Με τα προγράμματα σπουδών στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών ανά τον κόσμο να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας ακαδημαϊκής «πίτας» και τις επιστημονικές περιοχές που αφορούν τον αθλητισμό να πολλαπλασιάζονται διαρκώς σε όλο τον πλανήτη, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ξεκινάει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά την λειτουργία ενός νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών που κινείται ακριβώς σ αυτή την κατεύθυνση: την Διοίκηση του αθλητισμού.
Το πρόγραμμα «αγκαλιάζουν» τόσο η Πολιτεία και το αρμόδιο υφυπουργείο Αθλητισμού, όσο και η αθλητική κοινότητα της χώρας.
Η αγορά εργασίας άλλωστε για στελέχη που θα έχουν την σωστή κατάρτιση στο χώρο του αθλητισμού είναι πλέον τεράστια: ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, κλασσικός αθλητισμός, αθλητικές εταιρείες κολοσσοί, διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, γυμναστήρια, και δημοτικοί αθλητικοί οργανισμοί. Μία παγκόσμια αγορά με έσοδα δισεκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο και σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μας.
H Διοίκηση Αθλητισμού είναι μια σύγχρονη διεπιστημονική περιοχή που εστιάζει στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των αθλητικών οργανισμών και στις απαραίτητες δεξιότητες των στελεχών τους. Παράλληλα όμως είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον ερευνητικός χώρος. Πως διοικούμε αποτελεσματικά μια αθλητική ομάδα ή έναν οργανισμό; Πως μπορούμε να οργανώσουμε επιτυχημένες αθλητικές διοργανώσεις; Πως φέρνουμε τον αθλητισμό στο επίκεντρο της κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής, υπενθυμίζοντας τα ιδεώδη και τους συμβολισμούς του;
Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρεται από την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ περιλαμβάνει μία σειρά μαθημάτων όπως το μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ του αθλητισμού, τα οικονομικά του αθλητισμού, η συμπεριφορά των αθλητικών καταναλωτών, η διακυβέρνηση των αθλητικών οργανισμών, η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων και η διεκδίκηση και η διοργάνωση αθλητικών γεγονότων.
Στα μαθήματα του θα διδάξουν διακεκριμένοι καθηγητές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
- Αμαλία Μεγαπάνου: Η συγνώμη του Εθνάρχη στον έρωτα της ζωής του
- Ακίνητα: Βήμα- βήμα οι κινήσεις για τα χαμένα ευρώ των ενοικίων
- Κοινωνικός τουρισμός: Άρχισαν οι αιτήσεις- Όλα τα προγράμματα
- Λιβύη: Συμφωνία για επανεκκίνηση συνομιλιών για εκεχειρία
- Ο κορωνοϊός έπληξε και τον Σαλβίνι
- Σκευωρία Novartis: Ραντεβού στο Ειδικό Δικαστήριο για την… παρέα του Ρασπούτιν
Στήριξη από τους αρμόδιους φορείς
«Μία από τις βασικές υποχρεώσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι η φροντίδα για την εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών φορέων της χώρας», δηλώνει σχετικά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς. «Σε ένα σύστημα, όταν δεν είναι καλά οργανωμένο και δεν είναι καλά διοικούμενο, οι αθλητές από μόνοι τους δεν αρκούν. Γι αυτό η ΓΓΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αθλητικής διακυβέρνησης (βλ. π.χ. το πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ για την αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών). Επίσης, η έμφαση στη σωστή αθλητική διακυβέρνηση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο» συνεχίζει. «Ως εκ τούτου, χάρηκα ιδιαίτερα που το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διοίκηση του Αθλητισμού. Διαβάζοντας το πρόγραμμα σπουδών του γίνεται κατανοητό ότι θα δώσει την δυνατότητα στα στελέχη που θα το παρακολουθήσουν να εξελιχθούν τόσο ακαδημαϊκά, όσο και πρακτικά σε θέματα που τους απασχολούν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα, προς όφελος πάντα του αθλητισμού», καταλήγει ο κ. Μαυρωτάς.
