Για «σαπίλα και καμαρίλα του ΟΠΕΚΕΠΕ» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του στο best TV, στέλνοντας μήνυμα για απόλυτο ξεκαθάρισμα απέναντι στα όσα συνέβαιναν στις πλάτες των αγροτών. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως λειτουργεί σήμερα εκπέμπει μια σαπίλα, η οποία δεν ταιριάζει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε φυσικά είναι κάτι που εγώ θα το ανεχτώ», είπε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος διεμήνυσε ότι θα κάνει τα πάντα για να μπει τάξη στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να λειτουργεί σωστά, να είναι ένας σύγχρονος οργανισμός που θα δουλεύει για ένα και μοναδικό σκοπό: Να διανέμει σωστά και με διαφάνεια τις κοινοτικές ενισχύσεις στους δικαιούχους ώστε να μπορούν να διασταυρώνουν τις πληροφορίες και να είναι ήσυχοι ότι αυτά πρέπει να λαμβάνουν και αυτά πήραν στην ώρα τους.

«Ανέλαβα αυτό το χαρτοφυλάκιο μετά από απόφαση του πρωθυπουργού με πολύ μεγάλη χαρά. Ξέρω ότι θέλει πολύ δουλειά. Δεν θα κάνω πίσω, ούτε φυσικά είμαι της σχολής των "ατσαλάκωτων". Με ξέρετε και αρκετοί με ξέρουν… είμαι άνθρωπος της μάχης, του πεδίου, με σταυρωμένα χέρια δεν θα κάτσω, ούτε θα ανεχτώ παιχνιδάκια στην πλάτη των αγροτών. Είμαι εδώ. Είμαι μπροστά. Δεν κρύβομαι. Λέω τα πράγματα με το όνομά τους και κυρίως παίρνω πρωτοβουλίες, και δεσμεύομαι γι’ αυτά», τόνισε.

Αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αίτημα όμως που δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ευάγγελο Σημανδράκο. «Με σειρά λαθών, στοιχείων και συμπεριφορών κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης του ζητώ την παραίτηση και λέει εγώ "έχει μπει μέσα από το ΑΣΕΠ και δεν θα φύγω". Σωστά. Έχει μπει μέσω ΑΣΕΠ, αλλά δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται. Δεν σημαίνει ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι, οι αγρότες μας, δεν έχουν άποψη, δεν βλέπουν! Ζήτησα την παραίτησή του και σε αυτόν και από την υπόλοιπη διοίκηση. Όλη η υπόλοιπη διοίκηση έχει δώσει τις παραιτήσεις της, ο κ. Σημανδράκος αρνείται ακόμα, όχι για πολύ όμως!», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, θυμωμένος για την εικόνα του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Αυτή η εικόνα μου προκαλεί θυμό γιατί καταλαβαίνω πως στο τέλος της ημέρας αυτά τα εταιρικά παιχνιδάκια, η αδυναμία, η ανικανότητα και δεν ξέρω τί κάποιων διοικούντων, καταλήγουν στους αγρότες. Δεν το δέχομαι αυτό το πράγμα. Όσο βρίσκομαι στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, όσο έχω την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και συνολικά η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πράξη. Και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει ένας σύγχρονος, λειτουργικός Οργανισμός. Ας το καταλάβουν κάποιοι όσο είναι νωρίς», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έλλειψη εργατών γης, λέγοντας ότι το πρόβλημα συναντάται από τη δυσλειτουργία των στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών στις κατά τόπους Πρεσβείες, οι οποίες είναι στην ουσία οι υπηρεσίες υποδοχής των αιτημάτων και ελέγχου των εγγράφων, των προσωπικών στοιχείων των ενδιαφερομένων να ταξιδέψουν, να εργαστούν στη χώρα μας. Όπως είπε, έχει υπάρξει μια προετοιμασία ενός σχεδίου νόμου από τη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξει μια καλή λύση», είπε.

Αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Στη συνέντευξή του ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία καταγραφής των κατ' επάγγελμα αγροτών και τον ρόλο των επιμελητηρίων, στο μείζον ζήτημα της άρδευσης και στις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες βγαίνει στον «αέρα» το βασικό πλαίσιο του νέου κανονισμού. «Δημιουργούμε έναν ισχυρό, σύγχρονο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους της χώρα μας. Που θα είναι πιο δίκαιος, που θα έχει περισσότερους κινδύνους, που θα καλύπτει πολύ περισσότερα περιστατικά και νέες συνθήκες που πλέον η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης.