Πριν από έναν χρόνο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι,  φάνταζε ανίκητος.

Οι υποστηρικτές του τον περικύκλωναν για μία selfie. Η Ιταλική ακροδεξιά παράταξη είχε εδραιωθεί ως η δημοφιλέστερη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Η διαχείριση της πανδημικής- και όχι μόνο- κρίσης του κορωνοϊού δεν άργησε να κάνει πολύ πιο ορατές τις αδυναμίες του Σαλβίνι, οδηγώντας τον σε πλήρη απομυθοποίηση.

Ο ίδιος, ανίκανος να διαχειριστεί πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα της χώρας και κυρίως το μεταναστευτικό πρόβλημα, υπέστη σοβαρό δημοσκοπικό πλήγμα.

Οι πολιτικές ακροβασίες – η κατάληψη της Ιταλικής Βουλής εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το lock down της χώρας λόγω κορωνοϊού, τα tweets περί της προέλευσης του κορωνοϊού από Κινεζικό εργαστήριο- απομάκρυναν ακόμα περισσότερο τους ψηφοφόρους.

Παρά το γεγονός ότι η Λέγκα του Βορρά παραμένει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη της Ιταλίας, δημοσκόπηση του POLITICO εμφανίζει το 27% των πολιτών να υποστηρίζει τη Λέγκα, ποσοστό τέσσερις μονάδες κάτω από εκείνο που έλαβε η παράταξη στα τέλη Φεβρουαρίου και δέκα μονάδες μικρότερο από εκείνο με το οποίο είχε πιάσει το «πικ» το καλοκαίρι που πέρασε.

Η δημοσκοπική βουτιά του Σαλβίνι, έφερε νέα, ακόμη πιο ακροδεξιά πρόσωπα στο προσκήνιο. Η επικεφαλής της παράταξης, Brothers of Italy, Giorgia Meloni, παρουσίασε διπλασιασμό στα ποσοστά προτίμησης ανάμεσα στους πολίτες και από το 6,7% του περασμένου χρόνου, σκαρφάλωσε στο 14%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Λέγκα του Βορρά, αντίπαλον δέος και με αυξανόμενα ποσοστά προτίμησης των ψηφοφόρων θεωρείται ο κυβερνήτης  του Veneto, Luca Zaia. Ο ίδιος είναι μετριοπαθής πολιτικός και απαντά στα σενάρια διεκδίκησης του αξιώματος ότι έχει πίστη στον Σαλβίνι ο οποίος πήρε την παράταξη στο 3% και την έφτασε στο 30%.

Πηγή φωτο: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η διακυβέρνηση Κόντε, μέχρι στιγμής, είναι ωφελημένη από τις εξελίξεις αν και τα  οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού, τα οποία θα αγγίξουν τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ, αργούν.

Πάντως, ένα είναι το πιο υποσχόμενο πολιτικό συμπέρασμα. Η χαμένη πίστη στην Ε.Ε.

Το μεταναστευτικό και η απόφαση για την παραπομπή ή όχι σε δίκη

Οι δημοσκοπήσεις είναι αποκαλυπτικές. Τα 2/3 των πολιτών έχουν ελάχιστη έως καμία πίστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλές είναι και οι προσωπικές υποθέσεις του Σαλβίνι που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και προφανώς θα έχουν πολιτικό κόστος.

Αυτόν το μήνα (Ιούνιος 2020) η γερουσία θα αποφασίσει εάν ο Ιταλός πρωθυπουργός θα δικαστεί για απαγωγή. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση του περασμένου καλοκαιριού οπότε ο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας τότε,  προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την αντιμεταναστευτική του πολιτική και απαγόρευσε τόσο στα πλοία που είχαν ναυλώσει ΜΚΟ να αποβιβάζουν μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια όσο και στα σκάφη του ιταλικού Λιμενικού Σώματος.

 

Με την Ιταλική κυβέρνηση σε μόνιμο κίνδυνο κατάρρευσης , σημειώνει το περιοδικό,  ο Σαλβίνι ελπίζει για μία αντιστροφή της τύχης.

 

Πηγή: politico.eu