταιρειών έχει αυξηθεί στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τουριστικά καταλύματα.

Ο κομβικός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του 

Τέλος, να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναγνωρίζει και τη συμβολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή τη θετική στροφή που έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί η ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανεξελέγη πρωθυπουργός με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούνιο, αφού πιστώθηκε την τόνωση της ανάκαμψης μειώνοντας τους φόρους και το χρέος, σύμφωνα με τους New York Times. Η κυβέρνηση μείωσε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό, ενώ η χώρα αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα βγήκε από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς ελέγχους των προγραμμάτων διάσωσης το 2018 και οι ενέργειες της κυβέρνησης από τότε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2021, οι Βρυξέλλες ενέκριναν άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση των οικονομιών της Ε.Ε. μετά τα lockdown του Covid-19.

Χατζηδάκης: Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία - Δεν υπάρχει λόγος να χαθεί η πρόοδος

Αξίζει να αναφερθεί πως την αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει εκφράσει και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Μάλιστα, σε δήλωσή του μετά από την αναβάθμιση που γνώρισε η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από τη Moody's ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως δεν ήταν «μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Όπως είπε, ήταν «κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Στο τέλος, τόνισε:  «Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».