«Είναι ένα τραγικό συμβάν, για το οποίο νομίζω όλη η ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη», σημείωσε για το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου, ο Νίκος Δένδιας, υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β' Αθηνών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο οποίος μίλησε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA. Ειδικότερα, επεσήμανε πως ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα «ότι πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του φαινομένου, όχι μόνο στις ακτές της Αφρικής αλλά και στην υποσαχάρια Αφρική και πέραν της υποσαχάριας Αφρικής». 

Στη συνέχεια, εξήγησε: «Και όταν λέω "αντιμετώπιση του φαινομένου" δεν εννοώ μόνο τα αστυνομικά μέτρα κατά των παράνομων διακινητών, που είναι απαραίτητο να υπάρξουν, αλλά και αναπτυξιακή προσπάθεια στις χώρες αυτές, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες απασχόλησης που να αποτρέπουν τους ανθρώπους αυτούς από το να μπουν σε κίνδυνο ζωής για να έρθουν για ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Εάν δεν γίνουν όλα αυτά και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθήσει ακόμη περισσότερο να χαλάσει τα πολλά χρήματα που ήδη επενδύει εκεί με πιο αποδοτικό τρόπο, θα ζούμε τέτοιες τραγωδίες».

Ο κ. Δένδιας φάνηκε αισιόδοξος σχετικά με το γεγονός ότι σε αυτές τις περιοχές μπορούν να υπάρξουν «συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με συγκεκριμένο τρόπο, που μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο μέχρι να φτάσει η ήπειρος αυτή σε ένα σημείο οικονομικής ανάπτυξης που να μην χρειάζεται αυτού του τύπου τις ροές». Έπειτα, υπενθυμίσε τη σύμβαση με την Αίγυπτο που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Μπορούμε να διευκολύνουμε την νόμιμη μετανάστευση. Δηλαδή τους ανθρώπους αυτούς που μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη και να καλύψουν υπαρκτές κενές θέσεις εργασίας που οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να απασχοληθούν σε αυτές».

«Κάθε υποψήφιος βουλευτής να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον»

Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ο κ. Δένδιας είπε αρχικά: « Παρότι δεν είμαι πλέον Υπουργός Εξωτερικών, να μου επιτρέπετε πάντα να έχω την αντίληψη του Υπουργού Εξωτερικών και στα εθνικά θέματα – και αυτό το θεωρώ εθνικό θέμα – να τοποθετούμαι με ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν απολύτως και μόνο στον δημόσιο διάλογο. Και μάλιστα σε έναν προεκλογικό δημόσιο διάλογο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα πάρα πολλά είναι απολύτως γνωστά σε όλους και εναπόκειται στον καθέναν από εμάς – και αναφέρομαι στο κάθε κόμμα – να περιφρουρεί σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό και τα δικά του ψηφοδέλτια, αλλά και διάφορες άλλες διαδικασίες. Και υπάρχει ένα κριτήριο, διότι εγώ τον πατριωτισμό οιουδήποτε δεν τον αμφισβητώ: Το εθνικό συμφέρον λέω πάντα».

Σε αυτό το σημείο τόνισε πως «καθένας υποψήφιος βουλευτής, με τον τρόπο που αυτός το αντιλαμβάνεται, να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, όχι άλλο συμφέρον. Αυτή είναι η οροθετική γραμμή. Και πρέπει κάθε κόμμα, τους δικούς του υποψηφίους να τους τοποθετεί επί τη βάσει αυτής της αξιολογικής κρίσης. Νομίζω ότι στον διάλογο που διεξήχθη και ο Πρωθυπουργός και ο κ. Σκέρτσος είπαν αυτά που έπρεπε να πουν. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι σωστά η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί ως κατακλείδα ότι αυτό το θέμα εν πάση περιπτώσει έχει εξαντληθεί».

Ο κ. Δένδιας, απαντώντας στο υποθετικό σενάριο η Τουρκία να κατηγορήσει την Ελλάδα για παρέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα, στη μικρή ελληνική κοινότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, «μια πόλη περίπου 20 εκατομμυρίων» και στους διωγμούς που πραγματοποίησε η Τουρκία στο παρελθόν «ώστε να μην μπορεί να δημιουργηθεί ανάλογο ζήτημα». Συνεπώς, ξεκαθάρισε πως «τέτοιο θέμα δεν τίθεται» και συνέχισε: «Η Τουρκία να κατηγορήσει δηλαδή την Ελλάδα για ανάμειξη στα εσωτερικά της. Δεν μπορεί να το κάνει και αν ήθελε να το κάνει. Αλλά και αυτό το δεύτερο δεν μου προκύπτει».

«Τοποθετούμαστε με μετριοφροσύνη, μετριοπάθεια, χωρίς αλαζονεία»

«Εμείς τοποθετούμαστε με μετριοφροσύνη, με μετριοπάθεια, χωρίς καμία αλαζονεία, λέμε ότι η δική μας πρόταση είναι η καλύτερη, μια πρόταση συνέχισης μεταρρυθμίσεων, ομαλότητας, σταθερότητας, σοβαρότητας και από εκεί και πέρα η κοινωνία θα κρίνει» εξηγεί ο υποψήφιος βουλευτής

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει για τον ελληνικό λαό: «Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να αλλάξει άποψη, είναι σεβαστή η άποψή του και εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την κρίνουμε. Εμείς τι λέμε; Λέμε ότι δεχόμαστε ως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα το προηγούμενο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου και θα θέλαμε να το επαναλάβουμε. Εάν είναι δυνατόν να το βελτιώσουμε, τόσο το καλύτερο», προσθέτει.

«Τι περιμένουμε; Εμείς περιμένουμε να υπάρχει μία σύγκριση γιατί εδώ έχουμε ένα μοναδικό φαινόμενο. Η ελληνική κοινωνία συγκρίνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και δύο κυβερνήσεις που υπήρξαν στο παρελθόν, εμάς τα τελευταία χρόνια και πριν, την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και από εκεί και πέρα να αποφασίσει», προσθέτει

Τέλος, όπως λέει, αυτό που ζητά η Νέα Δημοκρατία είναι «μια πλειοψηφία που να μας επιτρέψει να κυβερνήσουμε. Γιατί δεν είναι μόνο η αυτοδυναμία ξέρετε, μία αυτοδυναμία - το έχω ζήσει αυτό στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2009 - μίας ή δύο ψήφων. Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου νέο Υπουργό Δικαιοσύνης να διαπραγματεύεται την ύπαρξη κυβέρνησης έναντι επαρχιακού ειρηνοδικείου. Αυτό δεν ωφελεί την χώρα».