Βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι να καταστήσουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό. Θέλουμε οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Επειδή θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στον κλάδο. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις. Στον στόχο αυτόν βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί το πρόγραμμα Νέων Αγροτών μέσω του οποίου επιδιώκουμε την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού.

Επιδίωξή μας είναι να στηρίξουμε εκείνους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή και όχι εκείνους που ευκαιριακά επιδιώκουν να λάβουν μια ενίσχυση. Σε αυτό αποσκοπούν άλλωστε τα κριτήρια και προϋποθέσεις αλλά και οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις που έχουν υιοθετηθεί στο νέο μέτρο.

Το νέο πρόγραμμα, με τα κίνητρα που δίνει για βιώσιμη απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και τους νέους στόχους που θέτει, υπηρετεί τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής επιχειρηματικότητας που θα επενδύει σε καινοτόμα σχήματα και εκμεταλλεύσεις και σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας.

Ηδη είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα μας ύψους 605 εκατ. ευρώ. Σας θυμίζω ότι η πρώτη απόφασή μου ως υπουργός ήταν η ένταξη των 2.200 επιλαχόντων στο πρόγραμμα, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 81 εκατ. ευρώ.

Ηδη εκδόθηκε προδημοσίευση του νέου προγράμματος το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του 2024 και θα έχει ανάλογο προϋπολογισμό. Μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ, των προγραμμάτων, του Ταμείου Αλιείας αλλά και του αναπτυξιακού νόμου δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τους νέους που θέλουν να ενταχθούν στον πρωτογενή τομέα. Τους καλούμε λοιπόν να τολμήσουν γιατί τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και όλη η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα σταθούμε δίπλα τους.

* Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων