Τις τελευταίες εβδομάδες το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τα πολιτικά κόμματα της Δύσης έχει αλλάξει. Από τη μία η συνέντευξη Τραμπ, που θέτει τις βάσεις της νέας εποχής, αλλά και τα γεγονότα στη Συρία δημιουργούν νέα δεδομένα.

Οι ψηφοφόροι των χωρών της Δύσης κινούνται με σκοπό να «απαντήσουν» σε αυτήν την αλλαγή, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως όλοι κινούνται με συγκεκριμένο τρόπο. Η κίνησή τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πολιτικό σκηνικό της χώρας τους.

Η Ελλάδα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που την κάνουν να ξεχωρίζει: η Μέση Ανατολή είναι η αυλή της και έχει γείτονα την Τουρκία. Ο συνδυασμός αυτός κάνει τους ψηφοφόρους της χώρας να αγωνιούν περισσότερο από ψηφοφόρους άλλων χωρών και για όσα συμβαίνουν στη Συρία αλλά και για τη μεταφορά ενός πλαισίου γεωπολιτικής αστάθειας στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Αυτό φαίνεται καθαρά και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπου η ανησυχία έχει ανέβει.

Το αίσθημα της ανασφάλειας επιδρά καθοριστικά στη συμπεριφορά ψηφοφόρων. Τους κάνει να ψάχνουν να βρουν έναν πυλώνα σταθερότητας, ώστε να μειώσουν το ρίσκο της αβεβαιότητας.

Μέσα σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό η μόνη σταθερά η οποία υπάρχει να στραφούν είναι η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, διότι σε μια διεθνή κρίση δημιουργείται το λεγόμενο «rally round the flag effect», η συσπείρωση δηλαδή γύρω από την κυβέρνηση. Δεύτερον, διότι η Νέα Δημοκρατία είναι για αρκετό κόσμο, εδώ και καιρό, ιδίως μετά τις διπλές εκλογές του 2023, ΤΙΝΑ (There Is No Alternative).

Αποτελεί δηλαδή τη μοναδική κυβερνητική εναλλακτική. Έτσι, η αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο και η αβεβαιότητα που αυτή δημιουργεί λειτουργούν ευεργετικά για το κυβερνών κόμμα και το κάνουν να ξεκολλήσει από τα ποσοστά των ευρωεκλογών και να ξεπεράσει το 30%. Παράλληλα ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα αρχίζουν να ανεβαίνουν και σε ποιοτικούς δείκτες.

Εάν αυτή η τάση κρατήσει το επόμενο διάστημα, συνεπικουρούμενη από την τάση εκλογικής συσπείρωσης, τότε η ΝΔ θα εισέλθει και πάλι σε τροχιά ποσοστών αυτοδυναμίας. Επειδή όμως οι παγκόσμιες εξελίξεις είναι ραγδαίες και ανατρεπτικές, είναι σκόπιμο την περίοδο αυτήν να τη διαβάζουμε βήμα βήμα.