Ακίνητα: Βήμα- βήμα οι κινήσεις για τα χαμένα ευρώ των ενοικίων

by news

Συγκεκριμένες πρέπει να είναι οι κινήσεις των εκμισθωτών προκειμένου να λάβουν άμεσα και οι ίδιοι, το δικό τους μερίδιο κρατικής αρωγής, δηλαδή το 30% των μισθωμάτων που δεν τους κατέβαλαν οι μισθωτές, λόγω κορωνοϊού.

Για να φτάσουν στον στόχο τους, δηλαδή στα πχ 150 ή 300 ευρώ για κάθε 500 ή 1.000 ευρώ που δεν εισέπραξαν από ενοίκια των επιχειρήσεων, των εργαζομένων τους ή των παιδιών τους που σπουδάζουν, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει:

– να μπουν στην ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο από την ΑΑΔΕ. Εκεί θα βρουν αναρτημένο το μισθωτήριο ή τα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν καταθέσει στην εφορία. Θα επιλέξουν και θα δηλώσουν εκείνα στα οποία υπέστησαν περικοπή 40% για να τύχουν οικονομικής στήριξης το 2020 και το 2021.

να ζητήσουν από τους ενοικιαστές τους, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει τον εκμισθωτή του ακινήτου τους στην ΕΡΓΑΝΗ ή στο MyBusinessSupport, να μπουν επίσης στην ίδια πλατφόρμα για να επικυρώσουν τους μήνες και τα ποσά περικοπής των ενοικίων τα οποία επωφελήθηκαν οι ίδιοι και εχασαν οι ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Τις απώλειες αυτές των ιδιοκτητών, θα έρθει να μοιραστεί και το δημόσιο, ως εξής:

– άμεσα, οι πληττόμενοι εκμισθωτές δεν θα πληρώσουν το 30% όσων δεν εισέπραξαν (πχ 300 ευρώ για ανείσπρακτα ενοίκια 1000 ευρώ) για δόσεις από τρέχοντες φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ κλπ, που θα πρέπει να πληρωθούν από 31 Ιουλίου και εξής

– στο β’ εξάμηνο 2021 και μετά την υποβολή των δηλώσεων Ε1 για το 2020, οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν αυτομάτως και από τον φόρο εισοδήματος 15%-45% (αλλά και την Εισφορά Αλληλεγγύης 2,2%-10%) που θα πλήρωναν οι ίδιοι οι ίδιοι -αλλά θα πληρώσουν και όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες- για τα «ανείσπρακτα ενοίκια».

Με βάση την δήλωση στην πλατφόρμα στις αρχές του Ιουλίου, το Κράτος χάνει από φόρους το 30% μέσα στο 2020 και το 15%-55% το 2021, για τα ενοίκια που δεν πλήρωσαν 1 εκατομμύριο πληττόμενοι της κρίσης. Και έτσι οι ιδιοκτήτες επωμίζονται σχεδόν τα μισά ή ελάχιστα (15%-45%) από το αρχικό κόστος.

Και η ζημία περιορίζεται ενδεχομένως ακόμα περισσότερο, για όσους ιδιοκτήτες πλήρωναν και δόσεις για χρέη του παρελθόντος από ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, φόρους εισοδήματος κλπ εφόσον αξιοποίησαν την έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη ολική εξόφληση αντί αναστολής πληρωμής φόρων που έληγαν οι πληρωμές τους ως 31 Μαΐου.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα