Το γεγονός ότι η Ευρώπη χρειάζεται να οργανώσει «μεταναστευτική πολιτική στο πλαίσιο της νομιμότητας» τονίζει σε συνέντευξή του στο sofokleous10.gr ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Δυτικό Τομέα Αθήνας στις επερχόμενες εκλογές, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου: «Φτάνει πια η υποκρισία και η τύφλωση γύρω από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Με ανοικτά μάτια στο μέλλον η Ευρώπη πρέπει να οργανώσει μια μεταναστευτική πολιτική στο πλαίσιο της νομιμότητας, τώρα που έχουμε ανάγκη από ανθρώπινα χέρια για εργασία».

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος δηλώνει συγκλονισμένος, αλλά και αγανακτισμένος για τους κακοποιούς εγκληματίες που μεταφέρουν ανθρώπινες ψυχές κλεισμένες σε αμπάρια πλοίων: «Είναι από τις πιο μαζικές απώλειες που έχουν συμβεί ποτέ. Κάποιοι κακοποιοί, εγκληματίες μεταφέρουν ανθρώπινες ψυχές μέσα σε αμπάρια, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αυτά τα τραγικά δυστυχήματα».

«Έχω βιώματα από την κόλαση της Μόριας»

Ακόμα αναφέρει ότι η μικρή Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μαζικής εισόδου χιλιάδων ανθρώπων: «Η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες εισόδου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος, κυρίως το ανθρωπιστικό, αυτής της υπόθεσης. Έχω βιώματα από την κόλαση της Μόριας όπου σε έναν χώρο που μπορούσαν να ζήσουν 4.000-5.000 άνθρωποι ήταν 25.000. Αυτό δεν ήταν διαχειρίσιμο. Την ώρα που επισκέπτονταν τη Μόρια διάφορες προσωπικότητες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, υπ’ αυτές τις συνθήκες ήταν ντροπή για την Ευρώπη και για την ανθρωπότητα. Εμείς κλείσαμε αυτήν την ντροπή και φτιάξαμε στη Λέσβο ένα νέο και ασφαλές κέντρο για τους πρόσφυγες και μετανάστες».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της μια μαζική είσοδο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών χωρίς έλεγχο: «Ακόμη και μεγαλύτερες χώρες δεν μπορούν. Όλες οι χώρες πρέπει να αντιληφθούν και να αποφασίσουν μια πολιτική αναλογικής κατανομής αυτού του βάρους. Υπάρχει και το κομμάτι της νόμιμης μετανάστευσης όπου η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με σεβασμό των δικαιωμάτων των ανθρώπων που θα έρθουν εδώ για να εργαστούν».

Για τον φράχτη στον Έβρο

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι οι θαλάσσιες δίοδοι υπάρχουν ανεξάρτητα από τον φράχτη: «Υπάρχουν θαλάσσιες δίοδοι, πριν από λίγο καιρό προσάραξε πλοίο στην Ιταλία. Εξαρτάται τι κρίνουν κάθε φορά οι δουλέμποροι. Άλλωστε υπάρχει το ερώτημα πώς φτάνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο Τομπρούκ της Λιβύης. Υπάρχουν δρόμοι από τους διακινητές. Το ίδιο συμβαίνει και στον Έβρο».

«Ο φράχτης είναι προστασία, όχι μόνο από την παράτυπη μετανάστευση, αλλά και για μια σειρά διακινήσεις όπλων, ναρκωτικών κ.λπ. Θέλω να πως σε όσους εκφράζουν διάφορες απόψεις ότι στο όριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν πολίτες, γυναίκες και παιδιά, άνθρωποι που εργάζονται και επιχειρήσεις. Γιατί πρέπει αυτούς να τους έχουμε εκτεθειμένους ενώ είναι εκεί και κάνουν μια ηρωική δραστηριότητα στην περιοχή τους και δεν φεύγουν; Ένας τρόπος να τους προστατέψουμε είναι ο φράχτης, ένας άλλος οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων», προσθέτει

«Δεν είναι κακό στην πολιτική να ζητάς συγγνώμη»

Αναφορικά με τη δράση του τουρκικού προξενείου στη Θράκη επισημαίνει ότι αναμειγνύεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας ενώ ζητεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι εκπροσωπούν τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης. «Δεν είναι κακό στην πολιτική να ζητάς συγγνώμη, όπως έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης», τονίζει.

«Το τουρκικό προξενείο αναμειγνύεται στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας. Είναι απίθανα αυτά που ακούω για κυπατζήδικες πρακτικές και ότι η ΕΥΠ είναι παρακρατικός μηχανισμός. Υπάρχει εθνικός λόγος που η ΕΥΠ είναι εδώ και δεκαετίες στη Θράκη. Ζητάμε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν ότι εκπροσωπούν τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης», προσθέτει.

Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας που διαχειρίστηκε και ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζει ότι «καθάρισε» τα Εξάρχεια, τα οποία δεν είναι πλέον άβατο, «καθάρισε» την κατάσταση που επικρατούσε γύρω από την ΑΣΟΕΕ, άδειασαν οι καταλήψεις κι αποκαταστάθηκε η τάξη. Επιπλέον λέει ότι δεν βλέπει πια ακροδεξιές αντιλήψεις στις τάξεις της Αστυνομίας κι ότι γίνεται συνεχής εκπαίδευση για να είναι καλύτεροι οι αστυνομικοί.

