Παρακολουθείστε ζωντανά από τη συχνόητα του Star Channel, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Μάρα Ζαχαρέα.

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα παραχωρεί αυτήν την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «Ο κίνδυνος αποχής είναι υπαρκτός ιδίως όταν οι ευρωεκλογές δεν διεξάγονται με εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου Θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία.

Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς αφορά και την πατρίδα μας σημείωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες

«Ακούγεται η εθνική φωνή δυνατή στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο; Ισχυρίζομαι ότι η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά στις Βρυξέλλες. Όλες αυτές ήταν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που διεκδικήσαμε και πετύχαμε τον στόχο μας».

«Απαράδεκτο αυτό μεγάλες πολυεθνικές, να πουλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές κρύβοντας εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια. Τα βάζουμε ανοικτά με τις πολυεθνικές. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα».

Ακρίβεια και μισθοί

«Η χώρα χρεοκόπησε με τις πολιτικές που υποστηρίζει ο Κασσελάκης. Αυτή τη στιγμή πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση όταν η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας. Έχουμε αυξήσει μισθούς και συντάξεις, αλλά αυτό πολλές φορές δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις».

«Ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ολίγον υψηλότερος από της Ευρώπης και δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε. Αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ιδίως μαγικές λύσεις που κοστίζουν μερικά δις. Θα μας κοστίσουν 45 δις τον χρόνο με τα δύο νομοσχέδια. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015 που κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας ήρθαν στα πράγματα, έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας».

«Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε σίγουροι ότι στο σούπερ μάρκετ υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, όταν αλλάζει ένας παραγωγός τη συσκευασία του προϊόντος, αυτό να το γνωρίζει ο καταναλωτής, να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή».

Για κατώτατο μισθό

«Θα πάει ο κατώτατος στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Μεγαλύτερη σημασία στον μέσο μισθό, έχω πει μέσο μισθό 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παρέλαβα ανεργία 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10%, έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου». 

Δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος μπορεί με νέο περιτύλιγμα, αλλά η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει.

Η αναφορά στο δημογραφικό

«Πρέπει να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και αυτό δεν σημαίνει μόνο βελτίωση των μισθών, σημαίνει στήριξη της διαδικασίας της γέννας, εμείς δώσαμε το επίδομα γέννας το κάναμε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί. «Επέκταση προγραμμάτων βρεφονηπιακών, επέκταση ολοήμερου σχολείου όπου θα απασχολείται δημιουργικά, θεσμοί όπως οι νταντάδες της γειτονιάς».

«Αυτό που μπορεί να είναι καλό για τον ιδιοκτήτη μπορεί να είναι πρόβλημα για τον ενοικιαστή. Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Βάλαμε περιορισμούς στο AirBnb και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς, εφόσον είναι απαραίτητο.

Ο πληθυσμός μας γερνάει, άρα οι πολιτικές για τους πιο ηλικιωμένους είναι πολύ σημαντικές. Πάνω από 80.000 έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, κρατούν όλη τους τη σύνταξη».

«Το σύνθημα μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα. Δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Και επειδή ακούω να κατηγορούμαστε για την αλαζονεία του 41%, αυτή είναι μια λογική προσβλητική για τους Έλληνες. Δεν το υφαρπάξαμε, μας ψήφισαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ούτε ως λευκή επιταγής, ούτε ως άλλοθι αλαζονείας. Το βράδυ τω εκλογών θα πρέπει οι βασικοί κομματικοί συσχετισμοί να μην έχουν αλλάξει». Έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του 2015 ή του 2010 «Δεν κοροϊδέψαμε ποτέ τους πολίτες.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Από την άλλη έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010. «Λεφτά υπάρχουν» είχε πει κάποιος, η ιδέα ότι μπορώ με έναν μαγικό τρόπο να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω λεφτά που κάπου είναι κρυμμένα, καμιά 40αριά δις.

Εγώ σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης και πάμε να μετρηθούμε και πολιτικά και να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων συγκρίνοντας ευρωεκλογές με ευρωεκλογές».

Προανακριτική για Τέμπη

«Η αντιπολίτευση το ζητά αυτό θεωρητικά. Όταν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η ΝΔ θα προσέλθει στη Βουλή και θα τοποθετηθεί. Το ακούμε εδώ και καιρό, θα τοποθετηθούμε όλοι».

Ελληνοτουρκικά

«Η μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα, φαντάζομαι ότι κάποιος προκάτοχος μου θα το είχε λύσει».

«Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, αλλά εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ ως θετικό ότι δεν έχουμε καμία παραβίαση εδώ και 15 μήνες, μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στο μεταναστευτικό, συμφωνία βίζα εξπρές. Έχουμε ξανά συνάντηση ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, έχουμε εξουσιοδοτήσει ΥΠΕΞ».

«Δεν είμαι υπεραισιόδοξες, είμαι ρεαλιστής. Και να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια επίλυση που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία να πάμε στη Χάγη-δεν είμαστε καθόλου κοντά-αλλά και το ότι συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι μια κατάκτηση και μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το κάναμε χωρίς να υποχωρήσουμε από τις εθνικές μας θέσεις, με τη συμμαχία, η Ελλάδα έγινε παράγοντας σταθερότητας».

«Δείτε τι γίνεται στη γειτονιά μας. Μέση Ανατολή, πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά, είναι σημαντική η σταθερότητα για τη χώρα μας».

Σκοπιανό

«Είδα κάποιες δηλώσεις της Προέδρου της γειτονικής χώρας που έκανε κάποια βήματα πίσω. Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Περιμένω από τον νέο Πρωθυπουργό να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία για χρήση εντός και εκτός της χώρας του».

Αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αλλά η Ελλάδα έχει εκφράσει τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση στη Γάζα και στη Ράφα και έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι δεν πρέπει να γίνει χερσαία εντολή στη Ράφα και αυτό αποτελεί τεράστιο λάθος. Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ.

Είναι δικαίωμα οποιουδήποτε, δεν θα υποδείξω στον κ. Κασσελάκη τι θα κάνει. Η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αλλά το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι εκεί. Το ερώτημα είναι αν είναι ο σωστός χρόνος, πιστεύουμε πως όχι και η τελική λύση στην τραγωδία μπορεί αν είναι μόνο η ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους

Η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη, δεν προσφέρεται μόνο για selfies και ενσταντανέ.

Δείτε τη συνέντευξη