Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά είναι η μόνη εγγύηση για ομαλές πολιτικές εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο. Με την παρατηρούμενη ριζοσπαστικοποίηση προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, με τα δύο άκρα στη Γερμανία να ταυτίζονται εν πολλοίς πλέον στο μείζονος σημασίας θέμα της μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποτελεί το μόνο ανάχωμα έναντι μιας πόλωσης κι ενός «proxy» ιδεολογικού και ταυτοτικού πολέμου που θα είχε ολέθρια αποτελέσματα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χειρίστηκε το πρόβλημα που προέκυψε με την επιστολή (που εξέπεμπε τα λάθος μηνύματα) του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στον Έλον Μασκ με τον καλύτερο τρόπο. Ο Γάλλος πολιτικός παραιτήθηκε και, με λίγα λόγια, εδώ έγινε αυτό που έπρεπε. 

Η διαχείριση των όσων συμβαίνουν σήμερα, δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Οι σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν και όπου διοικούν το κάνουν ιδεοληπτικά, προσπαθώντας διά του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο αλλά και διά της καταστολής, να ρίξουν τους τόνους. Επίσης, αδυνατούν να δουν τα αίτια των προβλημάτων. Αυτό γίνεται τουλάχιστον στη Βρετανία, όπου κυβερνούν οι Εργατικοί. Αλλά ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου είναι ως πρακτική αδιέξοδη και το πιο πιθανό είναι πως σε βάθος χρόνου θα αποδεικνυόταν στην ηπειρωτική Ευρώπη ολέθρια, καθώς θα αποϊεροποιούσε τη Δημοκρατία στα μάτια των πολλών. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβεί. Η ελεύθερη έκφραση και η Δημοκρατία πρέπει να περιφρουρηθούν ως κόρη οφθαλμού. Σημειώστε πως η Βρετανία δεν έχει γραπτό σύνταγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Το βάρος που θα κληθεί να σηκώσει η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά είναι όντως μεγάλο. Όμως, όπως έχει πολλάκις αποδείξει, μπορεί να το κάνει. Στον αξιακό της κώδικα συναντώνται ο χριστιανικός ουμανισμός, ο πατριωτισμός, ο φιλελευθερισμός, η προσήλωση στις αρχές της αξιοκρατίας, των ίσων ευκαιριών και της κοινωνικής ειρήνης, η αναπτυξιακή προδιάθεση αλλά και η αγάπη για τις παραδόσεις, για το περιβάλλον και για την υψηλή αισθητική. Με λίγα λόγια, τα κόμματα του ΕΛΚ προάγουν ό,τι συνιστά την αγαπημένη μας Ευρώπη, τη Europa Nostra. Η Ευρώπη είναι μια συγκλονιστικά όμορφη ήπειρος. Ένας περίπατος στο κέντρο μιας μεγαλούπολής της μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο για την ομορφιά που εκπέμπει. 

Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχει πολλά να υπερασπιστεί. Το έχει κάνει μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία, αποτελώντας το ανάχωμα στους ριζοσπαστισμούς, δεξιούς και αριστερούς, που συνήθως αποτελούν προϊόντα ταραγμένων καιρών. Και αυτοί οι καιροί μόνο με ένα δυνατό και κυρίαρχο ΕΛΚ θα είναι διαχειρίσιμοι.