Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μία από τις σημαντικότερες πανεπιστημιακές μορφές με σπουδαίο έργο στον χώρο της βυζαντινολογίας και πολυάριθμες διαλέξεις και διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εξερεύνηση της Άνω Πόλης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας κάθε επισκέπτη στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς».
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι μια διακεκριμένη καθηγήτρια, η οποία κατέχει τον τίτλο της πρώτης γυναίκας πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, είναι επίσης επίτιμη πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και άλλων ακαδημιών διεθνώς, ενώ έχει αναγορευθεί επίτιμη διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια και δρα ως πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNICEF.
Όπως ανάφερε η κα. Αρβελέρ η βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, με τα επιβλητικά της τείχη και τα ιστορικά μνημεία της Άνω Πόλης, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτόν τον μοναδικό χώρο παραμένει δύσκολη, ειδικά για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με κινητικές δυσκολίες. Το υπό κατασκευή τελεφερίκ φιλοδοξεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, διευκολύνοντας την καθολική επίσκεψη σε ένα τοπόσημο 15 αιώνων.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αλεξάκης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μονεμβασιτών «Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα», χαρακτήρισε το έργο «πρωτίστως βαθύτατα αξιακό και κοινωνικό», επισημαίνοντας πως εξυπηρετεί τον θεμελιώδη στόχο της κοινωνικής συμπερίληψης. Όπως ανέφερε, η Άνω Πόλη, πέρα από αρχαιολογικός χώρος, είναι και τόπος ιστορικής μνήμης, αφού εκεί συντελέστηκε η παράδοση της Μονεμβασίας από τους Οθωμανούς στους Έλληνες το 1821. Το τελεφερίκ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αναδείξει τον χώρο χωρίς να αλλοιώσει την αυθεντικότητά του ή να προκαλέσει φαινόμενα υπερτουρισμού, όπως διατείνονται ορισμένοι.
Ωστόσο, το έργο δεν στερείται αντιδράσεων. Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), αν και οι οριστικές μελέτες έλαβαν ομόφωνη έγκριση, φορείς όπως ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη διαδικασία και τις πιθανές συνέπειες στο μνημείο και το περιβάλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διαμαρτυρία της Europa Nostra, που έχει κατατάξει το κάστρο της Μονεμβασίας στα επτά πλέον απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2025, επικαλούμενη το τελεφερίκ.