Ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης την Καλαμάτα για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πύλου.
Ενώ χθες ο κ. Τσίπρας απορούσε πώς το Λιμενικό δεν μπορούσε να σώσει τους μετανάστες σε μια περιοχή όπου η ταχύτητα των ανέμων δεν ξεπερνούσε τα 2 μποφόρ και ζητούσε την απόδοση ευθυνών, σήμερα συνεχάρη τους ανθρώπους του και είπε ότι έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. «Θέλω να ξεκινήσω συγχαίροντας όλους τους ανθρώπους που έσπευσαν εδώ να βοηθήσουν, τους εθελοντές πρώτα απ’ όλα, αλλά και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΣΥ, όλους αυτούς που έμπρακτα έσπευσαν να αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά στην κοινωνία μας» δήλωσε και λίγο αργότερα πρόσθεσε: «Δεν θέλω να επιρρίψω καμιά ευθύνη στους άντρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Ίσα ίσα είναι αυτοί που έσωσαν ανθρώπους, που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, που είναι εδώ νύχτα-μέρα».
Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον απογοήτευσε τους επαγγελματίες αλληλέγγυους που ξεσηκώθηκαν χθες, με κάποιους από αυτούς να φτάνουν στο σημείο να προπηλακίσουν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «είναι αυτονόητο, επιβάλλεται να φυλάσσουμε τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επιβάλλεται από τη λογική».
Κόντρα στη συνάντηση με τον Ευάγγελο Τουρνά
Τα παραπάνω είπε ο κ. Τσίπρας στις δημόσιες δηλώσεις του. Αντίθετα, στη συνάντηση που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμαιεύσει έστω και την ελάχιστη ομολογία επιχειρησιακής αποτυχίας ή ενοχής. «Δεν δέχομαι ότι όποιο καράβι είναι υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει» είπε ο κ. Τσίπρας όταν ο υπουργός προσπαθούσε να του εξηγήσει ότι θα ήταν επικίνδυνη η απόπειρα επέμβασης σε ένα πλοίο που παρουσίαζε αστάθεια λόγω του ότι είχε ψηλά το κέντρο βάρους του.
Όταν ο κ. Τουρνάς επιχείρησε να του εξηγήσει ότι σε διεθνή ύδατα δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση διάσωσης αν δεν ζητηθεί από τον πλοίαρχο και ότι τα σκάφη του Λιμενικού παρέμειναν κοντά στο δουλεμπορικό επειδή διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Αλέξης Τσίπρας άρχισε να ρωτά τι συμβαίνει αν ο πλοίαρχος είναι εγκληματίας και ποιο είναι το πλαίσιο που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ούτε λέξη για τους δουλέμπορους
Ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε ευθύνες στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε σήμερα είπε κάτι για τους δουλέμπορους, οι οποίοι κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Περιορίστηκε απλώς να ζητήσει την αναθεώρηση του Δουβλίνο-2, ώστε να μοιράζονται οι ευθύνες σε όλα τα κράτη-μέλη και να υπάρχει νόμιμη οδός μετανάστευσης. «Όταν οι αρχές βλέπουν, προσεγγίζουν και εντοπίζουν ένα υπέρφορτο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους που είναι έτοιμο να βυθιστεί, ποια είναι τα πρωτόκολλα της Frontex, πρωτόκολλα που ακολουθούν και οι ελληνικές αρχές, που δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του; Αρκεί η διαβεβαίωση -αν έγινε- του υποτιθέμενου καπετάνιου, προφανώς διακινητή, ο οποίος προφανώς και θα αρνήθηκε τη διάσωση γιατί ήξερε ότι αν επέμβουν οι αρχές θα συλληφθεί; Η φωτογραφία που βλέπω από το ελικόπτερο του ελληνικού Λιμενικού, και την πήρε μέρα μεσημέρι, είναι συγκλονιστική. Δείχνει ανθρώπους που με ανοιχτά τα χέρια ζητούσαν βοήθεια. Το ίδιο συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που συνάντησα, οι οποίοι μας είπαν ότι ζητούσαν βοήθεια. Θέτω λοιπόν ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποια είναι τα πρωτόκολλα; Ποια είναι η προτεραιότητά μας; Είναι η προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή ή δεν είναι;»