Μια ζοφερή κατάσταση περιέγραψε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου. Κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την αμφισβήτηση που υφίσταται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κύριος Βέττας είπε ότι «όποιος περίμενε ότι αυτή η ιστορία, του μεγάλου προβλήματος μετά τις εκλογές, ότι θα περάσει από έναν δρόμο "ρόδων" και από έναν δρόμο συζήτησης απλής, όπου θα τα βρούμε με ένα τρόπο και θα ενωθούμε και θα προχωρήσουμε παρακάτω, νομίζω ότι δεν έχει ιδέα ούτε από πολιτική, ούτε από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, ούτε και από ρεαλισμό. Τα κόμματα περνούν από τέτοιες οδύνες, περνούν από τέτοιες μάχες και βεβαίως, εκτίθενται και πρόσωπα», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφτασε δια της παρθενογενέσεως εδώ. Όταν φτάσαμε εδώ, φτάσαμε με πολιτικές ηγεσιών. Με αποφάσεις στελεχών», αποδίδοντας ξεκάθαρα ευθύνες προς τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου, αν εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Βέττας είπε ότι εννοεί με ευθύνες όλων, καθώς και ότι δεν εξαιρείται κανείς.
Αιχμές και προς τη Ζανέτ Τσίπρα
Σε μια αποστροφή του λόγου του κυρίου Βέττα, ο οποίος έφερε σχηματικά ότι εκείνος δεν θα προσπαθούσε να υπεκφύγει των κατηγοριών δια των συγγενών του, η δημοσιογράφος ρώτησε αν αναφέρεται στην ανάρτηση της αδερφής του Αλέξη Τσίπρα, Ζανέτ Τσίπρα, όπου και απάντησε ότι «παρατηρώ ότι κάποια πρόσωπα είναι ιδιαίτερα εύγλωττα στο FaceBook, δεν ήταν ιδιαίτερα εύγλωττα όταν ήταν σε θέσεις εξουσίας και σε θέσεις ευθύνης. Δεν ήταν», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτοί, για ποιους ομιλώ. Άρα ο πολιτικός, αυτός που έχει να κάνει με τη διαχείριση των κοινών και αυτός που έχει να κάνει με τη διαχείριση του κόμματός του -των ευθυνών του κόμματός του-, οφείλει να γράφει "ονοματεπώνυμο, άποψη". Τελεία και παύλα. Δεν έχει τίποτα περισσότερο. Δεν ξέρω τι λέει η κυρία Τσίπρα. Δεν ξέρω την άποψή της. Είναι προσωπική της άποψη, τη σέβομαι». Παρά την υπεκφυγή ότι σέβεται την προσωπική άποψη της αδελφής του Αλέξη Τσίπρα, η αιχμή στόχευε ξεκάθαρα αμφότερους: τον Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν παίρνει κάποια σαφή θέση, καθώς και την Ζανέτ Τσίπρα επειδή μιλά περίπου εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα. Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, δηλαδή.
Η ιδιαίτερη μεταχείριση του Πολάκη
Ιδιαίτερη μεταχείριση δείχνει να έχει ο Παύλος Πολάκης από τα στελέχη των «kasselistas», καθώς στην ερώτηση της δημοσιογράφου, «το τι λέει ο κύριος Πολάκης, θέλετε να το σχολιάσετε; Ο οποίος επίσης είναι πολύ ενεργός στα social media», ο κύριος Βέττας είπε ότι «αυτό κι αν το σέβομαι. Το σέβομαι ιδιαιτέρως. Δεν συμφωνώ, το σέβομαι ιδιαιτέρως». Το περίεργο στην συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ότι ο Παύλος Πολάκης έχει κάνει ό,τι κατακρίνει ο κύριος Βέττας -έχοντας προαναγγείλλει την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη, αποδομώντας τον εξ ολοκλήρου στα social media-, αλλά παρά ταύτα υπάρχει ένας ιδιότυπος «σεβασμός». Κάτι τέτοια βλέπει και ο Χρήστος Σπίρτζης και παραπονιέται.
Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι ο Παύλος Πολάκης θέτει σοβαρό θέμα ηγεσίας, ο κύριος Βέττας είπε ότι «ο κύριος Πολάκης να θέσει ό,τι θέλει. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα - το λέω με την καλή έννοια του όρου. Η κεντρική επιτροπή είναι 6 - 7 του μηνός. Μπορεί να θέσει, όχι ο κύριος Πολάκης, ο κάθε κύριος Πολάκης και ο καθένας από εμάς, την άποψή του προς συζήτηση. Ό,τι θέτεις, φέρει και ευθύνη». Πάντως τέτοιου είδους «αυστηρές προειδοποιήσεις», δεν δείχνουν να πιάνουν στον Παύλο Πολάκη, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.
Τα εν οίκω μη εν δήμω
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αν έχει ευθύνες και ο Στέφανος Κασσελάκης -μιας και δεν είχε αποδώσει ουδεμία- για την συγκεκριμένη κατάσταση, ο κύριος Βέττας ειπε πως «όλοι φέρουμε ευθύνες. Αλλά το "φέρουμε ευθύνες", δε σημαίνει ότι διχάζω. Το "φέρουμε ευθύνες", δε σημαίνει ότι κάθε μέρα "απασχολώ". Το "φέρουμε ευθύνες", δε σημαίνει ότι κάθε μέρα για παράδειγμα, φωτίζω περισσότερα πράγματα. Γιατί, δεν έχει η Νέα Δημοκρατία ζητήματα; Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ ζητήματα; Φωτίστηκαν με έναν τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να τινάζονται τα πάντα στον αέρα;». Δηλαδή, το πρόβλημα κατά τον κύριο Βέττα δεν είναι ότι «σφάζονται» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το γεγονός ότι τα βλέπει η κοινωνία!
Πάντως, δεν «τινάζονται τα πάντα στον αέρα» επειδή φαίνονται οι διαφωνίες, αλλά επειδή είναι τόσο βαθιές όπου ο κάθε επίδοξος ηγέτης προσπαθεί να «φάει» τον Στέφανο κασσελάκη, προκειμένου να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του. Ήδη έχει εξαγγείλει πρόθεση ανάληψης της ηγεσίας μέχρι και ο Νικόλας Φαραντούρης -του οποίου η υποψηφιότητα κρίνεται περίπου -όχι σαν του Στέφανου Τζουμάκα στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σαν του Γιάννη Κανελλάκη στο ΠΑΣΟΚ- ως ανέκδοτο, οπότε είναι πιθανό να εκδηλώσει πρόθεση ανάληψης της ηγεσίας, ακόμη και ο «κάθε πικραμένος» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι η δημοσιοποίηση του απερίγραπτου μπάχαλου που επικρατεί στο κόμμα, αλλά το ίδιο το... απερίγραπτο μπάχαλο.
Ούτε οι «87» τη γλίτωσαν
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, αν διχάζει και ο Παύλος Πολάκης, ο κύριος Βέττας είπε πως «όλοι (διχάζουν). Όσοι εκτός οργάνων, θέτουν ζητήματα. Άκουσα χθες το βράδυ για παράδειγμα, κάποιον να λέει "ας ζητήσει ο κύριος Κασσελάκης από μόνος του την προσφυγή στις κάλπες". Για όνομα του Θεού ρε παιδιά. Για όνομα του Θεού. Ένα χρόνο πριν εξελέγη στη θέση αυτή, να ζητήσει ο ίδιος επειδή κάποιος νομίζει, ή επειδή κάποιος πιστεύει -ορθώς, ή λάθος-, ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές; Ας ζητηθεί και νομίζω ότι αν ζητηθεί και αν το αποφασίσουν τα όργανα, προφανώς ο κύριος Κασσελάκης θα το αποδεχθεί». Το γεγονός ότι παρά την ευθεία και δημόσια αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον Παύλο Πολάκη, με κάποιο τρόπο την επισκιάζει -για τους «kasselistas»- η μεσοβέζικη πρόταση των «87», να ανοίξει δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης από μόνος του το θέμα της ηγεσίας, κάπως θα πρέπει να εξηγηθεί. Διότι η συγκεκριμένη πρόταση των «87», είναι περίπου δήλωση ήττας. Κι αυτό, διότι θεωρούν ότι μετά τη συστράτευση του Νίκου Παππά με τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έχουν πλέον τη δυναμική να εξασφαλίσουν τις 151 ψήφους που χρειάζονται για να αμφισβητηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Αντ' αυτού, αφήνουν τον Παύλο Πολάκη να «βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά», προκειμένου να συστρατευθούν μαζί του.
Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη συγκυρία πάντως, είναι το εξής: οι «87» ήταν υπέρ της πλήρους διαγραφής του Παύλου Πολάκη. Όχι μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και από στέλεχος του κόμματος! Με τον συγκεκριμένο χειρισμό, θα χρησιμοποιήσουν τον Παύλο Πολάκη» προκειμένου να μετρήσουν εάν μπορούν να συγκεντρώσουν μαζί του, τις 151 ψήφους στην κεντρική επιτροπή, ούτως ώστε να περάσει η πρόταση μομφής. Κι αυτό, διότι δεν έχουν περιθώριο να καταθέσουν εκείνοι την πρόταση μομφής εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και να μην καταφέρουν να την περάσουν. Ως εδώ όλα καλά και λογικά. Το ανεξήγητο είναι η επίθεση φιλίας των «kasselistas» προς τον Παύλο Πολάκη, τον οποίον θα μπορούσαν να γελοιοποιήσουν -κι ενδεχομένως να τον αφοπλίσουν εντελώς-, αναδεικνύοντας την ταύτισή του με εκείνους που τον ήθελαν εκτός κόμματος! Ίσως να πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη στρατηγική, την οποία γνωρίζουν μονάχα αστακοκαραβοκύριδες του Ατλαντικού. Μια χαρά το πας Στέφανε, αγάντα!
Η δήλωση του Δημήτρη Βέττα
Δημήτρης Βέττας: «Όποιος περίμενε ότι αυτή η ιστορία, του μεγάλου προβλήματος μετά τις εκλογές, ότι θα περάσει από έναν δρόμο "ρόδων" και από έναν δρόμο συζήτησης απλής, όπου θα τα βρούμε με ένα τρόπο και θα ενωθούμε και θα προχωρήσουμε παρακάτω, νομίζω ότι δεν έχει ιδέα ούτε από πολιτική, ούτε από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, ούτε και από ρεαλισμό. Τα κόμματα περνούν από τέτοιες οδύνες, περνούν από τέτοιες μάχες και βεβαίως, εκτίθενται και πρόσωπα».
Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Δηλαδή;»
Δημήτρης Βέττας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφτασε δια της παρθενογενέσεως εδώ. Όταν φτάσαμε εδώ, φτάσαμε με πολιτικές ηγεσιών. Με αποφάσεις στελεχών. Δεν φτάσαμε με αποφάσεις του Δημήτρη Βέττα. Δεν φτάσαμε εδώ με αποφάσεις της κυρίας Βίδου και του κυρίου Παπαχλιμίντζου».
Χριστίνα Βίδου: «Όταν λέτε ηγεσιών, εννοείτε του κυρίου Τσίπρα;»
Δημήτρης Βέττας: «Όλων εννοώ. Δεν εξαιρείται κανείς. Γιατί να εξαιρεθεί κάποιος; Θέλετε να ανοίξουμε το φάσμα όλο να το δούμε; Ή θέλετε να δούμε ένα παραθυράκι μόνο; Πρέπει να μιλήσουν όλοι. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δυο μονοπάτια. Όχι σε σταυροδρόμι, σε 8 δρόμων τη μέση βρίσκεται. Βρίσκεται στην αλλαγή ηγεσιών, στην αλλαγή προσώπων, στην αλλαγή και πολιτικών, στην αλλαγή και οργανωτικών δομών, στην αντιμετώπιση σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχει. Όλα αυτά, δημιουργήθηκαν από ανθρώπους. Δημιουργήθηκαν με αποφάσεις. Δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά ξέρετε κάτι; Στη δική μου οικονομική διαχείριση στο σπίτι μου, το παιδί μου μπορεί να με ρωτήσει "μπαμπά, τι έκανες;" και οφείλω να απαντήσω. Στην διαχείριση της κατάστασης στην οικογένειά μου, οφείλω να απαντήσω. Δεν θα κρυφτώ ούτε κάτω απ' το τραπέζι, ούτε δια των συγγενών μου, ούτε διά των ξαδέρφων μου. Είμαι απόλυτα καθαρός σε αυτό. Δεν κρύφτηκα ποτέ στη ζωή μου.».
Χριστίνα Βίδου: «Αναφέρεστε στην δήλωση της αδερφής του κυρίου Τσίπρα; Δεν καταλαβαίνω τώρα, μπορείτε να είστε λίγο πιο σαφής, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις; Δηλαδή, για τα οικονομικά τα οποία αναφέρατε, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ο κύριος Αλέξης Τσίπρας;»
Δημήτρης Βέττας: «Θα ξεχωρίσω κατ' αρχή το FaceBook. Παρατηρώ ότι κάποια πρόσωπα είναι ιδιαίτερα εύγλωττα στο FaceBook, δεν ήταν ιδιαίτερα εύγλωττα όταν ήταν σε θέσεις εξουσίας και σε θέσεις ευθύνης. Δεν ήταν».