«Ο σύγχρονος τρόπος Διοίκησης Αθλητισμού απαιτεί στελέχη με διοικητική επάρκεια και υψηλό επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης» λέει βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης με εμπειρία στην Διοίκηση αθλητικών οργανισμών κ. Σταύρος Καλαφάτης. «Ανθρώπους με δεξιότητες και καινοτομίες, που γνωρίζουν τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, εμπνέουν με το παράδειγμά τους, επιτυγχάνουν στόχους και κάνουν περήφανη την ομάδα τους.
Είμαι βέβαιος ότι η δημιουργία του νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διοίκησης Αθλητισμού” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, την οποία υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, θ΄αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα γενιά αθλητικών στελεχών.
Ο στόχος είναι τα στελέχη αυτά, ως γνώστες του Αθλητικού Management σε υψηλό επίπεδο, να στηρίζουν αποτελεσματικά σχετικούς φορείς και οργανισμούς καθιστώντας την Πατρίδα μας κέντρο Αθλητικής Παιδείας και συμβάλλοντας σε νέες επιτυχίες του Ελληνικού Αθλητισμού».
«Σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα διαπίστωσα ότι ένας εξαιρετικά σημαντικός λόγος που αυτές είχαν κορυφαίες διακρίσεις, ήταν το υψηλό επίπεδο οργάνωσής τους, το οποίο επιτυγχάνονταν από στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις» προσθέτει ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής της Ελλάδας κ. Θοδωρής Παπαλουκάς. «Θεωρώ ότι και οι Ελληνικές ομάδες, όλων των αθλημάτων, αν θέλουν να διακριθούν στο άθλημά τους, οφείλουν να βελτιώσουν το επίπεδο οργάνωσής τους και να συνεργαστούν με ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν και πώς το κάνουν. Συγχαίρω το ΕΑΠ που δημιούργησε πρόγραμμα στη Διοίκηση του Αθλητισμού, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα δώσει την δυνατότητα σε αθλητές να αποκτήσουν ένα κοινό επίπεδο γνώσεων και κοινούς κώδικες για την επικοινωνία με τις άμεσα ενδιαφερόμενες ομάδες (συναδέλφους, αθλητές, προπονητές, επιστημονικό προσωπικό, δημοσιογράφους, φιλάθλους, κλπ.) και να συνδέσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν με την εμπειρία που έχουν βιώσει κατά την διάρκεια της αθλητικής τους σταδιοδρομίας, ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με κάθε αθλητικό φορέα που θα συνεργαστούν» καταλήγει.
O Ολυμπιονίκης κ. Δημοσθένης Ταμπάκος αναφέρει σχετικά ότι «αθλητισμός είναι μία σημαντική δραστηριότητα του ανθρώπου με πολλαπλά οφέλη (υγείας, οικονομικά, κοινωνικά, κλπ.)».
«Η εμπειρία που απέκτησα αγωνιζόμενος από την παιδική ηλικία έως την κατάκτηση των Ολυμπιακών μεταλλίων με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την αρτιότερη ανάπτυξη του αθλητισμού είναι απαραίτητες εκπαιδευτικές δομές που θα δίνουν την δυνατότητα στα διοικητικά στελέχη των αθλητικών φορέων να αποκτήσουν ένα κοινό επίπεδο (σχετικών με την οργάνωση / διοίκηση του αθλητισμού) γνώσεων και κοινούς κώδικες τόσο για την μεταξύ τους επικοινωνία, όσο και για την επικοινωνία με τους βασικούς συντελεστές του αθλητισμού (αθλητές, προπονητές, γονείς, διαιτητές / κριτές, επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, χορηγούς, δημοσιογράφους, φιλάθλους, κλπ.). Χωρίς τέτοιες γνώσεις, η οργάνωση του αθλητισμού θα έπεται πάντα των δυνατοτήτων των αθλητών, στερώντας τους ουσιαστική υποστήριξη για να αναδείξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».
«Το ΕΑΠ αξίζει συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρε να δημιουργήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση του Αθλητισμού» δηλώνει ο ίδιος.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Αθλητισμού και εγγραφή στα προγράμματα του μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.
‘Η ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.eap.gr/el/programmata-spoudwn/551-dioikisi-athlitismoy-dath/8458-dioikisi-athlitismoy-dath
Για τις προϋποθέσεις εγγραφής στο πρόγραμμα εδώ.
Ή ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.eap.gr/el/programmata-spoudwn/551-dioikisi-athlitismoy-dath/8458-dioikisi-athlitismoy-dath