Μεγάλη ανατροπή η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις λαϊκές συνοικίες

Χαρακτηρίζει μεγάλη ανατροπή αυτό που έγινε στις εκλογές στις λαϊκές συνοικίες, με τη νίκη της ΝΔ η οποία επιτεύχθηκε, όπως λέει, χάρη στη φιλολαϊκή πολιτική που άσκησε: «Είναι σημαντική η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις λαϊκές συνοικίες. Αυτό το πετύχαμε γιατί ήταν σωστές οι πολιτικές Μητσοτάκη απέναντι σε φτωχούς, ευάλωτους και μεσαία τάξη. Δημιουργήσαμε κεφάλαιο στην οικονομία που διανεμήθηκε πολύ στοχευμένα. Και ταυτόχρονα ο λαός καταδίκασε το κλίμα εχθροπάθειας που καλλιεργούσε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Επιπλέον, ο υποψήφιος βουλευτής τονίζει ότι δεν είναι ηγεμονία αυτό που ζητεί η Νέα Δημοκρατία: «Οι κυβερνήσεις που έκαναν μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα ήταν αυτές με πολύ ισχυρά ποσοστά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974, 1975, 1977, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του Κ. Σημίτη, του Κ. Καραμανλή. Γιατί λοιπόν το 40%, 41%, 42%, 43% είναι ηγεμονικό ποσοστό; Είναι ίσως προσβολή στον λαό. Είναι κρίσιμο ο λαός να δώσει μια ισχυρή λαϊκή εντολή ώστε να υπάρχει ασφάλεια στους επενδυτές, στην οικονομία, στους πολίτες να κάνουν όνειρα».

Ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ήταν σύμπτωμα μιας εποχής που καταδικάστηκε εξαιτίας της εχθροπάθειάς του και του τοξικού κλίματος που καλλιεργούσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στο κλίμα εχθροπάθειας, μίσους και πόνου από τα μνημόνια. Δεν μετέτρεψε τον θυμό των πολιτών σε δημιουργικότητα. Υποσχέθηκαν θαυματουργές λύσεις που δεν υπήρξαν».

Ωστόσο, δηλώνει ανήσυχος για την άνοδο των ακροδεξιών και ψεκασμένων κομμάτων, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επισημαίνει ότι η ανάταξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι προσωπικό στοίχημα του Κ. Μητσοτάκη. 

«Αποκαταστάθηκε η τάξη, η ανομία τελείωσε»

Απαντώντας για τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της ασφάλειας παραδέχεται ότι δεν έγιναν όλα, αλλά έγιναν πολλά: «Επί των ημερών μας καθαρίσαμε τα Εξάρχεια… δεν υπάρχει πλέον άβατο. Τελείωσε η υπόθεση της ΑΣΟΕΕ με τους εκατοντάδες εμπόρους και τα ναρκωτικά. Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα… Σταμάτησαν οι επιθέσεις στην αστυνομία που είναι μπροστά στο ΠΑΣΟΚ, έχουν αδειάσει οι καταλήψεις. Αποκαταστάθηκε η τάξη, η ανομία τελείωσε».

Σχετικά με την εικόνα της Αστυνομίας παραδέχεται ότι παλιότερα υπήρχαν ακροδεξιές αναφορές στους κόλπους της Αστυνομίας, αλλά σήμερα εκτιμά ότι δεν υπάρχουν τέτοιες αντιλήψεις στη μάζα των αστυνομικών: «Είναι καθημερινό μέλημα η εκπαίδευση των αστυνομικών για να γίνονται καλύτεροι. Με την εξάρθρωση της "17Ν" άλλαξε η εικόνα της Αστυνομίας. Δεν υπάρχει πλέον η εικόνα του δικτατορικού και προδικτατορικού "μπάτσου"».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξάρθρωση της «17Ν», οπότε και ο ίδιος ήταν υπουργός, απαντά: «Η "17Ν" εξαρθρώθηκε με συστηματική δουλειά και με κατανόηση του φαινομένου. Κρίσιμο στοιχείο ήταν ότι έπρεπε να πάει κανείς να ''ακουμπήσει'' το αίμα. Να έρθουμε σε επαφή με τους συγγενείς των θυμάτων. Τότε υπήρχε η εικόνα ότι οι τρομοκράτες ήταν κάποιοι φοβεροί ήρωες… Η εξάρθρωση της τρομοκρατίας ήταν θέμα πίστης, αφοσίωσης, ενσυναίσθησης και συστηματικής δουλειάς».

«Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη»

Τονίζει ότι υπήρξε αστοχία στο θέμα των υποκλοπών, αλλά τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη ενώ έχουν γίνει βήματα θωράκισης της δημοκρατίας: «Έχουν γίνει βήματα για τη θωράκιση της δημοκρατίας, του απορρήτου των επικοινωνιών. Είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε νέα θεσμικά μέτρα για να θωρακίσουμε τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, θέλει κάθε φορά περαιτέρω ενίσχυση».

Τέλος, επισημαίνει ότι το γεγονός που τον έχει συγκλονίσει περισσότερο στην καριέρα του είναι η δολοφονία του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, μέσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από βόμβα που προοριζόταν για τον ίδιο: «Ήμουν ο στόχος της βόμβας και πέθανε ένας άλλος, αθώος άνθρωπος. Μου κόστισε ψυχικά ο θάνατος του Γιώργου Βασιλάκη. Εύχομαι κανείς πολιτικός και κανείς άνθρωπος να μη δοκιμάσει ποτέ μια τέτοια εμπειρία».