Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. Όπως έγινε γνωστό τα θύματα της ναυτικής τραγωδίας ανήλθαν σε 78, ενώ έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 μετανάστες.

Eκφράζονται φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών, καθώς οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο σκάφος κάνουν λόγο για 400 άτομα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβάτες μπορεί να ξεπερνούσαν ακόμη και τους 500.

27312201.jpg

Ολοι οι επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Κινητοποίηση στην Καλαμάτα

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των αρχών και των φορέων στην Καλαμάτα, για την περίθαλψη και την φροντίδα των μεταναστών που διασώθηκαν. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

Σημειώνεται ότι λόγω του τραγικού ναυαγίου, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Καλαμάτα μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης, Θανάση Βασιλόπουλο, καθώς και με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και θα ακολουθήσει σύσκεψη στο Λιμεναρχείο.