Χριστίνα Βίδου: «Σε ποιους αναφέρεστε;»
Δημήτρης Βέττας: «Σε όποιους κι αν ήταν στο FaceBook. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτοί, για ποιους ομιλώ. Άρα ο πολιτικός, αυτός που έχει να κάνει με τη διαχείριση των κοινών και αυτός που έχει να κάνει με τη διαχείριση του κόμματός του -των ευθυνών του κόμματός του-, οφείλει να γράφει "ονοματεπώνυμο, άποψη". Τελεία και παύλα. Δεν έχει τίποτα περισσότερο. Δεν ξέρω τι λέει η κυρία Τσίπρα. Δεν ξέρω την άποψή της. Είναι προσωπική της άποψη, τη σέβομαι».
Χριστίνα Βίδου: «Το τι λέει ο κύριος Πολάκης, θέλετε να το σχολιάσετε; Ο οποίος επίσης είναι πολύ ενεργός στα social media».
Δημήτρης Βέττας: «Αυτό κι αν το σέβομαι. Το σέβομαι ιδιαιτέρως. Δεν συμφωνώ, το σέβομαι ιδιαιτέρως».
Χριστίνα Βίδου: «Θέτει σοβαρό θέμα αμφισβήτησης ο κύριος Πολάκης. Μέχρι και για τον τρόπο με τον οποίον - την προσωπική του ζωή, δηλαδή επιστρέφει κιόλας, δεν το έχει κάνει μια ή δυο φορές».
Δημήτρης Βέττας: «Ο κύριος Πολάκης να θέσει ό,τι θέλει. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα - το λέω με την καλή έννοια του όρου. Η κεντρική επιτροπή είναι 6 - 7 του μηνός. Μπορεί να θέσει, όχι ο κύριος Πολάκης, ο κάθε κύριος Πολάκης και ο καθένας από εμάς, την άποψή του προς συζήτηση. Ό,τι θέτεις, φέρει και ευθύνη».
Χριστίνα Βίδου: «Ο κύριος Κασσελάκης θεωρείτε ότι φέρει ευθύνη για την κατάσταση αυτή; Είπατε για όλους τους υπόλοιπους, εκτός απ' τον κύριο Κασσελάκη».
Δημήτρης Βέττας: «Όλοι φέρουμε ευθύνες. Αλλά το "φέρουμε ευθύνες", δε σημαίνει ότι διχάζω. Το "φέρουμε ευθύνες", δε σημαίνει ότι κάθε μέρα "απασχολώ". Το "φέρουμε ευθύνες", δε σημαίνει ότι κάθε μέρα για παράδειγμα, φωτίζω περισσότερα πράγματα. Γιατί, δεν έχει η Νέα Δημοκρατία ζητήματα; Δεν έχει το ΠΑΣΟΚ ζητήματα; Φωτίστηκαν με έναν τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να τινάζονται τα πάντα στον αέρα;»
Χριστίνα Βίδου: «Ποιος διχάζει αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ;»
Δημήτρης Βέττας: «Διχάζουν όσοι προσπαθούν εκτός οργάνων να δημιουργήσουν ζητήματα».
Χριστίνα Βίδου: «Ο κύριος Πολάκης ας πούμε;»
Δημήτρης Βέττας: «Όλοι. Όσοι εκτός οργάνων, θέτουν ζητήματα. Άκουσα χθες το βράδυ για παράδειγμα, κάποιον να λέει "ας ζητήσει ο κύριος Κασσελάκης από μόνος του την προσφυγή στις κάλπες". Για όνομα του Θεού ρε παιδιά. Για όνομα του Θεού. Ένα χρόνο πριν εξελέγη στη θέση αυτή, να ζητήσει ο ίδιος επειδή κάποιος νομίζει, ή επειδή κάποιος πιστεύει -ορθώς, ή λάθος-, ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές; Ας ζητηθεί και νομίζω ότι αν ζητηθεί και αν το αποφασίσουν τα όργανα, προφανώς ο κύριος Κασσελάκης θα το αποδεχθεί».