Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη με πρόγραμμα τετραετίας και ήδη στον πρώτο χρόνο έχουν γίνει πολλά, με σημαντικότερα παραδείγματα την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τον νέο δικαστικό χάρτη, τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, την ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων και πολλά άλλα. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα τρία χρόνια της κυβερνητικής του θητείας.

Η ακρίβεια παραμένει οξύτατο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία γενικότερα. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει, η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και τους επόμενους μήνες.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η έννοια του ανταγωνισμού ενδέχεται να είναι παρεξηγημένη στην Ελλάδα και ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτη. Μερικοί είναι σε θέση να διαμορφώνουν τις τιμές κατά βούληση, παραβλέποντας τους βασικούς κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να βρει λύσεις στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα, επιχειρεί να το διεθνοποιήσει, φέρνοντας προ των ευθυνών της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτική η πρόσφατη επιστολή που εστάλη πρόσφατα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ευθύνη των πολυεθνικών

Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται χρόνος για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Η τακτική που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση, πριν από την κατάληξη των όποιων πρωτοβουλιών αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η αύξηση της πίεσης προς τις ξένες εταιρείες, ώστε να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα, όπως εξάλλου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να θεσπιστεί μέγιστο όριο κέρδους για τις πολυεθνικές, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Παρά τις αντιδράσεις και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από μία τέτοια ενδεχόμενη πρόθεση, αφού μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική παρέμβαση στον ανταγωνισμό, το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει ότι υπάρχουν επιπλέον εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στο ίδιο πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την υποχώρησή του στα επίπεδα του 2% έως το τέλος του 2025.

Για τη σημερινή κατάσταση στα εργασιακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που υπήρχε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου. Η ανεργία έπεσε από το 17% στο 10%, ενώ ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σημαντικά. Επεσήμανε ακόμα τη δυνατότητα των συνταξιούχων να συνεχίσουν να εργάζονται, την επανακατάρτιση εργαζομένων, τη γυναικεία απασχόληση κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια πάρκα, ο πρωθυπουργός τονίζει συνεχώς ότι «η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του περιβάλλοντος». Τους επόμενους μήνες θα κινηθούν οι διαδικασίες για να γίνουν τα πάρκα εντός περιοχής ελληνικής κυριαρχίας, με έμφαση κυρίως στις πλωτές ανεμογεννήτριες.

Στο πλευρό της οικογένειας

Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πρωτοβουλίες-μαμούθ, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, για την απόκτηση κατοικίας, αλλά με επέκταση του μέτρου που ήδη ισχύει και σε νέα ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών.

Το αμέσως προσεχές διάστημα και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα «τρέξουν» κομβικές μεταρρυθμίσεις, γιατί η απόδοση της οικονομίας απαιτεί και άλλα βήματα, όπως η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και η οργάνωση των χρήσεων γης.

Οι δημογραφικές αλλαγές είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, με σχέδιο ενίσχυσης των τριτέκνων και άλλα μέτρα, με τον Κ. Μητσοτάκη να θυμίζει την αύξηση των σχετικών επιδομάτων και τις κινήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων. «Είμαι τρίτεκνος και νομίζω ότι καταλαβαίνω σε έναν βαθμό το τι σημαίνει να έχεις 3 παιδιά. Το κόστος τού να έχεις παιδιά είναι μεγάλο», λέει ο πρωθυπουργός.

Επίσης, είναι εκπεφρασμένη η άποψη της κυβέρνησης για αλλαγές στο καθεστώς Airbnb. Από το υπουργείο Oικονομικών λένε ότι «oι παρεμβάσεις στην αγορά γίνονται για το δημόσιο συμφέρον. Το Airbnb δεν ξεκίνησε να γίνει υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Oταν γίνεται αυτό και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά, το κράτος οφείλει να εξετάσει παρέμβαση. Αν πρέπει να μπουν λελογισμένοι περιορισμοί για να στηριχθούν όσοι θέλουν να μισθώσουν μακροχρόνια το σπίτι τους, θα το κάνουμε» και οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ετοιμάζονται.
Τέλος, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς εντολές για διαφάνεια στη διαχείρηση των 36 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Tαμείου Ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση, η τριετής περίοδος μέχρι τις επόμενες εκλογές θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας.