Την προμήθεια καινούριων πυροσβεστικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και άλλων μέσων που θα τεθούν στη διάθεση της Πυροσβεστικής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην επίσκεψη του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κοσμογονία» την προμήθεια των σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης και πρόσθεσε ότι είναι μία αναγκαία επένδυση η οποία επιβάλλεται να γίνει «καθώς πρώτο μας μέλημα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας, αλλά φυσικά και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης». 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνεργασία των δήμων και επισήμανε ότι ο συντονισμός για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι καλύτερος. Ευχαρίστησε δε τα στελέχη της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. 

Κλειδί η έγκαιρη παρέμβαση 

«Έχει δίκιο ο υπουργός να λέει ότι θα έχουμε πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι. Το "κλειδί" πάντα είναι η έγκαιρη και η γρήγορη παρέμβαση και σε αυτόν τον τομέα θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι παρόλο που τα πράγματα έχουν πάει καλά προς το παρόν, χρειάζεται εγρήγορση διότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι. 

«Έχουμε πια μια κουλτούρα εκκενώσεων, η οποία αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα. Να επαναλάβω το αυτονόητο: ότι όταν στέλνεται ένα μήνυμα "112" είναι για το καλό των πολιτών, πάντα, και το πρώτο μας μέλημα είναι η δική τους προστασία, οπότε οι πολίτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του Υπουργείου και της Πολιτικής Προστασίας» πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι εκτός από το κομμάτι της παρέμβασης, «και το κομμάτι της κρατικής αρωγής έχει δείξει σημαντικά δείγματα γραφής και αποκτά πια μια ενιαία στέγη και έναν πολιτικό προϊστάμενο.
Και οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας, όποτε προέκυψαν μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με κλιματικές κρίσεις -φωτιές, πλημμύρες στην Εύβοια, στον "Ιανό"-, η πολιτεία ανταποκρίθηκε με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι».